Grundloven siger at man ikke kan konfiskere folks ejendom uden at give dem fuld erstatning for det konfiskerede. Men samtidigt kan folk der bryder loven idømmes bøder som de skal betale. Så tadaaa: Man konfiskerer folks bil. Man giver dem fuld erstatning.
Hvilke love er der i Danmark?
Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven.
Hvad er forskellen på love og regler?
Lovregler står i modsætning til moralske regler derved, at man bør følge moralske regler, mens lovregler er udformet som nøjagtigt beskrevne forpligtelser, der paragraf for paragraf eliminerer al tænkelig tvivl, og herunder indeholder sanktionsbestemmelser, for det tilfælde, at de, der er underlagt loven, ikke ...
Hvor finder jeg gamle love?
Du finder dem her på Folketingets hjemmeside eller på Folketingstidende.dk. For at finde forarbejderne, skal du først finde det lovforslag, der ligger til grund for loven. Du skal bruge enten lovforslagets nummer eller lovens nummer.
Hvordan læser man en lov?
Retsinformation. På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Ministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.
Don't Do This In Denmark! 5 Weird Danish Laws
Hvem laver lovene i Danmark?
Lovgivningsmagten ligger hos Folketinget og regeringen. Et lovforslag får lovskraft, når et flertal af Folketinget har vedtaget det, og regeringen har stadfæstet det.
Hvornår træder en lov i kraft?
Loven træder i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende/dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende. Stk. 2. Lovforslaget kan stadfæstes straks efter dets vedtagelse.
Hvor gælder dansk lov?
Når EU har vedtaget et direktiv, gælder det derfor først i Danmark, når Folketinget har implementeret det i den danske lovgivning. Derfor kan de nationale love, som er blevet indført på baggrund af direktivet, se forskellige ud fra medlemsland til medlemsland.
Hvad er forarbejder til loven?
Lovforarbejder (også kaldet lovmotiver) omfatter udtalelser, betænkninger og almindelige bemærkninger eller specielle bemærkninger samt spørgsmål til ministeren og ministerens svar. Forarbejder blev til i forbindelse med lovforslagets behandling i Folketinget og i udvalg.
Hvornår kom den danske lov?
Danske Lov er betegnelsen for den samlede lovbog fra 1683, der skabte retsenhed i Danmark. Det vil sige, at lovkomplekset ikke alene samlede gældende ret et sted, det samlede også riget i en retsenhed.
Hvorfor har vi love?
Vi har love for at sørge for, at alle opfører sig ordentligt, så vi undgår at vi alle sammen skal gå ovr være bange, kede af det og have det skidt. Hvornår blev lovene opfundet?
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og et cirkulære?
Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte.
Hvor mange love vedtages om året?
Lovforslag skal behandles i en proces, som lovforslag og beslutningsforslag skal igennem for at kunne vedtages af Folketinget. Love skal igennem 3 behandlinger. Beslutningsforslag skal alene behandles af Folketinget 2 gange.
Hvor mange love findes der?
Her er de 174 love og lovændringer, regeringen vil foreslå i dette folketingsår. Folketinget er åbnet, og det betyder, at folketingsmedlemmerne nu for alvor skal tilbage til lovarbejdet. Læs, hvilke love regeringen vil have igennem i løbet af det kommende folketingsår.
Hvad indeholdt den jyske lov?
Således begynder fortalen til Jyske Lov, som kong Valdemar gav, og Danerne vedtog: Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov.
Hvilke love har EU lavet?
- EU-traktater. Traktaterne fastlægger målene for EU, reglerne for EU's institutioner, hvordan afgørelser træffes, og forholdet mellem EU og dets medlemslande. ...
- Forordninger. ...
- Direktiver. ...
- Afgørelser. ...
- Henstillinger. ...
- Udtalelser. ...
- Delegerede retsakter. ...
- Gennemførelsesretsakter.
Hvad er den vigtigste lov?
Grundloven er Danmarks vigtigste lov
Den vigtigste lov er grundloven, som alle andre love skal overholde. Grundloven er derfor også mere vanskelig at ændre end andre love. Grundloven er Danmarks forfatning, dvs. den lov, der beskriver de grundlæggende regler for vores demokratiske samfund.
Er forarbejder bindende?
Når man beskæftiger sig med forarbejder som retskilde, er det vigtigt at være opmærksom på, at forarbejderne ikke er bindende i sig selv. Det er op til domstolene og andre myndigheder at fortolke loven og anvende den i praksis, og forarbejderne kan kun bruges som et supplement til selve loven og dens formuleringer.
Hvem bestemmer loven?
Den lovgivende magt er hos kongen og folketinget i forening. Den udøvende magt er hos kongen. Den dømmende magt er hos domstolene.
Er bekendtgørelser lov?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvem skriver de danske love?
Love er de regler, som alle i landet skal rette sig efter. Lovforslag vedtages af Folketinget. Når Folketinget har vedtaget et lovforslag, skriver dronningen og den relevante minister loven under i statsrådet, og loven udgives på www.lovtidende.dk. Herefter er det en lov, som alle skal rette sig efter.
Hvor meget bestemmer EU i DK?
EU påvirker 14 % af al dansk lovgivning direkte, men dertil kommer 4678 forordninger, der som udgangspunkt har direkte virkning i Danmark.
Hvad er barnets lov?
Med Barnets lov styrkes børns rettigheder på en række punkter. Med loven bliver det et krav, at man ser på hele søskendeflokken, når et barn bliver anbragt på grund af forældrenes omsorgssvigt. Børn får desuden partsstatus ved det 10. år.
Kan en dom have tilbagevirkende kraft?
Der er efter sygedagpengelovens § 7 ikke grundlag for at træffe afgørelse med tilbagevirkende kraft. Kommunen skal træffe en afgørelse, inden udbetalingen af sygedagpenge kan standses.
Kan man lave en lov med tilbagevirkende kraft?
»Der er ikke noget i Grundloven, der siger, at man ikke må lave love med tilbagevirkende kraft. Det er der ikke forbud imod – man gør det tit i skatteret. Men du kan ikke bare ophæve en persons statsborgerskab eller vedtage en lov, der virker 10 år tilbage i tiden.