Klassiske julevine Amarone: Den er sød og har en kraftfuld smag, der gør den til det sikre valg til julemaden. Châteauneuf-Du-Pape: Den er saftig og kraftig, har en let sødme og en skøn kompleksitet. Barolo: Den er meget kraftfuld med et højt indhold af tannin, der gør den særligt egnet til den fede mad.
Hvilken vin til juleand?
Det klassiske valg af vin til juleanden
De klassiske vine til and kommer især fra Rhône - ikke mindst den sydlige del, hvor Grenache-druen spiller hovedrollen. Vinene fra Châteauneuf-du-Pape er oplagte valg, men det kan også sagtens være en anden god vin fra det sydlige Rhône (Gigondas, Vacqueyras, Rasteau m. fl.).
Hvad drikker man til jul?
- Rødvin: 73 %
- Cola: 26 %
- Anden sodavand: 17 %
- Vand: 47 %
- Andet: 17 %
Hvilken hvidvin til julemad?
De fleste Riesling-vine fra Mosel vil være for lette, mens de lidt fyldigere vine fra Alsace eller Østrig klarer opgaven flot – især på Grand Cru/Erste Lage-niveau. Mindre kan dog også gøre det. En østrigsk Grüner Veltliner med god intensitet og høj syre vil også være et godt valg til julemiddagen.
Hvilken vin til and og flæskesteg?
Den danske traditionelle flæskesteg bør ledsages af en vin med saftighed, fylde og frugtsødme. Et godt valg vil her være en italiensk ripasso, med en snert af sødme og passende syre og tanninindhold eller en spansk garnacha.
The 2014 Christmas Wine Guide
Kan man drikke hvidvin til and?
Så afhængigt af hvad du vælger at servere til din and, kan en hvidvin være et rigtig fint valg.
Hvad er mest populært and eller flæskesteg?
And vinder over flæskesteg
Men hvilken steg skal der på julebordet? ”And ligger på den indbyrdes førsteplads. 75 pct. af de adspurgte forventer nemlig at spise and juleaften, mens 65 pct.
Hvad er bedst rødvin eller hvidvin?
Konklusionen er, at rødvin ser ud til at være en sundere løsning end hvidvin. Dog kan hvidvin af høj kvalitet faktisk have flere sundhedsmæssige fordele end visse rødvine. Uanset hvilken type vin du vælger, er det bedst at vælge vin i høj kvalitet for at få de største helbredsmæssige fordele.
Hvilken hvidvin skal jeg vælge?
Sådan finder du en god hvidvin
Du kan altid bruge den lille huskeregel, at søde vine (som eksempelvis Riesling) passer som regel bedst til desserter, frugt og alt, som er sødt. En mere tør hvidvin passer perfekt til de lette måltider, som er mindre krydret og hvidt kød, salat, ost, fisk og svinekød.
Er Riesling en hvidvin?
Riesling er en af de ædle druesorter og er i stand til at producere en række ekstraordinære hvidvine.
Hvad spiser folk til jul?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.
Hvad spiser man op til jul?
Ingen jul uden dansk julemad
Ingen julehygge uden konfekt, pebernødder, brunkager og risengrød. Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande.
Hvad spiser finnerne til jul?
Juleaften, den 24. december, spiser finnerne risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danser man også om juletræet samt lytter til julesange og julemusik.
Hvilken juleand skal man købe?
Andens størrelse har stor betydning. Det kan ikke betale sig at købe små ænder, da andens skrog har samme størrelse anset andens vægt. Skroget på en and er større end på andre fjerkræ, og der er derfor meget ben i en and i forhold til kødmængden. Køb derfor gerne en and på over 3000 g.
Hvor køber man den bedste juleand?
Hos Irma og på Irma.dk kan man blandt andet få danske landænder, økologiske danske ænder af Peking-racen, franske berberiænder i en konventionel og en økologisk version, samt franske kalkuner (også økologiske) og danske og engelske gæs.
Hvor meget vin skal jeg købe?
Fra fest til fest kan man have brug for forskelligt antal flasker, men som udgangspunkt gælder tommelfingerreglen, at du skal regne med at skulle bruge 1 flaske hvidvin til omkring 4 til 6 personer. Det samme skal du regne med for din velkomstvin. Ved rødvin skal du regne med at skulle sætte 1 flaske af til 2 personer.
Hvad er forskellen på Chablis og Chardonnay?
Hvad er forskellen på Chablis og Chardonnay hvidvin? Forskellen på Chablis og Chardonnay hvidvin er, at Chablis by ligger nordligere og køligere. Det betyder, at man i teorien vil få vine, der er lidt grønnere og slankere i deres udtryk samt har en lidt lavere alkoholprocent. Herudover får Chablis sjældent fad.
Er Riesling sød eller tør?
Mange tyske Riesling-vine har 8-12 % alkohol, og derved kan man forvente sødme. Har vinen 12,5 % alkohol eller mere, er den med stor sandsynlighed tør – hvis ikke der er tale om hedvin, fx portvin og madeira m.m..
Hvad er bedst Chardonnay eller Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc er nok verdens næstbedst kendte hvidvinsdrue efter giganten Chardonnay. Men udover at være hvidvinsdruer har de to ikke meget til fælles. De adskiller sig nemlig fra hinanden på rigtig mange parametre, og de færdige produkter er ofte meget forskellige.
Hvilke vine er bedst?
Det gode valg kunne være vine fra Rhône eller Rioja i Spanien, men også en god Bordeaux samt en italiensk vin fra Piemonte eller Chianti vil passe fint.
Hvornår drikker man Riesling?
Syren i vinen er nøglen til succes, når Riesling sættes sammen med mad. Syren renser munden stort set uanset, hvad den serveres til. Det spænder derfor meget bredt, hvad du kan bruge Riesling sammen med. Servering til fisk og skaldyr giver en fantastisk kombination.
Er det sundt at drikke rødvin?
Den gode nyhed til dig, hvis du er glad for rødvin, er at rødvin har et højt indhold af antioxidanter og plantestoffer. Disse stoffer er gode for hjerte-kar-systemet og lungerne. Flere undersøgelser peger også på at folk som drikker et glas rødvin hver dag er mindre disponeret for depression og andre psykiske lidelser.
Er flæskesteg og kamsteg det samme?
En kamsteg er egentlig det samme som en flæskesteg, det handler blot om udskæringen på grisen. Flæskestegen kender de fleste som en steg med sprøde svær, men du kan nå dertil på flere måder.
Hvilket stykke kød er bedst til flæskesteg?
Vælg kamstegen, hvis du vil have en elegant og mager, men saftig skive rent kød med en lille fedtbræmme og en flot svær. Snup ribbensstegen, hvis du er til et kraftigt stykke kød med en rig fedtmarmorering og smeltende mørt kød. Og hvis du snupper en krogmodnet udgave, kan du være sikker på en uhyggeligt sprød svær!
Hvor meget flæskesteg spiser man pr person?
Beregn 200 g råt kød pr. person. Det svarer til ca. 3 skiver flæskesteg med 1 svær pr.