Rettighederne er fx ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne foreninger og retten til personlig frihed. Pligterne er undervisningspligt og værnepligt (for mænd). Ud over Grundlovens bestemmelser om pligter har man naturligvis også pligt til at overholde alle landets...
Hvad menes med rettigheder og pligter?
Rettigheder er pligters modpol. Rettigheder kan som pligter fastsættes ved lov eller aftale. I private forhold følger rettigheder og pligter som hovedregel hinanden. Har man ret til løn fra en arbejdsplads, har man også pligt til at udføre et stykke aftalt arbejde.
Hvilke rettigheder og pligter havde borgerne?
Grundloven sikrer borgerne rettigheder som religionsfrihed (§67), personlig frihed (§71), boligens og ejendommens ukrænkelighed (§72 og 73), ret til hjælp fra det offentlige, hvis man ikke kan forsørge sig selv...
Hvilke pligter har du som borger?
pligt til at overholde landets love, undervisningspligt (men ikke skolepligt), pligt til at bidrage til samfundets opretholdelse blandt andet ved skattebetalinger (skattepligt), pligt til at bidrage til landets forsvar mod fjender (værnepligt)
Hvad er forskellen mellem menneskerettigheder og borgerrettigheder?
Borgerrettigheder er knyttet til ens statsborgerskab, mens menneskerettigheder er universelle og gælder alle mennesker i alle lande. Som dansker har du borgerrettigheder i Danmark, men det kan betyde, at disse borgerrettigheder er forskellige fra dem, der gælder for andre borgere i et andet land.
Rettigheder og pligter
Hvilke rettigheder og pligter har du som borger i Danmark?
Danmarks Riges Grundlov sikrer alle borgere nogle rettigheder, men giver os også nogle pligter. Rettighederne er fx ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne foreninger og retten til personlig frihed. Pligterne er undervisningspligt og værnepligt (for mænd).
Hvad er uformelle pligter?
Udover de formelle forpligtelser har alle mennesker i et samfund også nogle uformelle forpligtelser – det kan eksempelvis være at være en god nabo, en god ven, stemme til Folketingsvalget, deltage i forældremøder, affaldssortere med videre.
Hvilke pligter er der?
- Skattebetaling.
- Værnepligt.
- Undervisningspligt.
- Borgerligt ombud (eller blot ombud): Bl. a. pligt til at deltage som kommunalbestyrelsesmedlem, nævning eller domsmand.
Hvad har man af rettigheder?
- Alle mennesker er født frie og lige. ...
- Alle har ret til menneskerettigheder uden forskelsbehandling. ...
- Alle har ret til liv, frihed og sikkerhed. ...
- Ingen må gøre dig til slave. ...
- Ingen må torturere dig. ...
- Alle har ret til at blive anerkendt som en borger med rettigheder og pligter.
Hvad er en rettighed?
Rettighed er et begreb indenfor retsvidenskaben. Det defineres som den juridiske eller moralske berettigelse til at gøre eller forbud mod at gøre noget, eller til at tage eller ikke at tage en ting, anerkendelse eller anden form for handling til/fra nogen eller sig selv indenfor civilsamfundet.
Hvilke rettigheder står der i grundloven?
- Den personlige frihed er ukrænkelig. ...
- Frihedsberøvelse kan kun finde sted med hjemmel i loven. ...
- Enhver, der anholdes, skal inden 24 timer stilles for en dommer. ...
- Den kendelse, som dommeren afsiger, kan af vedkommende straks særskilt indbringes for højere ret.
Hvilke rettigheder sikrer grundloven?
Grundloven fortæller ikke alt i detaljer, men opstiller nogle overordnede spilleregler for vores samfund. Grundloven er landets vigtigste lov, og alle andre love skal overholde den.” Grundloven fastlægger blandt andet magtens tredeling mellem Folketinget, regeringen og domstolene samt borgernes rettigheder og pligter.
Hvem er borgerne?
