En forkalkulation er en kalkulation, der udarbejdes, før man beslutter sig for at købe en vare. Virksomheder anvender forkalkulationer i deres planlægningsarbejde. En efterkalkulation er en kalkulation, der udarbejdes, efter man har købt en vare.
Hvad er forskellen på en for og en efterkalkulation?
Som vi kom ind på i gennemgangen af kalkulationer i handelsvirksomheden, så fungerer forkalkulationen som et slags budget for produktionen, mens en efterkalkulation kan fungere som et slags regnskab, hvor vi kan se, om det gik som forventet. Tilgangen til kalkulationer kan variere.
Hvad bruger man en retrograd kalkulation til?
Retrograd kalkulation betyder ”baglæns” kalkulation. Man kan nemlig også regne den anden vej, dvs. at man beslutter en salgspris, og så regner man ud, hvad man må give for råvarerne for at få en fornuftig dækningsgrad.
Er kostpris og variable omkostninger det samme?
Kostpris = De variable omkostninger ved at indkøbe varen. + Variable salgsomkostninger Omkostninger ved at sælge varen fx emballage og salgsprovision.
Hvorfor laver man en Forkalkulation?
Forkalkulation giver dig oplysninger om de budgetterede omkostninger til materiale- og kapacitetsforbrug til fremstilling af en vare i det planlagte produktionsordreantal. Dette er et obligatorisk trin i produktionsprocessen og gennemføres, når produktionsordren er oprettet.
How to Calculate Percent Difference Between Two Numbers in Excel
Er kostpris og indkøbspris det samme?
Kostpris er varens indkøbspris når alle omkostninger der er relateret til varen er medregnet. Det er essentielt at finde kostprisen på de varer eller ydelser du sælger, for at fastsætte salgsprisen.
Hvad indeholder en Forkalkulation?
Forkalkulationen består af de udgifter, der er relevante for projektet. Det kan være materialer, arbejdstimer, driftsmidler og underentreprenører.
Hvad er kostpris et udtryk for?
Kostpris er den pris en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste. En kostpris er enhver vares eller ydelses værdi, når alle former for omkostninger er medregnet. Alle varer har en form for fremstillingsværdi.
Er løn en variabel omkostning?
Personaleomkostninger er variable omkostninger.
Mere præcist er løn til personale defineret som kapacitetsomkostninger.
Er løn en fast omkostning?
Hvad er retrograd?
Retrograd, (af retro- og lat. gradus 'skridt, trin'), tilbagegående, i astronomi om en bevægelse modsat den almindeligste. Fx går alle de store planeter i Solsystemet samme vej rundt om Solen (prograd eller direkte bevægelse), mens nogle kometer bevæger sig den modsatte vej rundt og dermed har retrograd bevægelse.
Hvilke slags omkostninger er der?
- Vareforbrug.
- Produktionsomkostninger.
- Råvarer.
- Salgsomkostninger.
- Husleje.
- Løn.
- Administrationsomkostninger.
- Transport.
Hvordan beregner jeg svind?
Svindprocent = Svindprocenten beregnes ud fra hvor meget procent svind der forekommer når den Urenset vægt er trukket fra den Renset vægt. Så man får den præcis vægt der er i svind på den pågældende råvarer. Denne svind omregner man så til procent ved at dividere med den Urenset vægt samt ganger med de 100%.
Hvad er forskellen på kostpris og salgspris?
En kostpris er varens værdi, når alle former for omkostninger er medregnet. Forskellen på salgsprisen og kostprisen er din bruttofortjeneste. Salgsprisen minus kostprisen er altså det, du tjener på din vare og i sidste ende det, der gør dig i stand at vurdere, om du tjener penge eller taber penge på din vare.
Hvad er en Køkkenprocent?
Dine udsalgspriser på retterne er regnet ud fra en køkkenprocent. Køkkenprocenten angiver den procentdel, som du ønsker, hver ret skal give i fortjeneste. Det er op til dig, om køkkenprocenten eller avancen skal være høj eller lav og om dine faste omkostninger, som løn og husleje skal inddrages i køkkenprocenten.
Hvordan beregner man et dækningsbidrag?
Er husleje en variabel omkostning?
Er timelønnede variable omkostninger?
Variable omkostninger er de omkostninger, der kan ændre sig i takt med produktionsniveauet, som f. eks. råvareomkostninger eller løn til timelønnede medarbejdere. Faste omkostninger er de omkostninger, der modsat ikke ændre sig i takt med produktionsniveauet.
Er husleje en omkostning?
Omkostninger er udgifter, der er tilknyttet en given aktivitet. Omkostninger i en produktionsvirksomhed kan eksempelvis være råvarer, løn, energi, husleje med mere. Omkostninger kan opdeles i to overordnede kategorier, som er kapacitetsomkostninger og variable omkostninger.
Hvordan regner man profit ud?
Profitten kan defineres som de totale indtægter minus de totale omkostninger. Profitmaksimering implicerer altså enten en minimering af omkostningerne, eller en maksimering af indtægterne.
Hvordan finder jeg salgspris?
Man kan også udregne sin avance i procent ved at dividere avancen med indkøbsprisen frem for salgsprisen, altså: Avancen (kr.)/ Indkøbsprisen * 100. Denne metode er lige så rigtig, men er baseret på indkøbsprisen på din vare, frem for hvad du sælger den videre for.
Er kostpris uden moms?
Eksempel på beregning af kostpris: Designerlampe, salg direkte til forbruger. Designerlampe, salg direkte til forbruger. Hvis du har designet en smuk skulpturel lampe, skal du udregne dens kostpris (priser uden moms):
Er indkøbspris en variabel omkostning?
De variable omkostninger omtales også som direkte omkostninger. Det skyldes at de er direkte påvirket af virksomhedens vareforbrug, og er derfor variable alt efter hvor meget virksomheden sælger. Eksempler på virksomhedens variable omkostninger kan være varens indkøbspris, emballage, forsendelse osv.
Hvad bruger man en Bidragskalkulation til?
En bidragskalkulation i en handelsvirksomhed tager altså udgangspunkt i en opgørelse af varens kostpris (anskaffelsespris). Kostprisen er den pris, virksomheden har betalt for varen, når den indgår på varelageret. Kostprisen beregnes ved at lægge varens indkøbspris og dens hjemtagelsesomkostninger sammen.
Hvad er en priskalkulation?
Pris - priskalkulation, er virksomhedens fremgangsmåde til at bestemme salgsprisen på et produkt. Udgangspunktet er de forskellige omkostninger, som er medgået ved produktion eller anskaffelse af produktet.