Hvad er forskellen på en lægdommer og en domsmand?

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de har til opgave at hjælpe rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på odense.dk

Hvad gør en domsmand?

Når du er domsmand, deltager du i sagens vurdering og afgørelse på lige fod med de juridiske dommere. Domsmænd medvirker ikke kun ved selve sagens afgørelse, men også ved nogle af de beslutninger, der eventuelt skal træffes under retsmødet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad er forskellen på domsmænd og nævninge?

Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor straffen er mere end 4 års fængsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på holstebro.dk

Hvad betyder det at være lægdommer?

En lægdommer er en borger, der medvirker på lige fod med en juridisk dommer i retssager. I Danmark bruger vi lægdommere i mange af straffesagerne. Det gør vi for at sikre, at det ikke kun er juristers synspunkter og opfattelser, der skal være afgørende. Mange andre lande bruger også lægdommere i deres retssystemer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvorfor bruger man domsmænd?

Formålet med lægdommere er at embedsmænd ikke skal få for stor magt og at enhver borger med en almindelig juridisk sans skal kunne vurdere i straffesager samt for at lade den almindelige retsfølelse få indflydelse på retten. Domsmandsordningen blev i det egentlige Danmark indført den 1. juli 1937.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Explainer - Hvad er en lægdommer?



Hvor lang tid kan man være domsmand?

Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om. Lægdommere udtages for 4 år ad gangen – og indeværende periode løber fra den 1. januar 2024 til den 31. december 2027.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på odense.dk

Kan man fyre en dommer?

Normalt kan en arbejdsgiver fyre en ansat, men det gælder ikke for dommerembedet. Når en dommer bliver udnævnt, gælder udnævnelsen frem til dommeren enten går på pension, eller selv ønsker at gå af.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejle.dk

Hvad får en domsmand i løn?

Man bliver typisk indkaldt til at fungere som domsmand eller nævning 2-4 gange om året. Man får et vederlag på 1.100 kr. for hver dag, man fungerer som domsmand eller nævning, desuden får man sin transport betalt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk

Kan man være lægdommer som jurist?

Lægdommere er borgere, der ikke er jurister, og som for 4 år ad gangen bliver udtaget til at medvirke som dommer ved straffesagers behandling i retten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvornår kan man blive lægdommer?

Du skal være fyldt 18 år. Du skal have skal have stemmeret. Du må ikke være tidligere straffet for en alvorlig forbrydelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegdommer.dk

Hvad er forskellen på nævningesager og domsmandssager?

I domsmandssager kræver anklageren fængselsstraf eller frakendelse af rettigheder, men den tiltalte nægter sig skyldig. Nævninge, som indgår i såkaldte nævningesager. I nævningesager mener anklageren, at straffen skal være fængsel i fire år eller derover. Det er således ofte større sager såsom drabssager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Kan man melde sig som domsmand?

Bemærk at fristen for at melde sig nærmer sig i mange kommuner. Prøv det virtuelle spil Domsmandsspillet, hvor du som deltager er indkaldt som domsmand i en straffesag i byretten. Du finder spillet på www.domsmandsspillet.dk og en nyhed om det HER.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad får en nævning i løn?

Du får udbetalt 1.100 kr. i honorar + 48 kr. i befordringsgodtgørelse pr. dag og ikke pr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad kræver det at blive lægdommer?

Du skal være opmærksom på at du kun kan komme på Grundlisten, hvis du opfylder nedenstående krav.
  1. Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
  2. Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
  3. Du skal være dansk statsborger.
  4. Du skal kunne tale og forstå dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kk.dk

Hvad er lønnen for en dommer?

måned i 2023. En månedsløn på indgangsniveauet for Dommerarbejde varierer fra 30.210 kr. til 55.085 kr.. Efter 5 års erhvervserfaring vil deres indkomst være mellem 32.677 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lontjek.dk

Kan jurastuderende blive lægdommere?

Det må på den baggrund antages, at en person med en juridisk kandidateksamen undtagelsesvis kan anses at være egnet til at være lægdommer, hvis der ikke er betænkeligheder i forhold til disse kriterier.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jensfrederikhansen.dk

Hvornår får man besked om domsmand?

fire gange årligt. Normalt er der kun tale om en enkelt dag, men der kan være sager, der tager flere dage eller uger. Du bliver indkaldt med mindst tre dages varsel som domsmand og en uge som nævning. Du har krav på at få fri fra dit arbejde, når du skal være domsmand eller nævning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på frederiksberg.dk

Hvad får en jurist i timen?

Der gælder ikke nogen fast timetakst for advokater, men de fleste advokater beregner sig mindst 1.800-2.800 kr. pr. anvendt time + moms, dvs. i alt 2.250-3.500 kr., og i mange tilfælde er timetaksten betydeligt højere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familieadvokaten.dk

Hvornår får man svar om man er lægdommer?

Hvis du har søgt om optagelse, vil du cirka 1. april 2023 få besked om, hvorvidt du er optaget på grundlisten. Grundlisten skal afspejle befolkningssammensætningen i kommunen. Det hensyn kan få betydning for, hvem der bliver optaget på listen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aarhus.dk

Hvem udpeger domsmænd?

Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvordan vælges domsmænd?

Lægdommer er inden for dansk retspleje en person, som ikke er juridisk dommer, men medvirker ved pådømmelsen af straffesager enten som nævning eller som domsmand. I alle kommuner udarbejdes en liste, ud fra hvilken nævninge og domsmænd vælges ved lodtrækning i den enkelte retskreds, se grundliste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan ansøger man om at blive domsmand?

Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Kan man blive benådet af dronningen?

Retten til at benåde tilkommer ikke bare Frankrigs præsident, men en lang række statsoverhoveder verden over, og hvis Danmarks dronning Margrethe ønsker at benåde en dømt, kan hun også gøre det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Hvem bestemmer hvem der skal være dommer?

Højesterets dommere

I Højesteret er der 18 dommere. Højesterets dommere udnævnes - ligesom andre dommere - af justitsministeren efter indstilling fra det uafhængige Dommerudnævnelsesråd.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvem udpeger dommere i Danmark?

Højesteretsdommere beskikkes af regenten efter indstilling fra justitsministeren efter indstilling fra Dommerudnævnelsesrådet efter indstilling fra Højesteret. For at blive udnævnt, skal man have en juridisk kandidateksamen og bestå en prøve, hvor man deltager i voteringen som prøvevoterende i fire sager i Højesteret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org