I Danmark er lægevagten i dag integreret med visitation til skadestuerne. Region Hovedstadens ordning er kendt som akuttelefonen 1813. De andre regioner bruger navnet lægevagten og har separate telefonnumre. Er der brug for ambulance ved livstruende sygdom og tilskadekomst, skal man ringe 112 til alarmcentralen.
Hvornår skal jeg bruge 1813?
Ring 1813, hvis du har slået tænderne eller fået tandpine uden for din egen tandlæges åbningstid. Ring til Giftlinjen på 82 12 12 12, hvis du er blevet forgiftet, eller hvis du har mistanke om forgiftning.
Hvorfor ringer man til lægevagten?
Du kan kontakte lægevagten, når din egen læge har lukket, og det ikke kan vente til næste hverdag. For eksempel ved: Akut opstået sygdom. Akut forværring af eksisterende sygdom.
Hvad kan man bruge lægevagten til?
Lægevagten træder til, når du bliver syg uden for din egen læges åbningstid, og du ikke kan vente med behandling, til din egen læge igen har åbent. Du skal kontakte din egen læge, hvis du skal have fornyet en recept.
Hvornår skal man ikke ringe 1813?
På hverdage mellem klokken 08.00 og 16.00 skal du kontakte din egen læge. Det gælder også i ferieperioder, undtagen helligdage. Ring 1813 ved sygdom, der opstår mellem kl. 16.00 og 08.00 og i weekender, som ikke kan vente til din læge åbner igen.
Tjek 1813.dk før du ringer eller gå til egen læge
Hvornår er det bedst at ringe til lægevagten?
opkald til vagtlægen godt kan vente til næste dag, når egen læge åbner. Det betyder desværre, at andre patienter, som måske er meget dårlige, må vente i længere tid. Eksempler på situationer, hvor det kan være en god ide at kontakte vagtlægen eller 1813, er: Pludseligt opstået sygdom.
Hvornår ringer flest til lægevagten?
Se hvilke tidspunkter vi typisk modtager flest opkald til Lægevagten. På hverdage er det ofte lettest at komme igennem til lægevagten mellem kl. 17 – 20. Hvis du har brug for råd og vejledning, kan du i telefonen vælge Sundhedsfaglig Rådgivning, som kan hjælpe dig med svar om sundhed og sygdom.
Kan lægevagten udskrive smertestillende?
Afhængighedsskabende medicin (sovemedicin, stærkt smertestillende og ADHD-medicin) udskrives IKKE i lægevagten.
Kan man ringe til 1813 hvis man har blærebetændelse?
1813-lægevagten
eks. øresmerter, halsbetændelse, ondt i ryggen, blærebetændelse, influenza og hududslæt. Børn under 12 år bliver tilset af læger med særlig viden om børn.
Hvad koster det at ringe til vagtlægen?
154 kroner om året – omkring 13 kroner om måneden - for at have fri og lige adgang til at kunne ringe til lægevagten ved akut opstået sygdom uden for egen læges åbningstid 365 dage om året1.
Hvordan kontakter man vagtlægen?
Ring 1818 for at kontakte lægevagten. Hvis du eller den syge er i livsfare, skal du i stedet ringe 112 med det samme.
Hvad er akut behov for lægehjælp?
Hvis man ikke kan opnå kontakt med egen læge, svarer 70 11 31 31 døgnet rundt. Hvis der er tale om alvorlig ulykke eller livstruende sygdom, skal du ringe 1-1-2.
Kan man ringe til vagtlægen med blærebetændelse?
Hvis du får symptomer på urinvejsinfektion eller feber, skal du kontakte din praktiserende læge eller vagtlæge.
Hvornår er det bedst at ringe 1818?
Region Sjælland har oprettet et nyt nummer, som du skal bruge, når du kommer til skade eller bliver akut syg. Fra 1. oktober 2022 skal du ringe 1818, hvis du har brug for at få fat på lægevagten, skadestuen eller psykiatrisk akutmodtagelse.
Hvad sker der når man ringer 1813?
Erfarne sygeplejersker, der er specialuddannede i telefonvisitation og rådgivning, tager imod dit opkald. Sygeplejerskerne kan rådgive om sundhedsfaglige forhold og vurdere dit behov for hjælp. Du kan også tale med en læge, hvis du ønsker det. Personalet, der besvarer opkald fra 1813 og 112, sidder i samme rum.
Kan man ringe til vagtlægen med spørgsmål?
Holder din egen læge lukket, og er du syg eller sløj, kan du i Danmark ringe til vagtlægen. Der er dog ting, du ikke skal ringe og spørge om. Der er også situationer, hvor du under ingen omstændigheder må ringe til en vagtlæge.
Hvad er hyppig vandladning tegn på?
Har du besvær med at lade vandet, eller har du hyppig vandladning, blod i urinen eller tilbagevendende blærebetændelse, bør du blive undersøgt nærmere. Problemer med urinvejene kan skyldes mange sygdomme, f. eks. forstørret prostata, blærebetændelse eller nyresten.
Kan man få en vagtlæge hjem?
Akuttelefonen 1813's læger kører på hjemmebesøg, men kun hvis: Det vurderes, at der er akut behov for, at en læge tilser borgeren. Borgeren ikke kan transporteres til en akutmodtagelse eller -klinik uden, at det går ud over borgerens helbred.
Hvad er forskellen på urinvejsinfektion og blærebetændelse?
Urinvejsinfektion er betændelse i blærens slimhinde (blærebetændelse) og sommetider også i nyrebækkenet, som er den øverste del af urinlederen, der løber fra nyren til blæren (nyrebækkenbetændelse). Vi har to nyrer og nyrebækkener og kun den ene behøver at være betændt.
Kan man bestille medicin ved vagtlægen?
Ja, tilbuddet om genordination gælder på alle apoteker og i hele apotekets åbningstid, herunder weekender og vagtåbninger. Du kan besøge apoteket når det passer dig for at få en genordination.
Kan lægevagten udskrive antibiotika?
Man udskriver ikke antibiotika i telefonen, medmindre der er tale om en sikker øjenbetændelse eller en sikker blærebetændelse. Det er stort set de eneste to tilstande, hvor vi kan acceptere at udskrive telefonrecepter«, siger han til Politiken.
Hvorfor virker smertestillende ikke?
Der kan være mange årsager til, at den smertestillende medicin ikke har den virkning man ønsker. Det kan være man skal have en anden type medicin eller at dosis ikke har været korrekt, man skal dog aldrig tage mere end angivet på pakken.
Kan lægevagten forny recepter?
Gælder det p-piller, som vagtlægerne normalt ikke vil forny recepten på, skal man have brugt dem i mindst et år. Apoteket skal udlevere den mindste pakning, og man må efterfølgende kontakte lægen, når han eller hun er tilbage fra ferie.
Hvad dækker 1818?
Når halsbetændelsen raser en lørdag, eller ens barn er kommet galt afsted, så ringer borgerne i Region Sjælland til akutnummeret 1818. Nummeret har eksisteret siden 1. oktober sidste år og er en fælles indgang til lægevagt, skadestue og psykiatrisk akutmodtagelse.