Melboller er en del af varme og kolde supper. Fx i hønse- eller oksekødssupper, og de optræder hyppigt sammen med kødboller. De kan også bruges i kolde frugtsupper eller bollemælk, der næppe er udbredt i dag. De laves af en opbagning af hvedemel, fedtstof, vand og æg.
Hvad betyder opbagt?
Opbagning, jævningsmiddel til sovs; fremstilles ved at stege hvedemel i fedtstof, hvorved stivelsen delvis omdannes, forklistrer, og herefter irøre mælk, suppe, stegesky eller flødevand.
Hvad gør man hvis sovsen er for tynd?
Tips: Hvis sovsen er for tynd, tilsættes mere udrørt lp-mel/maizena. Hvis sovsen er for tyk, tilsættes mere væske. En halv portion er passende til de fleste retter.
Hvordan jævner man en sovs uden mel?
Kog en halv liter fløde ind i en gryde (tager god tid) og tilsæt 1 spsk eddike til sovsen. Fløden kan godt bruges alene men vil ikke jævne nok hvis den kun blandes med en tynd fond. Det er her eddiken går ind og hjælper og binder sovsen! Hvis man ikke har brug for en hel masse jævner kan fiber HUSK også bruges.
Hvad er en jævning?
Vi arbejder oftest med jævninger, når vi laver saucer, stuvninger, supper, creme, grød m.m. At jævne betyder, at man vil gøre en sauce mere tyktflydende.
Incremental vs Differential Backup, & Full - Explained
Hvordan laver man en jævning?
1-2 deciliter vand og 2-4 spiseskeer mel er passende. Så sætter du låg på og ryster – meget! Så skulle resultatet gerne være en jævning som er lidt tyktflydende og helt uden klumper eller tørt mel. Når det er klar, kan det komme i retten eller sovsen.
Hvis sovsen smager brændt?
Hæld et par dråber kogende eddike i saucen. Det fjerner eller i det mindste dæmper den brændte smag - afhængigt af hvor slemt det er.
Hvorfor bliver min sovs ikke tyk?
Bliver sovsen for tynd, skal man blot lade den koge noget tid, og den bliver tyk igen. Er den helt gal, kan man sagtens jævne med majsstivelse. Bliver sovsen for tyk, spæder man til med lidt væske. Det kan være lidt ekstra fond, fløde eller vand.
Hvorfor bliver sovsen grynet?
I en opbagt sovs smelter vi fedtstof, rører mel i og varmer blandingen op. Det sikrer, at alle melpartiklerne dækkes af fedt eller smør, som gør, at de ikke finder sammen og danner klumper, når væsken kommer i. Hvis partiklerne ikke dækkes tilstrækkeligt af fedtstoffet, vil de finde sammen og danne klumper.
Kan man bruge majsmel til jævning?
Kartoffelmel og Maizena majsstivelse bruges ofte til frugtsovs og grød, da de ikke ligesom hvedemel, giver uklarhed i det de jævner. Men begge dele kan også bruges til sovse og hvad ellers man ønsker at tykne.
Hvorfor skiller opbagt sovs?
Når julesovsen skiller, er det fedt, der er problemet. Det er der nemlig masser af i skyen fra andestegen eller flæskestegen, som man tilsætter for at give den gode smag. Fedt er ikke opløseligt i sovsens indhold af vand, og det kan derfor give problemer, hvis der er for meget af det.
Kan man bruge majsmel i stedet for kartoffelmel?
Jævning med maizenamel
Maizenamel er ren majsstivelse, der kan anvendes i stedet for kartoffelmel. Bruges for eksempel til kagecreme, frugtgrød, saucer og sammenkogte retter.
Hvilken ost er god til at smelte?
Forskerne konkluderede, at typer som gruyere og gouda smelter bedst. Et dansk alternativ hertil kan være oste som fynbo eller maribo.
Hvad betyder sovse rundt?
