- Difteri (Di)
- Stivkrampe (Te)
- Kighoste (Ki)
- Polio (Pol)
- Hib-infektion (Hib)
- Pneumokoksygdom (PCV)
- Mæslinger (MFR)
- Fåresyge (MFR)
Hvad bliver vi vaccineret imod?
- Difteri.
- Tetanus.
- Kighoste.
- Polio.
- Hib (Haemophilus influenzae type b)-infektion.
- Human papillomavirus (inkl. voksne kvinder)
- Pneumokokinfektion.
- Mæslinger.
Hvad bliver man vaccineret imod som 12 år?
Vaccination før seksuel debut
HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod smitte med HPV. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, at man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut. Det er derfor, at HPV-vaccination er målrettet de 12-årige.
Hvad blev man vaccineret imod i 50 erne?
1950'erne blev vaccinationernes årti
Programmet omfattede et tilbud om vaccination mod difteri, stivkrampe, kopper og tuberkulose.
Hvor længe holder hepatitis A og B?
Hvor lang tid er man beskyttet efter en vaccinationsserie mod hepatitis A og B? Beskyttelsesvarigheden efter endt vaccinationsserie mod hepatitis A er mindst 25-30 år afhængig af produktet og mod hepatitis B livslang, forudsat at patienten har et normalt immunforsvar.
Why Nazarin believes the COVID-19 vaccine is unsafe | Unvaccinated
Kan man se sine vaccinationer?
Du har adgang til dit vaccinationskort på Sundhed.dk ved at logge på 'Vaccinationer' eller via app'en 'Min Læge'.
Hvilken vaccine fik man på en sukkerknald?
Poliovaccinen indeholder dræbt (inaktiveret, IPV) poliovirus type 1, 2 og 3. Der blev tidligere vaccineret med levende, svækket poliovirus vaccine (på en sukkerknald), men dette er ophørt 1. juli 2004.
Hvad blev man vaccineret imod i 70 erne?
Det udvidede vaccinationsprogram, Expanded Programme on Immunization (EPI) begyndte i 1977 med vacciner mod difteri, tetanus, pertussis (DTP), mæslinger, polio samt BCG og skulle nå målet universel vaccination for alle børn i 2000. Målet blev kun delvist nået og blev videreført i the Millenium Development Goals.
Hvornår stoppede Calmette vaccinen i Danmark?
Man har i Danmark haft rutinemæssig Bacille-Calmette-Guérin (BCG)-vaccination af tuberkulin-negative børn i perioden 1946-1986. BCG-vaccinen er en levende svækket vaccine indeholdende en svækket stamme af M. bovis og er blevet anvendt siden 1924.
Hvad hedder 12 års stik?
HPV-vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram og anbefales til piger, der er fyldt 12 år. HPV-vaccinationen beskytter mod de typer af HPV-virus, der er skyld i langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.
Hvorfor skal drenge have HPV?
Kønsvorter smitter primært gennem seksuel kontakt, og derfor bliver det anbefalet at modtage vaccinen før seksuel debut. Derudover vil en HPV-vaccine til drenge give beskyttelse mod smitte fra ikke-vaccinerede kontaktpersoner.
Hvad var Calmette vaccination?
Tuberkulosevaccinen ”BCG”, eller ”Calmette-vaccinen” er en 100 år gammel vaccine mod tuberkulose, som særligt lidt ældre danskere vil kunne huske. Den blev givet ved skolestart indtil begyndelsen af 1980'erne, hvorefter man udfasede vaccinen, da forekomsten af tuberkulose i Danmark var faldet.
Hvilken vaccine er godkendt i Danmark?
Hvilke vacciner anvendes aktuelt mod covid-19 i Danmark? Fra efteråret 2023 benyttes kun Comirnaty® Omicron XBB. 1.5 i det gratis vaccinationsprogram. Vaccinen bruges både til personer, som tidligere er vaccineret mod covid-19 og uvaccinerede personer.
Hvilke vaccinationer skal man have i Danmark?
- Difteri (Di)
- Stivkrampe (Te)
- Kighoste (Ki)
- Polio (Pol)
- Hib-infektion (Hib)
- Pneumokoksygdom (PCV)
- Mæslinger (MFR)
- Fåresyge (MFR)
Hvornår stoppede man med at give koppevaccine?
Forebyggelse I 1980 anbefalede WHO, at alle lan- de ophørte med koppevaccination. I Danmark blev den tvungne koppe- vaccination ophævet i 1976, og i juni 1981 ophørte udlevering af koppe- vaccine i Danmark.
Hvornår kom Koppevaccination?
Forordningen om koppevaccination fra 3. april 1810 var gældende i kongeriget Danmark samt i Norge. Hertugdømmerne Slesvig og Holsten fik med Forordning angaaende Vaccinationen og Børnekoppernes Forebyggelse fra 2. september 1811 en lignende lov.
Hvornår stoppede man med at vaccinere mod kopper?
Fra 1871 blev kokoppe-vaccination lovpligtigt og bevirkede, at koppeepidemierne hurtigt gik tilbage, samtidig med, at dødeligheden faldt betydeligt. Det sidste tilfælde af kopper i Danmark var i 1970. Kopper blev i 1980 erklæret udryddet på verdensplan af WHO. BCG vaccination af tuberkulin-negative skoleelever 1946-86.
Hvad blev vi vaccineret imod i 60 erne?
I 1946 blev vaccination mod tuberkulose indført som en paragraf i skolelægeloven. 3 I slutningen af 1949 blev stivkrampevaccination indført som en kombinationsvaccine med den alle- rede anvendte difterivaccine,4 og i 1961 blev kighostevaccine tilføjet blandingen.
Hvor længe holder en polio vaccine?
Efter grundvaccination, varer beskyttelsen mod polio i mindst 5 år, hvor der gives en revaccination. Efter revaccination mod polio, normalt i 5 års-alderen, er beskyttelsen meget langvarig, muligvis livslang.
Kan man få polio hvis man er vaccineret?
Indsatsen består i at få udbredt poliovaccinen til alle lande i verden, for hvis man får vaccineret alle mennesker, vil sygdommen blive udryddet. Det er nemlig kun mennesker, der kan blive smittet af polio. Indsatsen for at udrydde polio har været enorm.
Hvor lang tid holder en vaccine?
Hvor længe virker beskyttelsen fra vaccinen? Beskyttelsen fra vaccinen er bedst de første måneder efter grundvaccinationen (to stik). Efter fire-seks måneder aftager effekten, men derefter kan beskyttelsen øges igen med en boostervaccination.
Hvor længe er vaccine gyldig?
Det primære vaccinationsforløb vil for de fleste vil bestå af to doser, og således udløbe 5 måneder efter 2. stik.
Hvor hurtigt skal man have en stivkrampevaccination?
Vaccination mod stivkrampe indgår i børnevaccinationsprogrammet, idet den er en del af Di-Te-Ki-Pol/Hib-vaccinen, som gives ved henholdsvis 3, 5 og 12 måneders-alderen samt 5 års Di-Te-K-Pol-revaccinationen. Herefter anbefales revaccination (Di-Te) hvert 10. år.