Onsdag den 21. juni 2023 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang. Ved vintersolhverv, årets korteste dag, er dagen kun 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.
Hvad er den længste dag på året?
Årets længste dag er stadig 21. juni med 18 timer, 6 minutter og 3 sekunders dagslys i Skagen, hvor de længste dage i sommerhalvåret finder sted. Til sammenligning er dagen i dag 36 sekunder kortere.
Hvilken dag er den længste i 2023?
I dag onsdag 21. juni 2023 er årets længste dag. Astrofysiker ved Science Museerne Ole Eggers Bjælde har været til solhverv ved Stonehenge, hvor årets længste dag bliver fejret med en kæmpe fest.
Hvor i Danmark er dagen længst?
Den korteste 'længste dag' har Gedser med fortsat anseelige 17 timer og 16 minutter. Længere mod nord er dagen endnu længere: 17 timer og 28 minutter i Odense. 17 timer og 32 minutter i København.
Hvornår bliver dagene kortere 2023?
Mandag 20. marts 2023 kl. 22.24 er dagen officielt lige så lang som natten.
The Longest Day of the Year: The Solstice!
Hvornår bliver det lysere igen 2023?
Onsdag den 21. juni 2023 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang.
Hvor kort er den korteste dag i Danmark?
15.39, og en dagslængde på 7 timer og 1 minut. Den korteste dag medfører naturligvis også årets længste nat, som falder mellem den 21. og den 22. december.
Hvornår kommer lyset tilbage?
Onsdag den 21. december 2022 går vi lysere tider i møde, når fænomenet vintersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen kun være 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang. Allerede dagen efter vil vi få et par sekunders ekstra dagslys.
Hvad kaldes 21. juni?
De to tidspunkter hvor solens position er midt i mellem solhvervene, kaldes jævndøgn. Det ene solhverv, hvor solen er længst nord for ækvator, indtræder omkring 21. juni (i Danmark kaldet sommersolhverv), og det andet, hvor solen er længst syd for ækvator, indtræder omkring 21.
Hvad er den korteste dag i året?
Det betyder, at Jordens nordakse i det øjeblik hælder mest mulig væk fra Solen. Det er derfor vi har korte dage på under 7 timer og lav solhøjde i Danmark i øjeblikket. Men selvom den 21. december altså er årets korteste dag, er det ikke den dag, hvor Solen går tidligst ned.
Hvornår er dag og nat lige lange?
Lørdag den 23. september 2023 er det efterårsjævndøgn, der bebuder efterår og vinter. Dagen, hvor dag og nat ligesom ved forårsjævndøgn siges at være lige lange, er en af hjørnestenene i de 4 årstider.
Hvad er den korteste måned?
Februar er årets korteste måned med sine sølle 28 dage.
Hvad kalder man den korteste dag?
Vi kalder det vintersolhverv
Onsdag er såkaldt vintersolhverv, hvor vi udover at have den korteste dag også oplever, at Solen står lavest på himlen over horisonten. På intet tidspunkt står Solen lodret over Jorden (i zenit) længere væk fra den nordlige halvkugle end i dag.
Hvad fejre man 21. juni?
Grønlands nationaldag falder den 21. juni. Dagen blev i 1983 indført som nationaldag af Grønlands tidligere Hjemmestyre. Årets længste og dermed lyseste dag var et naturligt valg – en dag hvor landet sammen fejrer sine ældgamle samt moderne kulturelle livsværdier.
Hvad er længst sommer eller vinter?
På den nordlige halvkugle falder sommersolhverv, årets længste dag, omkring den 21. juni, mens vintersolhverv, årets længste nat, falder omkring den 21. december.
Hvad skete der den 23 juni?
Den 23. juni 2016 stemte den britiske befolkning om, hvorvidt Storbritannien skulle forlade EU. Resultatet var et flertal for at forlade EU: 48,11 procent stemte ”remain” – 51,89 procent stemte ”leave”.
Hvornår er det efterår 2023?
Og med god grund: Fra den 23. september 2023 går vi officielt ind i efteråret og mister i gennemsnit 4 minutters solskin hver dag indtil den 22. december, vintersolhverv.
Hvad sker der den 30 juni?
Med Lov om Ægteskabs Indgaaelse og Opløsning fra 30. juni 1922 fik Danmark en ny, moderne ægteskabslov, der tog udgangspunkt i individernes frihed og ligestilling i samfundet.
Hvor er det mørkt hele tiden?
Polarnat eller mørketid er en tilstand af 24 timers mørke, når solen ikke når over horisonten. Polarnat kan observeres nord for den nordlige polarcirkel og syd for den sydlige polarcirkel efter hhv. vinter- og sommersolhverv. Det modsatte fænomen kaldes midnatssol, hvor solen er oppe 24-timer om dagen.
Hvor ofte er der jævndøgn?
Når dag og nat er lige lange, kalder vi det jævndøgn. Det sker to gange om året – en gang i foråret og en gang i efteråret.
I hvilket verdenshjørne står Solen op?
Den retning Solen bevæger sig er den samme året rundt. For en person på den nordlige halvkugle, vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod syd, for derefter at gå ned i vest. For en person på den sydlige halvkugle vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod nord, for derefter at gå ned i vest.
Hvornår bliver det mørkt om vinteren?
Solen fortsætter efter den 22. december med at stå senere op - og det gør den helt frem til den 29/12, hvor vi har den seneste solopgang. Derefter forlænges dagen i begge 'ender'. Det hele skyldes, at Jorden roterer om en akse, der hælder 23,5°, hvorved Jordens ækvatorplan ikke falder sammen med Jordens baneplan.
Hvad betyder det jævndøgn?
Jævndøgn er de dage, hvor Solen krydser himlens ækvator midtvejs mellem det sydligste og nordligste punkt i sin bane set fra Jorden (ekliptika). Det døgn, hvor dag og nat er lige lange, falder lidt før jævndøgn om foråret og lidt efter jævndøgn om efteråret.