Grundlæggende elementer i den juridiske metode 1) faktum: fastlæggelse af et hændelsesforløbs faktum, 2) retsfaktum: fastlæggelse af hændelsesforløbets retsfaktum (dvs. hvad er retligt relevant), 3) jus: herefter identifikation af relevante skrevne og uskrevne retskilder samt hvordan retskilderne skal fortolkes.
Hvad er Retsfaktum?
Retsfaktum er det, der skal til, for at retsfølgen kan eller skal indtræde. Retsføl- gen er det, som afgørelsen kan eller skal gå ud på. Eksempel: I pensionsloven kan man se, hvor gammel man skal være for at få pension. Her er alderskravet retsfaktum, mens retten til at få pen- sion er retsfølge.
Hvad forstår man ved skrevne retskilder?
Retskilderne kan være skrevne eller uskrevne. Eksempler på skrevne retskilder er love, bekendtgørelser, cirkulærer/vejledninger. Disse dokumenttyper udgør den bevidst formulerede retstilstand. Denne del af retskilderne kan imidlertid af forskellige grunde ikke stå alene.
Hvad er karakteristisk ved en retskilde?
Retskildebegrebet I almindelighed er det karakteristisk for retskilder, at de indeholder informa- tion, der har en normativ karakter. Dette indebærer, at den enkelte retskilde tager sigte på at bidrage til at fastsætte, hvorledes et bestemt samfundsmæs- sigt spørgsmål retligt ordnes.
Hvad er retlig subsumption?
Retlig subsumption betyder at henføre et faktisk forhold under en retsregel.
Difference between Facts in issue and relevant facts
Hvad er retsregler?
Retsregel, regel, der indgår i de regelsystemer, der regulerer retsforholdene i et samfund eller internationalt. Retsregler adskiller sig fra moralregler bl. a. derved, at det som hovedregel er offentlige myndigheder, der kan træffe afgørelser og iværksætte sanktioner for overtrædelse af reglerne.
Hvilke typer retskilder findes der?
- National lovgivningen og EU-lovgivningen.
- National retspraksis og EU-praksis.
- Øvrige retskilder:
Hvad er Danmarks øverste retskilde?
Grundloven og de menneskerettigheder, den indeholder, har en særlig status og betragtes som den øverste retskilde i dansk ret, fordi den er vedtaget efter en særlig procedure (se Grundloven § 88). Derfor siges de rettigheder, der er i Grundloven, at have forrang for anden modstridende lovgivning eller praksis.
Er domme en retskilde?
Retspraksis som retskilde
Retspraksis kan give vejledning om, hvordan lovgivningen skal fortolkes og anvendes i praksis. Domme fra Højesteret og landsretterne har den største vægt som retskilde, og vil normalt være afgørende for, hvordan loven skal administreres og fortolkes.
Er forarbejder en retskilde?
En lovs forarbejder (også kaldet lovens motiver) udgør en væsentlig retskilde ved fortolkning af loven.
Hvad består retskilder af?
Retskilde er en fællesbetegnelse for lov eller eller en dom eller et princip eller en sædvane eller andet, som danner grundlag for at fastlægge gældende ret; og dermed gældende retsregler, som er bindende for bl. a. domstoles afgørelser. Dansk ret findes i mange andre typer retskilder end blot love.
Hvilke retskilder har vi i Danmark?
Der er i Norden stort set enighed om at systematisere retskilderne i fire hovedgrupper: lovgivning og andre generelle regler (grundlov, EU-retsakter, love, anord- ninger, bekendtgørelser og cirkulærer), retspraksis (domstolsaf- gørelser), sædvaner (retssædvane og kutyme) og »forholdets na- tur«.
Er en bekendtgørelse en retskilde?
Når en lov er vedtaget af Folketinget, er den den primære retskilde, og den har forrang foran andre retskilder. En lovbekendtgørelse er derimod en sekundær retskilde, der refererer til de eksisterende love og bestemmelser, og som kan bruges til at finde frem til de gældende regler på et bestemt område.
Hvad er en retlig standard?
Ved en retlig standard (retsstandard) forstås ekstralegale regler, der typisk har ud- spring i gamle professionsnormer. De karakteriseret ved at hente indholdet fra normer uden for den egentlige lovgivning især af faglig eller social-etisk karakter.
Hvad er en jus?
Jus er i romerretten betegnelse for retten i almindelighed. Ordet jus indgår endvidere i inddelinger af det romerretlige system, fx jus privatum ('privatret') og jus publicum ('offentlig ret'). Ordet kan også benyttes om enkeltpersoners ret, såkaldt subjektiv ret.
Hvad er et skøn jura?
Skøn Der skal foretages et skøn, når beskrivelsen af retsfaktum (eller retsfølge) er upræcis. Ved skøn skal forskellige relevante hensyn (også kaldet krite- rier eller præmisser) vejes op mod hinanden. Forvaltningen er ikke frit stillet ved udøvelse af skønnet.
Hvilke retskilder anvender Højesteret?
Højesteret fandt at lovgiver var gået for langt i Tvind-loven, og fandt loven for grundlovsstridig. Vi finder fortolkningsbidrag i både nationale og internationale retskilder: Nationale retskilder: Lovgivning, domme/retspraksis, sædvane, kutyme og forholdets natur.
Hvad er forskellen på en dom og en afgørelse?
En kendelse afslutter som regel ikke den enkelte retssag i modsætning til en dom; dog træffes en række afgørelser om afvisning i den civile retspleje også ved kendelse, og alle afgørelser i fogedretterne træffes ved beslutning eller kendelse.
Kan man se andres domme?
Enhver kan som udgangspunkt få aktindsigt i domme og kendelser. Her kan du læse om hovedreglerne for aktindsigt, og om hvordan du konkret søger om aktindsigt. Aktindsigt betyder bl. a., at man i både straffesager og civile sager har mulighed for at gennemse en doms konklusion, hvis man anmoder om det.
Hvad er den retlige trinfølge?
Den retlige trinfølge:
Grundloven er den højest rangerende retskilde. Almindelige love. (kongelig) Anordning; også kaldet (ministeriel) bekendtgørelse. Cirkulære (også kaldet tjenestebefaling eller instruks)
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og en lov?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvad er forskellen på love og regler?
Lovregler står i modsætning til moralske regler derved, at man bør følge moralske regler, mens lovregler er udformet som nøjagtigt beskrevne forpligtelser, der paragraf for paragraf eliminerer al tænkelig tvivl, og herunder indeholder sanktionsbestemmelser, for det tilfælde, at de, der er underlagt loven, ikke ...
Er en højesteretsdom en retskilde?
Ingen forvaltningsafgørelser eller domme afsagt af by- og landsretterne er en retskilde for Højesteret. Derimod er højesteretsdomme en retskilde for alle, herunder Højesteret selv.
Er retspraksis en retskilde?
Retspraksis er også en vigtig retskilde, især hvis der foreligger en afgørelse fra Højesteret (se præjudikat) eller en afgørelse fra EU-Domstolen eller fra Menneskerettighedsdomstolen vedrørende Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Er en vejledning en retskilde?
En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering og kan således ikke i sig selv være regulerende. Den kan udstedes uden hjemmel, fordi den ikke i sig selv er retligt bindende. Dens indhold skal ligge inden for lovens grænser.