Arbejdstidsdirektivet omfatter regler, der styrer arbejdstiden for ansatte i EU. Direktivet fastsætter maksimalt antal arbejdstimer, minimum pauser, og hviletid mellem vagter. I 2016 blev direktivet opdateret for at sikre bedre beskyttelse af arbejdstagernes sundhed og sikkerhed.
Hvad er EU's arbejdsdirektiv, og hvad siger det?
Arbejdstidsdirektivet sikrer minimumsstandarder for alle europæiske lande, og indeholder regler som 11 timers reglen/hviletid, 48 timers reglen og regler om pauser og ferie. Heldigvis behøver du ikke læse hele direktivet .
Er lov om arbejdstidsregistrering vedtaget?
Lov om arbejdstidsregistrering er vedtaget. Den 23. januar 2024 vedtog Folketinget lov om ændring af lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet m.
Hvem er undtaget for 48 timers reglen?
Den nye lov indeholder en undtagelse til 48-timersreglen, der gælder for de medarbejdere, der udfører samfundskritiske funktioner og er omfattet af en overenskomstbestemmelse eller lokalaftale om rådighedsvagter.
Hvem skal registrere arbejdstid?
Ja, fra den 1. juli 2024 er der krav om, at arbejdsgiveren registrerer de ansattes arbejdstid. Reglerne hører under Beskæftigelsesministeriet, som kan svare på spørgsmål, fx om hvornår og hvordan arbejdstiden skal registreres.
Forklaret direktiv om lastvognschaufførers timer og arbejdstid
Hvem er omfattet af Arbejdstidsdirektivet?
Arbejdstidsdirektivet gælder for alle virksomheder og organisationer, uanset størrelse eller branche. Det berører både arbejdsgivere og arbejdstagere, og det er vigtigt for virksomhedsejere og ledere at være fortrolige med direktivets bestemmelser for at sikre overholdelse af lovgivningen.
Hvem har pligt til at registrere arbejdstiden ifølge arbejdstidsreglerne?
Som arbejdsgiver skal du have et system til registrering af arbejdstiden, som er objektivt, pålideligt og tilgængeligt. Det er et krav til systemet, at: den daglige arbejdstid bliver registreret for hver enkelt medarbejder. medarbejderne har mulighed for at tilgå deres egne tidsregistreringer.
Hvem er fritaget for tidsregistrering?
Hvem er undtaget fra loven om tidsregistrering? Medlemmer af ledelsen og personer, hvis arbejdstid ikke kan måles eller forudbestemmes, kan være undtaget fra kravet om tidsregistrering. Dette gælder også ansatte, der har fuld kontrol over deres arbejdstid, såsom dem med fleksible arbejdstider uden faste timer.
Hvem er ikke omfattet af 225 timers reglen?
Hvornår er jeg undtaget fra 225-timersreglen? Du bliver undtaget fra arbejdskravet på 225 timer, hvis kommunen vurderer, at din arbejdsevne er så begrænset, at du ikke kan opfylde et arbejdskrav på 225 timers arbejde inden for 12 kalendermåneder.
Kan man afvige fra 48 timers reglen?
Kræver samtykke, du kan annullere igen
Det kan aftales i selve overenskomsten, at din arbejdsgiver må lave en aftale med dig om at fravige 48 timers reglen, men du er ikke forpligtet til det, og selvom du har sagt ja, så har du ret til at trække dit samtykke tilbage med et rimeligt varsel.
Hvem kontrollerer arbejdstidsregistreringen?
Lav en politik om arbejdstidsregistrering
Der skal også stå i din politik, at du som arbejdsgiver overvåger og kontrollerer de registrerede data for at dokumentere, at reglerne overholdes, og at data er korrekte. Det sikrer, at medarbejderen ikke kommer i farezonen for at overskride reglerne.
Hvilke regler gælder for arbejdstid?
- Du må ikke arbejde mere end gennemsnitligt 48 timer per uge i en periode på fire måneder.
- Ansatte skal have en daglig hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for 24 timer.
- Du har ret til et ugentligt fridøgn.
Er kørsel en del af arbejdstid?
Transporttid fra hjemmet til den første kunde tæller som arbejdstid. Det samme gælder for transporttiden fra den sidste kunde og retur til hjemmet. Når du sætter dig ind i bilen, bussen eller toget for at tage på arbejde, så begynder din arbejdsdag. Den slutter først, når du er hjemme igen.
