Deklaratorisk lov er retsregler, som kun kommer til anvendelse, for så vidt parterne ikke udtrykkeligt eller stiltiende har vedtaget andet. Med andre ord er det fravigeligt.
Hvad betyder det at en lov er deklaratorisk?
Deklaratorisk lovgivning har som formål at give mennesker frihed til at indgå aftaler på egen hånd. I Danmark er det et grundlæggende retligt princip at have aftalefrihed. Når det er sagt, findes der alligevel indskrænkninger, hvis formål er at beskytte den svage part i aftalen.
Hvad er deklaratorisk?
Deklaratorisk regel er en retsregel, der kan fraviges ved aftale og derfor kun kommer til anvendelse, hvis de implicerede personer ikke selv har besluttet anderledes. En stor del af de civilretlige regler er deklaratoriske. Retsregler, der ikke kan fraviges ved aftale, kaldes præceptive regler.
Hvad betyder det at en lov er deklaratorisk præceptiv eller Beskyttelsespræceptiv?
Deklaratorisk - fravigelig, man må altså gerne aftale noget andet end det der står i loven. Regler man falder tilbage på hvis man ikke har aftalt andet. Præceptiv - ufravigelig, man må altså ikke aftale noget andet end det der står i loven. Størstedelen af lovene i Danmark er præceptiv fx straffeloven.
Hvad er en præceptiv regel?
Præceptiv regel er en retsregel, der ikke kan fraviges ved aftale. I Danmark er der flere præceptive regler på det person- og familieretlige område end inden for det formueretlige. Præceptive regler er som oftest vedtaget for at beskytte den svage part i et retsforhold, fx en lejer, forbruger eller en funktionær.
Hvad er deklaratorisk relief? | LawInfo
Hvad er forskellen mellem præceptive og deklaratoriske regler?
Præceptiv betyder ufravigelig og er et begreb, der oftest anvendes om bestemmelser i love inden for privatrettens område. Præceptiv er antonym til deklaratorisk, En præceptiv lovbestemmelse er gældende, selvom de berørte parter indbyrdes har lavet en anden aftale.
Hvornår er en lov Præceptiv?
Præceptiv lov er et udtryk, der henviser til en type lov, der er obligatorisk og bindende for alle berørte parter inden for en given jurisdiktion. Det er en lovgivning, der skal overholdes af lovbefalede parter og kan håndhæves af myndighederne.
Hvilke love er præceptive?
Love er enten præceptive eller deklaratoriske. En præceptiv lov er forpligtende og skal overholdes. Findes især inden for offentlig ret som skatte-, miljø-, register- og straffelovgivning. Inden for det privatretlge område kan præceptive lovregler findes inden for forbrugerret, lejelovgivning mm.
Hvad betyder præceptive?
Præceptiv betyder 'ufravigelig'. Ordet bruges inden for jura om en retsregel, som ikke kan fraviges ved aftale mellem parterne. Præceptiv er det modsatte af deklaratorisk.
Er købeloven deklaratorisk?
Handelskøb er reguleret af Købelovens deklaratoriske regler, medmindre andet er aftalt.
Er aftaleloven deklaratorisk eller præceptiv?
Deklaratorisk (aftaleloven er ikke præceptiv)
Aftaleloven er fravigelig, og alt kan derfor som udgangspunkt aftales (deklaratorisk) bortset fra kapitel 4 som er beskyttelsespræceptiv (kapitlet kan kun fraviges i forbrugers gunst).
Hvad betyder Fravigelig?
som kan fraviges hvis parterne er enige om det om regel, lov el. lign.
Hvad er en lovregel?
Lovregler står i modsætning til moralske regler derved, at man bør følge moralske regler, mens lovregler er udformet som nøjagtigt beskrevne forpligtelser, der paragraf for paragraf eliminerer al tænkelig tvivl, og herunder indeholder sanktionsbestemmelser, for det tilfælde, at de, der er underlagt loven, ikke ...
Hvordan læser man en lov?
På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Ministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.
Hvad er en lovtekst?
eks. folkeskolen og sygehusene – og hvordan det fælles skal være indrettet. Lovgivning handler om, hvad man skal som borger, og hvad man ikke må, herunder hvad der er strafbart. Lovteksterne skal derfor skrives så præcist, at borgerne ikke er i tvivl om de fælles spilleregler i samfundet.
Hvad er forskellen på love og regler?
Hvad er forskellen på de forskellige søgeområder? Regler indeholder alle bindende love og regler, f. eks. love, bekendtgørelser, vejledninger m.v. samt internationale konventioner og traktater.
Hvilke typer retskilder findes der?
- Lov og paragraf. Lov og lovbestemmelse. ...
- Præcedens (også kaldet præcedensdannende dom) betegner tidligere dom i sag med lignende fakta. Retspraksis (sjældnere domspraksis); ...
- Princip.
Er en bekendtgørelse en retskilde?
bekendtgørelser, anses som retskilder.
Hvad er den retlige trinfølge?
Den retlige trinfølge:
Grundloven er den højest rangerende retskilde. Almindelige love. (kongelig) Anordning; også kaldet (ministeriel) bekendtgørelse. Cirkulære (også kaldet tjenestebefaling eller instruks)
Hvem laver lovene?
Regeringens ministre leder via deres ministerier landet efter de love, Folketinget har vedtaget. Den udøvende magt ligger hos regeringen. Det står i grundloven. Regeringen har ret og pligt til at gennemføre de regler og love, som Folketinget vedtager, så lovene bliver til virkelighed i samfundet.
Hvornår træder en lov i kraft?
Bekendtgørelsens ikrafttrædelsestidspunkt bør som altovervejende hovedregel tidligst være dagen efter kundgørelsen i Lovtidende, så ikrafttræden og kundgørelse ikke er sammenfaldende.
Hvornår er en vare leveret i Forsendelseskøb?
Forsendelseskøb: Levering sker når, når varen er i købers besiddelse. Risikoen for varens forringelse eller hændelige undergang ligger hos sælger, indtil varen er i købers besiddelse, jf. KBL § 73.
Hvad skal forbrugeren betale for en vare hvis prisen ikke er aftalt?
Hvis pris ikke er aftalt, så skal køberen i handelskøb betale, hvad sælgeren fordrer, for så vidt det ikke kan anses for ubilligt. Dette gælder ikke i forbrugerkøb. I forbrugerkøb skal køberen (hvis prisen ikke er aftalt) betale, hvad der må anses for rimeligt.
Hvordan ophæver man en lov?
En bekendtgørelse kan kun ophæves ved en ny bekendtgørelse (eller ved en kongelig anordning eller en lov). I bestemmelser om ophævelse skal det præcist angives, hvilken bekendtgørelse der ophæves.
Hvem kan udstede bekendtgørelser til en lov?
Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.