Borgerne stod politisk og socialt over bønderne, men under de gejstlige og adelen - også selv om borgere kunne have store rigdomme. De fleste borgere boede i byerne og drev borgerligt erhverv, dvs. handel og håndværk. Borgerne skulle løse borgerbrev og aflægge borgerskabsed for at opnå ret til at drive erhverv.
Hvad betyder pligter?
Pligt, det, som man er moralsk eller juridisk bundet til at gøre, dvs. hvad man bør gøre. Allerede i antikken udarbejdede især stoicismen begrebet om, hvad der "sømmer sig" (gr. to kathekon 'det passende') for det menneske, der vil leve (lykkeligt) i overensstemmelse med naturen og fornuften.
Hvornår fik man rettigheder?
De første moderne menneskerettigheder opstår som en del af oplysningstiden. Blandt de vigtigste og første dokumenter er Den Amerikanske Uafhængighedserklæring, som blev underskrevet i 1776, og den franske Erklæring om Menneskets og Borgerens Rettigheder, som blev vedtaget i 1789.
Hvad er forskellen på at være statsborger og medborger?
Man kan godt føle sig som medborger i et land uden at have statsborgerskab. Og man kan også have statsborgerskab uden at følge sig som medborger i samfundet. På den måde har medborgerskab at gøre med en persons følelser og holdninger, mens statsborgerskab er mere formelt – det bliver givet af staten.
Hvad er de personlige rettigheder?
Blandt de klassiske grundrettigheder kan nævnes retten til livet, religionsfrihed, personlig sikkerhed, retten til retfærdig rettergang, ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed samt respekt for privatlivet og familielivet.
Hvad er ulovligt at sige til politiet?
Reglen herom står i retsplejelovens § 750: "Politiet kan foretage afhøringer, men kan ikke pålægge nogen at afgive forklaring, og ingen tvang må anvendes for at få nogen til at udtale sig. Enhver er dog pligtig på forlangende at opgive navn, adresse og fødselsdato til politiet. Undladelse heraf straffes med bøde".
Hvorfor er det vigtigt at kende sine rettigheder?
Det er vigtigt, at børn og unge for eksempel ved, at de har ret til at blive inddraget og hørt, når der træffes beslutninger, der har betydning for dem. At kende sine rettigheder hjælper også til at sætte grænser, respektere andres grænser og søge hjælp, hvis det er nødvendigt.
Hvilke pligter har man i et demokratisk samfund?
- Undervisningspligt.
- Værnepligt.
- Overholdelse af landets love og regler.
- At betale skat.
- Påtage sig borgerlige ombud, såsom at være nævning i en retssag.
Hvilke pligter skal børn have?
- Dække bord og rydde af.
- Fylde i og tømme opvaskemaskinen.
- Rydde op på værelset.
- Rede sin seng.
- Vande planter eller hjælpe til med andre opgaver i haven.
- Finde varer i supermarkedet og hjælpe med at lægge varerne på plads derhjemme.
- Hænge vasketøj op.
- Pakke tasken til børnehaven eller skolen.
Hvilke pligter og ansvar for arbejdsmiljøet har ansatte?
Arbejdsgiveren. Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Det gælder både i forhold til arbejdets udførelse, arbejdsstedets indretning, brugen af tekniske hjælpemidler og ved anvendelse af stoffer og materialer.
Hvad betyder civile rettigheder?
Sociale rettigheder
De civile rettigheder var de rettigheder som staten skulle levere i deres del af den sociale kontrakt, som Rousseau og andre beskrev. Men som tiden går og samfund ændrer sig, er det ikke længere nok.
Hvad er forskellen på formelle og uformelle regler?
Normer kan både være formelle og uformelle. Uformelle normer er uskrevne regler i samfundet: fx. står vi i kø og forventer det af hinanden, selvom det ikke er en lov. Formelle normer er derimod skrevne regler eller love som vi også forventer bliver overholdt.
Hvad er de politiske rettigheder?
Forskellige typer menneskerettigheder
Det er almindeligt at skelne mellem borgerlige og politiske rettigheder og økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder. Eksempler på borgerlige og politiske rettigheder er: retten til liv, retten til ikke at blive tortureret, ytringsfrihed, religionsfrihed, foreningsfrihed.