Er lov om tidsregistrering vedtaget?
Baggrund for lovændringen
Den 23. januar 2024 blev et nyt lovforslag om obligatorisk tidsregistrering vedtaget i Danmark (Arbejdstidsloven), som følge af en EU-domstols afgørelse fra 2019. Den nye lov om tidsregistrering, der træder i kraft den 1.
Hvordan regner man 48 timers reglen ud?
Bryd 48-timers reglen og betal 25.000 kr.
48-timers reglen er sat i verden for at beskytte ansatte mod urimelig arbejdsbelastning. Reglen indebærer, at den gennemsnitlige ugentlige (7 dage) arbejdstid - inden for en periode af 4 sammenhængende kalendermåneder - ikke må overstige 48 timer.
Hvor mange timer må man arbejde i træk uden pause?
Loven giver dig ret til at holde en pause, hvis din arbejdstid er længere end 6 timer. Pausen skal være så lang, at du får koblet ordentligt fra. Det er typisk en halv time, hvor du har tid og ro til at spise. Loven siger også, at du har ret til at holde pauser, hvis du har ”ensidigt gentaget arbejde”.
Hvornår forsvinder 225 timers reglen?
januar 2025. Man skal dog være opmærksom på, at en del af reglerne først får virkning fra 1. juli 2025. Her har vi fokus på forslaget om, at det skærpede rådighedskrav (225-timersreglen) i den nuværende LAS §§ 13f – h ophæves fra 1.1.2025, hvis lovforslaget vedtages endeligt.
Hvem er omfattet af 48 timers reglen?
Den slår nemlig fast, at en medarbejders ugentlige arbejdstid ikke må overstige 48 timer i gennemsnit over 4 måneder. Som arbejdsgiver er det dit ansvar, at reglen overholdes. Det gælder, uanset om medarbejderen selv ønsker at arbejde meget eller selv planlægger sin arbejdstid.
Hvad vil det sige at være aktivitetsparat?
HVAD BETYDER DET AT VÆRE AKTIVITETSPARAT? Det betyder, at jobcentret tror på, at du med en individuel og koordineret indsats kan blive klar til at gennemføre en uddan- nelse, eller udvikle din evne til at arbejde, så du kan forsørge dig selv.
Hvorfor skal der registreres arbejdstid?
Hvis arbejdsgiver har stillet et sådant system til rådighed, er det medarbejderens pligt at udføre tidsregistreringen. På den måde kan arbejdsgiver holde tilsyn med, at medarbejderen ikke overstiger den maksimale arbejdstid og får den nødvendige hviletid.
Hvem behøver ikke tidsregistrere?
Loven om arbejdstid og dermed pligten til at registrere arbejdstid gælder for de allerfleste lønmodtagere, der arbejder i Danmark – uanset, om du er privat eller offentligt ansat. Loven gælder ikke for administrerende direktører og selvstændige. Såkaldte ”selvtilrettelæggere” er undtaget fra at tidsregistrere.
Er det lovpligtigt at tidsregistrere?
Tidsregistrering er nu lovpligtigt i Danmark
Det betyder, at alle arbejdsgivere skal have implementeret et tidsregistreringssystem til deres medarbejdere.
Hvor mange afspadseringstimer må man have?
Der er visse afspadseringsregler, der er fastsat ved lov. Ifølge funktionærloven har medarbejdere ret til at afspadsere overarbejde, hvis deres arbejdstid overstiger 48 timer om ugen eller 8 timer om dagen. Dette gælder dog ikke for ikke-funktionærer, hvor det afhænger af individuelle aftaler.
Hvad er ikke arbejdstid?
HVAD ER IKKE ARBEJDSTID
– Andre perioder end arbejdstid, pause og hviletid, hvor den mobile lønmodtager ikke skal forblive på sin arbejdsplads, men skal være parat til at begynde- genoptage kørslen eller udføre andre arbejdsopgaver.
Hvor længe skal tidsregistrering gemmes?
Systemet skal kunne måle den daglige, ugentlige og månedlige arbejdstid. Medarbejderne skal kunne finde deres egne oplysninger i systemet så længe de er ansat i virksomheden. Og oplysningerne skal gemmes i fem år fra de bliver indtastet.