En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering og kan således ikke i sig selv være regulerende. Den kan udstedes uden hjemmel, fordi den ikke i sig selv er retligt bindende. Dens indhold skal ligge inden for lovens grænser.
Hvad er forskellen på en lov en bekendtgørelse og en vejledning?
En bekendtgørelse er en administrativ forskrift, der udstedes med hjemmel i en lov. Formålet med en bekendtgørelse er at gennemføre eller udfylde en lovs regler. En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering, der har til formål, at orientere om reglers indhold og baggrund.
Hvad er cirkulærer og vejledninger?
Cirkulærer er mere overordnede og generelle, mens vejledninger typisk er mere detaljerede og specifikke. Cirkulærer er rettet mod myndigheder, mens vejledninger ofte er målrettet både myndigheder, fagpersoner og offentligheden.
Er en vejledning retlig bindende?
AT-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en AT-vejledning.
Hvem kan udstede bekendtgørelser til en lov?
En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende. På retsinformation.dk finder du en liste over gældende bekendtgørelser på Skatteministeriets område.
TING DU BØR VIDE, FØR DU VÆLGER LOV
Hvad en bekendtgørelse?
Regler, der uddyber eller præciserer reglerne i en lov. Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og et cirkulære?
Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte.
Hvad er forskellen på vejledning og retningslinjer?
Retningslinjerne er forhandlede med brancheorganisationer, Forbrugerrådet TÆNK og andre relevante aktører og er udtryk for god skik. Vejledningerne forklarer, hvordan Forbrugerombudsmanden fortolker de love, der hører under institutionens tilsyn.
Er vejledningspligten en Garantiforskrift?
Vejledningspligten er en såkaldt garantiforskrift. Det betyder, at manglende eller mangelfuld vejledning medfører, at kommunen ikke kan fratrække, nedsætte eller stoppe udbetaling af hjælpen (aktivlovens §§ 36-41). Det samme gælder, hvis kommunen ikke kan dokumentere, at der er givet fyldestgørende vejledning.
Hvornår skal du vejlede en borger?
Som udgangspunkt har kommunen pligt til at vejlede, hvis der er anledning til det; typisk når kommunen får en ansøgning eller spørgsmål om hjælp. Kommunen skal i de tilfælde vejlede borgeren om mulighederne for hjælp, også efter andre bestemmelser.
Er en bekendtgørelse en retskilde?
Loven og lovbekendtgørelsen er således to forskellige retskilder. Når en lov er vedtaget af Folketinget, er den den primære retskilde, og den har forrang foran andre retskilder.
Er bekendtgørelser og anordninger det samme?
Bekendtgørelser (bkg) (tidligere kaldet anordninger): De udstedes af de administrative myndigheder. Normalt er der lovhjemmel eller i det mindste forudsættes det i loven, at der udstedes en bekendtgørelse.
Hvad er et cirkulære?
Cirkulære, (af fr. (lettre) circulaire 'rundskrivelse', af lat. circularis 'i kredsbevægelse', opr. 'cirkelformet'), forskrift, som udstedes af centrale administrative myndigheder med underordnede myndigheder som adressater.
Er et cirkulære bindende?
Konkrete tjenestebefalinger til en flerhed af myndigheder bør betegnes cirkulæreskrivelser. Herved fremhæves det, at indholdet er bindende. Cirkulæreskrivelser opstilles i modsætning til cirkulærer som udgangspunkt ikke i paragraffer.
Hvad er forarbejder til loven?
Lovforarbejder (også kaldet lovmotiver) omfatter udtalelser, betænkninger og almindelige bemærkninger eller specielle bemærkninger samt spørgsmål til ministeren og ministerens svar. Forarbejder blev til i forbindelse med lovforslagets behandling i Folketinget og i udvalg.
Hvem udsteder cirkulære?
En overordnet myndighed kan udstede cirkulærer uden lovhjemmel, hvis cirkulæret retter sig til en underordnet myndighed. Over-/underordnelsesforholdet er tilstrækkelig hjemmel. Derimod forudsætter det lovhjemmel at udstede et cirkulære til en myndighed, der ikke er underordnet den udstedende myndighed.
Hvad er vejledningspligt?
Formålet med myndighedernes vejledningspligt er at imødekomme borgernes informationsbehov og undgå, at borgerne på grund af fejl, uvidenhed eller misforståelser udsættes for retstab. Vejledningspligten kan følge af både forvaltningsloven, almindelige retsgrundsætninger og god forvaltningsskik.
Hvad må en sagsbehandler ikke?
a., at sagsbehandlere har pligt til at inddrage alle saglige hensyn i sagen, og at de ikke må inddrage oplysninger, som ikke har relevans for sagsforløbet. F. eks. må sagsbehandleren IKKE inddrage sine personlige holdninger eller tage usaglige hensyn, når forvaltningen udøver skøn ved behandlingen af en sag.
Er en afvisning en afgørelse?
Afvisning er det forhold, at en domstol pga. formelle mangler træffer afgørelse om, at den ikke kan indlade sig på at behandle en sag.
Hvad er formålet med vejledning?
Vejledning er en særlig pædagogisk samtalepraksis, der foregår i et forhold mellem en eller flere vejledere og en eller flere vejledningssøgende. Formålet er at gøre den eller de vejledningssøgende i stand til at træffe deres egen valg. Vejledning er dermed beslægtet med, men forskellig fra, rådgivning (eng.
Hvem laver AT-vejledninger?
Arbejdstilsynets AT-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.
Hvor findes information om At-vejledninger?
Hvor findes information om At-vejledningerne? Et emne kan være beskrevet i mere end én At-vejledning. Derfor er det en god idé at orientere sig på Arbejdstilsynets hjemmeside på Internettet på adressen www.at.dk.
Hvilke typer retskilder findes der?
- National lovgivningen og EU-lovgivningen.
- National retspraksis og EU-praksis.
- Øvrige retskilder:
Hvad er forskellen på en anordning og en bekendtgørelse?
Anordninger retter sig mod borgerne, mens et internt forskrift i forvaltningsmyndighederne kaldes et cirkulære. Ministerielle anordninger kalder også bekendtgørelser.
Hvad er en retsforskrift?
Ved en retsforskrift kan forstås en samling af retsregler, som er karakteri- seret ved direkte at formulere den adfærd, der skal finde anvendelse. En rets- forskrift kan indeholde mange forskellige typer af retsregler, og de kan være mere eller mindre præcise, men principielt tager de sigte på at være direkte styrende.