En anholdelse er en rent politimæssig foranstaltning. Arrestation er en foreløbig retsforanstaltning på grundlag af en dommerkendelse. Politiet arresterer således aldrig nogen.
Hvad sker der hvis man bliver anholdt?
Når du bliver anholdt, har du alene pligt til at oplyse dit navn, din adresse og din fødselsdato. Under en anholdelse kan politiet foretage en kropsvisitation, fratage dig farlige genstande og tage dine penge i bevaring. Politiet har også ret til at fotografere dig samt tage fingeraftryk.
Hvad sker der når man bliver anholdt?
Politiet kan anholde dig, hvis du med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse. Politiet kan anholde dig for at sikre din tilstedeværelse, forhindre at du begår flere forbrydelser eller for at forhindre, at du påvirker efterforskningen. Anholdelsen skal altså være nødvendig.
Hvor lang tid kan man være anholdt?
Politiet kan maksimalt tilbageholde en anholdt i 24 timer. Hvis politiet ønsker at tilbageholde en anholdt i længere tid end 24 timer, skal politiet forelægge sagen for en dommer og i den forbindelse begrunde, hvorfor det er nødvendigt at opretholde anholdelsen i et længere tidsrum.
Hvor længe kan politiet tilbageholde en person?
politistationen, hvis de mener, du har begået noget kriminelt. Når du bliver anholdt, er det fordi politiet vil være sikker på, at du ikke flygter, begår kriminalitet eller taler med an dre, så det påvirker deres efterforskning. Politiet må højst tilbageholde dig i 24 timer.
Hvad er forskellen mellem at blive anholdt og at blive tilbageholdt?
Hvornår må politiet gå ind i dit hjem?
Politiet skal som udgangspunkt have en kendelse fra retten, der giver lov til at ransage bolig og husrum. Politiet kan dog foretage ransagning straks og uden kendelse, hvis politiet skønner, at formålet med ransagningen ellers vil forspildes.
Hvad er forskellen på at være sigtet og tiltalt?
Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.
Hvor kommer man hen når man bliver anholdt?
Hvad sker der, når man bliver anholdt? Når politiet har anholdt dig, bliver du bragt med til politistationen, hvor de vil afhøre dig og foretage en legemsbesigtigelse og/eller en legemsundersøgelse.
Hvor kommer man hen hvis man bliver anholdt?
114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet. Du kan ringe 114, hvis din henvendelse ikke er akut.
Hvornår må politiet tage din telefon?
Fremover må politiet overvåge folks mobiltelefoner uden at give dem besked om det i jagten på kriminelle som for eksempel drabsmænd og grove narko-kriminelle i sager, der har en straframme på seks år eller derover.
Hvad skal politiet sige når man bliver anholdt?
Politiet skal oplyse, hvad der er årsag til anholdelsen samt tidspunktet for anholdelsen. Der skal udfærdiges en politirapport om det. En anholdt har krav på at gå på toilettet og på mad og drikke, hvis anholdelsen trækker ud.
Hvad må man ikke sige til politiet?
Det er frivilligt, om du vil udtale dig til politiet. Du har altså ikke pligt til at bidrage med oplysninger til sagens opklaring. Dog har du pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato. Hvis man ikke giver politiet oplysningerne, når man bliver bedt om det, risikerer man både at få en bøde og blive anholdt.
Kan man blive sigtet over telefonen?
Visitation og afhøring
Politiet må også gerne fotografere dig, tage en DNA-prøve og tage dine fingeraftryk. Når du bliver sigtet, følger der en afhøring. En afhøring foregår oftest på din lokale politistation, men kan også finde sted på gerningsstedet eller over telefon. De to sidste tilfælde er til kortere afhøringer.
Er det strafbart at lyve over for politiet?
Ingen er forpligtet til at afgive forklaring til politiet, og det er heller ikke strafbart at lyve for politiet, medmindre du oplyser til politiet, at en bestemt person, har begået noget strafbart.
Hvornår må politiet visitere dig?
Politiet må kropsvisitere dig hvis de har mistanke om at du er i besiddelse af noget ulovligt (så som våben eller stoffer). Københavns politi har indført zoner i indre by og på Christiania hvor de kan kropsvisitere hvem som helst uden at give en begrundelse.
Hvornår må politiet tage DNA?
Politiet må registrere oplysninger om fingeraftryk og DNA-profiler i forbindelse med opklaring af kriminalitet. Dine oplysninger må dog kun registreres, hvis du er sigtet for en lovovertrædelse, der kan give fængsel i 1 ½ år eller derover.
Kan man se sin sigtelse?
a. sigtedes/tiltaltes og dennes forsvarers ret til aktindsigt, og forurettedes, journalisters og forskeres adgang til aktindsigt. Aktindsigten kan være begrænset til visse dokumenter og oplysninger.
Hvad er forskellen på Rigspolitiet og politiet?
Rigspolitiet er politiets øverste myndighed og den overordnede, styrende og retningssættende myndighed for hele politiet.
Hvornår skal politiet kontakte forældre?
Hvis du er under 18 år og bliver sigtet eller tiltalt i en straffesag, underretter politiet dine forældre om sigtelsen af dig. Politiet underretter også de sociale myndigheder i din kommune.
Kan politiet kræve ID?
Reglen herom står i retsplejelovens § 750: "Politiet kan foretage afhøringer, men kan ikke pålægge nogen at afgive forklaring, og ingen tvang må anvendes for at få nogen til at udtale sig. Enhver er dog pligtig på forlangende at opgive navn, adresse og fødselsdato til politiet. Undladelse heraf straffes med bøde".
Kan man se om man er blevet politianmeldt?
Du modtager en kvittering for anmeldelsen i din e-Boks og på borger.dk. Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. journalnummer på sagen. Det kan du altid henvise til, hvis du skal i kontakt med politiet om sagen.
Hvad har politiet krav på at få oplyst?
Faktisk behøver du slet ikke udtale dig. “De fleste kender ikke deres rettigheder, når de møder politiet. Man har pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato. Derimod er ingen forpligtet til at afgive forklaring til politiet, uanset om man er sigtet, vidne, tiltalt eller pårørende.
Hvad er forskellen på påtale og tiltale?
Påtaleopgivelse er det at undlade at tiltale for et strafbart forhold, fordi anklagemyndigheden ikke mener, at der er tilstrækkeligt bevis til, at den sigtede kan blive dømt. Påtaleopgivelse, der er et udslag af princippet om in dubio pro reo, medfører, at en række sager afsluttes pga. bevisets stilling.
Hvad betyder 40 dages betinget fængsel?
Hvis straffen er betinget, betyder det, at du ikke skal i fængsel, hvis du i en periode (prøvetiden) overholder nogle vilkår. Du må ikke begå ny kriminalitet i prøvetiden. I nogle tilfælde skal du også overholde andre vilkår.
Hvornår bliver man sigtet i en sag?
Hvis der er tilstrækkelig mistanke til en person, bliver denne person sigtet. Sagen bliver givet videre til anklagemyndigheden, når efterforskningen er færdig. Anklagemyndigheden vurderer derefter sagen. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med beviser i sagen, får du besked om, at den er afsluttet.