I alle folkeviser efterfølges den enkelte strofe af et omkvæd. I nogle viser optræder der desuden et mellemkvæd inde mellem strofens vers. Om- og mellemkvæd er lyriske, idet de typisk fokuserer på en stemning eller følelse. De står dermed i modsætning til stroferne, der er dramatiske og fokuserer på handling.
Hvilke typer folkeviser er der?
- Ridderviser:
- Historiske viser:
- Trylleviser:
- Kæmpeviser:
Hvad er et Formelsprog?
Formelsprog er et helt særligt sprogligt virkemiddel i folkeviser. Det er faste vendinger (formler), som går igen i flere viser, og som betyder noget bestemt. I middelalderen kendte folk en lang række formler og havde derfor let ved at afkode dem i viserne.
Hvad kendetegner Folkevisernes rim og rytme?
Folkevisen form er 2 - eller 4-liniede strofer plus et omkvæd. Rytmen er ikke fast (dog ofte bygget op over jamben = u -), men retter sig efter indholdet ligesom i talesprog. Folkeviserne er fulde af faste, stereotype vendinger, såkaldt formelsprog.
Hvad kendetegner en folkevise?
Folkeviser er danseviser fra middelalderen
Man huskede dem ved hjælp af rim, gentagelser og formelsprog. Det var omrejsende sangere - de såkaldte troubadourer - der stod for at huske viserne og optræde med dem. Netop fordi viserne blev givet videre mundtligt, opstod der mange ændringer i teksterne undervejs.
What Is An Interlude In Music?
Er en folkevise en sang?
Som folkevise/gammelfolkevise/ballade/middelalderballade regnes i Norden den anonyme, strofiske episk-lyriske sang med omkvæd, som er opstået i de middelalderlige århundreder, men som kun kendes i adelsoptegnelser fra 1500-1600-tallet og i nyere folketradition i 1800-1900-tallet.
Hvad er en typisk konflikt i en folkevise?
Karaktererne er typer, der har en funktion. De er ikke individer med en personlighed, men repræsenterer et slægtsled, da visernes temaer er centreret omkring familiens ære, således at ægteskab, utroskab eller rivalisering mellem to slægter er typiske konflikter.
Hvad er omkvæd i folkeviser?
I alle folkeviser efterfølges den enkelte strofe af et omkvæd. I nogle viser optræder der desuden et mellemkvæd inde mellem strofens vers. Om- og mellemkvæd er lyriske, idet de typisk fokuserer på en stemning eller følelse. De står dermed i modsætning til stroferne, der er dramatiske og fokuserer på handling.
Hvor mange folkeviser findes der?
Folkevise-genren blev introduceret i Norden i 1200-tallet. Man kender til 837 oprindelige folkeviser i Norden fra den tid. Over 300 af dem er danske.
Hvad betyder under ø?
”sidde over bord” (sidde og taler sammen) ”ride under ø” (ride afsted)
Hvad er en Tryllevise?
I trylleviserne er slægten og dens magt mindre betydningsfuld, end den er i hovedparten af de ældre ridderviser; fokus ligger et andet sted. Men først og fremmest indeholder trylleviserne en række overnaturlige elementer, der er lidt fremmede for folkevisernes ellers stiliseret-realistiske miljø.
Hvad er en Riddervise?
Den største gruppe af folkeviser er ridderviser. Ridderviserne skildrer realistisk sociale eller samfundsmæssige problemstillinger inden for et overklassemiljø. Et udbredt tema er kærlighed, og jalousidrab er ikke en ualmindelig konsekvens af en fejde.
Hvordan kan man kende en folkevise?
Folkevisen form er 2 - eller 4-liniede strofer plus et omkvæd. Rytmen er ikke fast (dog ofte bygget op over jamben = u -), men retter sig efter indholdet ligesom i talesprog. Folkeviserne er fulde af faste, stereotype vendinger, såkaldt formelsprog.
