Atomerne er bygget op af partikler; protoner, neutroner og elektroner. Disse partikler er bygget op af endnu mindre elementer kaldet kvarker. Hydrogen, eller brint, er det grundstof, der findes mest af i vores univers.
Hvad består universet mest af?
Men hvad består de sidste 95% af universet så af? Forskere mener, at omkring 27% af universet er mørkt stof og at de sidste 68% er mørk energi.
Hvilket grundstof er der mest af i universet?
Bortset fra brint er helium nemlig det suverænt mest almindelige stof i universet.
Hvad er den største ting i hele universet?
Galakser, som for eksempel Mælkevejen, er bundet sammen af tyngdekraften i klynger, og disse klynger klumper sammen i superhobe. Den er med sin størrelse på 1 milliard lysår det største objekt, der nogensinde er blevet fundet.
Hvad er universet opbygget af?
Universet (latin: universus) er al rum og tid og deres indhold, inklusiv planeter, stjerner, galakser og al anden form for stof og energi. En tidslinie for universets udvidelse, der baseres på antagelserne Big bang og at universet udvider sig evigt. Universet formodes at være begyndt for cirka 13,7 milliarder år siden.
Hvad er den mest kraftfulde ting i universet?
Hvor er enden på universet?
Efter Einstein udviklede sin generelle relativitetsteori i 1915, blev det klart, at universet kunne være endeligt, men uden grænse. Den bedste analogi, er at tænke på jordens overflade, som alle ved er endelig, men uden grænse. Havet skyller jo ikke ud over kanten et eller andet sted.
Hvad var der før universet?
Indledning. Vores univers blev formentlig dannet i en gigantisk eksplosion for cirka 13,7 milliarder år siden, kaldet Big Bang. Snarere end én enkeltstående begivenhed, var der tale om en energiudladning, der blev ved – og derfor udvider universet sig stadig. Dét er stort set alle astronomer og fysikere i dag enige om.
Hvor varmt er universet?
Bevæger vi os lidt højere op i forhold til det absolutte nulpunkt, kommer vi til universets gennemsnitstemperatur på -270 grader celsius. I takt med at universet stadigt udvider sig, falder temperaturen yderligere og nærmer sig det absolutte nulpunkt.
Hvad er den største stjerne i universet?
Universets største stjerne kaldes VY Canis Majoris. Den er 5000 lysår fra Jorden og estimeret til en diameter på næsten tre tusinde milliarder kilometer. Det betyder, at den kan indeholde vores sol otte tusinde milliarder gange. VY Canis Majoris betegnes af New Science som en rød hypergigant.
Hvor gammel er hele universet?
I dag mener de fleste forskere, at universet er 13,82 milliarder år gammelt. Det startede ved en stor eksplosion, som kaldes Big Bang. Eksplosionen skete, da et kraftigt 'sort hul' trak alt i universet til sig og sendte alting ud igen i én stor eksplosion.
Kan man selv lave guld?
Allerede i 1924 (og igen i 1941) lykkedes det forskere at lave guld ved såkaldt neutron bombardering. Problemet var dog at guldet der blev skabt var radioaktivt og dermed både ustabilt og farligt. Der findes nemlig, som før nævnt, kun en stabil isotop af guld, så det er altså den man skal lave.
Hvad er de almindeligste atomer i universet?
Hydrogen, eller brint, er det grundstof, der findes mest af i vores univers. Det er det mest simple grundstof og består af blot én enkelt proton.
Hvordan kom der guld på jorden?
Alle ved, at guld kommer fra guldminer der anlægges hvor der er "guldårer", og at guld findes i forvitret form i flodaflejringer. Guldårene formoder vi er opstået ved at guldmasse er trukket ud under magmaens æltning af jordskorpen.
Hvor koldt er der i universet?
Den laveste temperatur i Universet uden for Jorden er 2,7 kelvin. Den findes i elektromagnetisk stråling i rummet mellem stjernerne, dvs. på den tilsyneladende mørke baggrund for stjernehimlen. Vi mennesker befinder os bedst ved temperaturer omkring 293 kelvin (20 grader celsius).
Kan man se andre galakser fra Jorden?
Når du en mørk og klar aften kigger på nattehimlen, ser du hovedsageligt Mælkevejens stjerner. Mælkevejen er den galakse, vi bor i og blot én blandt milliarder af galakser. Selv om hver galakse indeholder mange milliarder stjerner, er det kun ganske få galakser, vi kan se med det blotte øje.
Hvor meget vokser universet?
I relativ nærhed af os (kosmologisk set dvs. hundredevis af Megaparsec svarende til hundrede millioner af lysår) udvider universet sig med Hubblekonstanten. I dag er Hubblekonstanten målt til 73 km/s/Mpc (2 cm/s/lysår). Det betyder, at hvert lysår udvider sig 2 cm på et sekund.
Hvem er verdens største stjerne?
VY Canis Majoris er en rød hypergigant i konstellationen Canis Major (Store Hund) og er den næststørste kendte stjerne i Universet kun overgået af UY Scuti. Giganten har en diameter på 2.932.200.000 km.
Hvad er størst sol eller stjerne?
Solens radius er 0,696 millioner kilometer (jorden tilsvarende 6 378 km, den største planet Jupiter 71 492 km). Jupiter er 318 gange tungere end jorden, men da der ikke er energiproduktion, er det ikke en stjerne. Solen er 333 000 gange tungere end jorden. Der er stjerner, der er meget større end solen, f.
Er en Solen stjerne?
Solen (latin: Sol; græsk: Helios) er den stjerne, som sammen med sit planetsystem udgør solsystemet. Jorden og andet stof (herunder andre planeter, asteroider, meteoroider, kometer og støv) kredser om Solen, som i sig selv udgør omkring 99,8 % af solsystemets masse.
Hvor hurtigt bevæger universet sig?
Ved at måle galaksernes afstande og hastigheder ved hjælp af supernovaer, fås i dag 73,04 ± 1,04 km/s/Mpc.
Hvor meget af universet kan vi se?
Vi kan ikke se mere end den synlige del, så vi kan ikke rigtige vide, hvor meget større universet faktisk er. Det er muligt at hele universet er uendeligt stort, men det kan også være at hele universet tilfældigvis kun er lidt større end den synlige del. Det kan vi faktisk ikke afgøre med målinger.
Hvad er der uden om universet?
»Det korte svar er, at universet er det hele, så der er ikke noget udenom. « Det faktum er umiddelbart svært at forstå, indrømmer han, fordi vores dagligdag er blottet for noget, der minder om det.
Hvor hurtigt vokser universet?
Man kan også forstå det på den måde, at universet er blevet stadig koldere i takt med, at det har udvidet sig. Fra at være ca. 3000 K efter 380.000 år, er det nu 2,725 K, altså knap tre grader over det absolutte nulpunkt.
Hvem opfandt universet?
De fleste har nok hørt om Big Bang-teorien for universets begyndelse og udvikling. Hvad der nok ikke er så kendt er, at denne teori første gang blev formuleret af den belgiske videnskabsmand og katolske pater Georges Lemaître (1894-1966).
Hvor gammelt er det lys vi ser i dag?
Hvor gammelt er det lys vi ser i dag? Vi ser hele himlen indenfor en oval med det lys, der blev udsendt for næsten 14 milliarder år siden, og som efterhånden er blevet til mikrobølger som følge af universets stadige udvidelse.