EU's mål inden for dets grænser er: at fremme fred, sine værdier og befolkningernes velfærd. at tilbyde frihed, sikkerhed og retfærdighed uden indre grænser, samtidig med at der træffes passende foranstaltninger ved de ydre grænser for at regulere asylansøgning og indvandring og forebygge og bekæmpe kriminalitet.
Hvad er meningen med EU?
Formålet med det europæiske samarbejde er at sikre økonomisk velstand, stabilitet og sikkerhed i hele Europa. En af de væsentligste styrker i EU-samarbejdet er samarbejdets evne til at hjælpe medlemsstaterne med at kunne håndtere udfordringer i en omskiftelig verden.
Hvad var formålet med dannelse af EU?
Det europæiske samarbejde blev grundlagt i kølvandet på Anden Verdenskrig og havde til hensigt at forhindre en ny krig mellem de europæiske lande. Den oprindelige tanke var, at man ved at øge samhandlen landene imellem i praksis ville umuliggøre krig.
Hvad er EU's opgave?
På områder som beskæftigelse, ligestilling, sundhedsvæsen, ulandsbistand, sikkerheds- og forsvarspolitik, kultur, uddannelse, landbrug og fiskeri, klima, økonomi og asyl- og integrationspolitik gør EU's indflydelse sig gældende.
Hvad er formålet med det indre marked i EU?
Et indre marked uden grænser
EU ønsker, at borgerne skal kunne studere, bo, købe ind, arbejde og gå på pension i et hvilket som helst EU-land og nyde godt af produkter fra hele Europa. Derfor sikrer det fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, kapital og personer i EU's indre marked.
Den Europæiske Union forklaret*
Hvad er fordelen ved at være med i EU?
Som medlem af Den Europæiske Union er det danske BNP 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor. Det viser ny analyse fra Deloitte og Kraka. Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder.
Hvilke værdier bygger EU på?
- Menneskelig værdighed. Den menneskelige værdighed er ukrænkelig. ...
- Frihed. Retten til fri bevægelighed giver EU-borgere ret til at færdes og opholde sig frit inden for EU. ...
- Demokrati. ...
- Ligestilling. ...
- Retsstatsprincippet. ...
- Menneskerettigheder.
Hvilke 6 lande startede EU?
De seks lande er Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg. Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft i 1952.
Hvad kan EU ikke bestemme over?
EU bestemmer f. eks. det meste om landbrug og handel, men kan ikke lovgive om plejehjem og skoler.
Hvad hed EU tidligere?
Kul- og Stålunionen skulle sikre fred i Europa
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien.
Hvad er Danmarks rolle i EU?
Den 1. juni 2022 stemte et stort flertal af danskerne ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold. Danmark har derfor siden den 1. juli – hvor forbeholdet formelt blev afskaffet – haft mulighed for fuldbyrdet at indgå i EU-samarbejdet om sikkerhed og forsvar.
Hvad er den historiske begrundelse for EU?
Det oprindelige formål var at skabe fred i Europa ved at få landene til at handle mere med hinanden. I første omgang trådte et formelt samarbejde, kaldet Kul- og Stålunionen, i kraft i 1952 med seks medlemslande: Frankrig, Tyskland, Italien, Belgien, Holland og Luxembourg.
Hvem bestemmer i EU?
Medlemmer fra hele EU med lignende politiske synspunkter arbejder sammen i politiske grupper ligesom i nationale parlamenter i stedet for at danne grupper efter nationalitet. Europa-Parlamentet træffer beslutninger om EU-lovgivning sammen med Rådet for Den Europæiske Union.
Kan et land blive smidt ud af EU?
Der eksisterer ingen formelle regler for at smide et land ud, men et lands frivillige udtræden af EU er defineret i artikel 50 i EU-Traktaten. At et land skulle kunne smides ud af EU har været diskuteret som en mulighed overfor lande der i markant grad afviger fra spillereglerne for EU-samarbejde.
Er EU en fordel for Danmark?
- I de 50 år, hvor Danmark har været medlem af EU har det været et vigtig motor for den vækst og velstandsfremgang, som vi har oplevet i Danmark. I dag afføder eksporten til landene i EU's indre marked mere end 510.000 eksportarbejdspladser.
Hvad er det dårlige ved EU?
Ulemper ved EU: De blander sig i den danske lovgivning og så kan de komme ind og overtrumfe Danmark, som de lige nu gør i forhold til grænsekontrol. Der er mange nationalister, der mener, det svækker Danmark som nation, da vi ved hver ny lov fra EU afgiver mere og mere suverænitet.
Hvad kan EU lovgive om?
- det indre marked.
- beskæftigelse og sociale anliggender.
- økonomisk, social og territorial samhørighed.
- landbrug.
- fiskeri.
- miljø
- forbrugerbeskyttelse.
- transportsektoren.
Hvad er det nyeste land i EU?
Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet og Slovenien samt Cypern og Malta kom med i 2004. I 2007 var det Bulgariens og Rumæniens tur. Kroatien blev det seneste land, der kom med i EU i 2013.
Er Grønland en del af EU?
Både Grønland og Færøerne har tætte bånd til EU, men er ikke medlemmer. Danmarks medlemskab af EF trådte i kraft den 1. januar 1973.
Hvilken indflydelse har EU på vores hverdag?
Du kan rejse, studere, arbejde og bo i et andet EU-land. Den frie bevægelighed for personer er mulig takket være det indre marked. Unionen har fjernet hindringerne for fri handel mellem medlemsstaterne. Det betyder, at du kan producere, sælge og købe varer, hvor du ønsker det i EU.
Er der forskel på EU og Europa?
EU står for Den Europæiske Union. Det er en gruppe på 27 lande i Europa.
Hvad er forskellen på TEU og TEUF?
Traktaten om Den Europæiske Union (TEU) udgør, sammen med traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), en af EU's primære traktater. Den danner grundlaget for EU-lovgivningen ved at fastlægge EU's formål og forvaltningen af dens centrale institutioner.
Hvilke institutioner er der i EU?
- Det Europæiske Råd. Det Europæiske Råd (DER) består af de europæiske stats- og regeringsledere. ...
- Rådet. Rådet vedtager sammen med Europa-Parlamentet al EU-lovgivning. ...
- Kommissionen. ...
- EU's fælles Udenrigstjeneste. ...
- Europa-Parlamentet. ...
- EU-Domstolen.
Hvem bidrager mest til EU?
I 2019 bidrag Danmark med 20,4 milliarder kr. til EU-budgettet og modtog til gengæld omkring 11 milliarder kr. Landbruget får den største del af de samlede EU-midler, som Danmark modtager.
Hvor mange procent bestemmer EU?
EU påvirker 14 % af al dansk lovgivning direkte, men dertil kommer 4678 forordninger, der som udgangspunkt har direkte virkning i Danmark.