Hvad er forskellen på folkeviser og folkeeventyr?
Folkevisen er en sang der er på verseform og tit med omkvæd. Folkeeventyret er ligesom den lille rødhætte en fortalt historie. Lidt det samme som at sammenligne en MC Einer-sang med en novelle af Helle Helle.
Hvad kan man også kalde folkeviser?
Folkevisen kaldes også en middelalderballade, fordi man netop dansede kædedans til dem (”ballare” betyder at danse). Efterhånden spredte folkeviserne sig ud til folket, hvor de er blevet danset og sunget helt frem til 1800-tallet.
Hvornår er folkeviser forfattet?
Efterhånden spredte folkeviserne sig fra overklassen og ud til folket, hvor de er blevet sunget og danset til helt frem til år 1900. Viserne blev nedskrevet fra ca. midten af 1500-tallet. Det blev nemlig moderne for adelskvinder at samle på viserne og nedskrive dem i poesibøger.
Hvor gamle er folkeviser?
Der er almindelig enighed om, at genren blev introduceret i Norden i 1200-tallet med forbillede i den franske dansevise carole. Som dansevise kendes den endnu i 1900-tallet på Færøerne, hvor den er knyttet til kædedansen. Der kendes 837 gamle folkeviser i nordisk tradition, inklusive skæmteviserne.
Hvem samlede folkeviser?
I romantikken får folkeviserne, der tolkes som kollektivt udtryk for 'folkesjælen', en opblomstringstid og folkemindeforskeren Svend Grundtvig sørger for en samlet udgivelse af Danmarks gamle Folkeviser (1853-1976). Den rummer 539 viser samt tusinder af varianter (forskellige udgaver af dem).
Hvordan er en folkevise typisk opbygget?
Folkeviserne er typisk bygget op af strofer med to eller fire vers og et omkvæd. Stroferne er episke, dvs. at de fortæller en konkret handling. Ofte er der samtaler mellem personerne i stroferne, som bringer de vigtige konflikter frem.
Hvad kendetegner et omkvæd?
Omkvæd er et stykke sangtekst, der gentages i hvert vers af sangen, ofte men ikke altid i slutningen af verset. Omkvæd er meget almindeligt forekommende i folkesange og popsange, her også kaldet refrain, heraf betegnelsen refrainsanger.
Hvor lang er en folkevise?
De fleste folkeviser består af mange strofer (nogle endda 70!), og hver strofe har enten to eller fire vers. Derudover efterfølges hver strofe af et omkvæd. I nogle folkeviser indgår der også et mellemkvæd. (Bemærk: Mellem- og omkvæd skrives normalt kun efter første og sidste strofe, men de indgår i alle strofer).
Hvor mange folkeviser har vi i dag bevaret i Danmark?
Man regner med, at der er 539 folkeviser bevaret på dansk, hvoraf flere altså forekommer i forskellige variationer, og nogle af de yngste sågar har en kristen morale.
Hvor kommer folkevise fra?
Begrebet folkevise stammer fra det tyske ord Volkslied, der blev brugt første gang i 1773. Selve genren er dog langt ældre, da folkeviserne regnes for de ældste fiktionstekster, der findes bevaret på dansk. Oprindeligt blev disse fortællende danseviser kaldt ballader.
Hvordan fortolker man en folkevise?
At fortolke en folkevise vil sige, at du skal komme med dit bud på, hvordan vi skal forstå den her tekst, og hvad den vil sige os om livet. Det involverer blandt andet, at du skal finde frem til visens tema og budskab. Folkeviser handler om sociale eller psykologiske konflikter i middelalderens samfund.
Hvad vil det sige at folkevisens personer er flade?
De personer, vi møder i folkeviserne, er flade personer og dermed stereotyper. Det betyder, at de ikke er individer med psykologisk dybde, sådan som personerne i en moderne novelle er. Folkevisernes personer er i stedet kendetegnet ved én-to enkle egenskaber, fx stolthed eller fejhed.