Og i den mere spøjse ende finder man udtryk som kukkuk, oho og sovse rundt. Sidstnævnte betyder, "at man bruger unødig lang tid på noget, ofte til ingen nytte". Så ikke mere sovsen rundt her.
Kan man redde en skilt sovs?
Hvis saucen skiller, tilsætter du en isterning eller iskoldt vand, tager gryden af varmen og emulgerer saucen igen ved hurtig piskning. Mislykkes det igen, kan du begynde forfra ved at piske to nye æggeblommer og tilsætte den skilte sauce gradvist.
Er sovs sundt?
Du kan godt spise pulversovs eller andre færdige sovse uden at bombardere din krop med fedt og kalorier. Pulversovs er generelt udmærket, hvis du udelader fedtstof og blot bruger mælk. Men sovs er ikke rigtig sundt i sig selv, så spis det med måde og brug sovsen som glidemiddel for grøntsagerne og de magre proteiner.
Hvem har opfundet sovs?
Historie. En af de første sovse, hvis navn kendes er den salte fiskesovs garum, som var udbredt i Romerriget. Nutidens saucer anses normalt for at udspringe af det franske køkken fra 1800-tallet og frem. Her klassificerede berømte mesterkokke som Antonin Carême og senere Auguste Escoffier de forskellige anvendte saucer ...
Hvorfor bliver sovsen lang?
Det samme kan ske med en sauce, som er jævnet med stivelse. Når saucen køler af og stivner efter at have stået nogen tid, kan vand løbe fra og lægge sig på overfladen af den nu gelerede og stive sauce. Stivelse bruges ofte til at jævne sauce og vælling eller stivne en pasta.
Er sovsekulør usundt?
Industrielt produceret sovsekulør er tilsat ammoniak for at forstærke den brune farve, men det er helt unødvendigt. En undersøgelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastslår, at madkulør ikke er farligt for mennesker, at det ikke er kræftfremkaldende, og at det ikke skader fostre og gravide.
Hvordan skummer man fedt af sovs?
Det øverste lag består af fedt. Fedtet skal skummes af, i hvert fald det meste af det, så sovsen ikke bliver for fed. Man skummer fedtet af ved at hælde gryden lidt på skrå og fjerne fedtet med en spiseseske, en skefuld ad gangen. Det tager et par minutter.
Hvordan undgår man skind på sovsen?
Skær en klump af det kolde smør og fang det med en gaffel. Kør nu smørret let hen over den varme sovs, til det danner en fin hinde. Fedtet fra smørret forhindrer sovsen i at komme i kontakt med ilt, og redder dig derfor fra kedeligt sovseskind.
Kan man bruge kartoffelmel som jævning?
Kartoffelmelsjævning kan laves af 2 spsk kartoffelmel og 5-6 spsk koldt vand der røres sammen. Kartoffelmelsjævning må ikke koge, så bliver konsistensen "lang". Tag derfor retten af varmen før kartoffelmelsjævningen hældes i, i en tynde stråle og under omrøring.
Hvad er forskellen på mel og maizena?
Majsstivelse bliver ofte omtalt som maizenamel, men er ikke et mel i ordets egentlige betydning. Majsstivelse er ren stivelse, fremstillet af den indre del af majskerner. Majsstivelse indeholder ikke gluten.
Hvordan gør man fløde tyk?
– Det er nemmere at piske fløden, hvis du tilføjer en knivspids salt i begyndelsen. – Når du pisker fløde, kan du tilføje sukker og vanilje, når fløden er cirka halvt pisket. På denne måde får fløden en tykkere konsistens. Hvis du tilsætter sukker i begyndelsen, opnår du en tyndere konsistens.
Er gouda en god smelteost?
Derfor har American Chemical Society påtaget sig den vigtige opgave at finde frem til, hvilken ost der har de helt rigtige smeltekvaliteter, og her er de nået frem til, at oste som eksempelvis gruyere og gouda smelter helt perfekt.