Som hovedregel får man ikke erstatning for en uberettiget sigtelse. Man kan blive sigtet uden at blive anholdt. For at blive anholdt, skal der være begået et strafbart forhold. Politiet skal kunne påvise en rimelig grund til, at den anholdte er mistænkt for det strafbare forhold.
Hvad vil det sige at være sigtet?
Hvis politiet vurderer, at der er en rimelig grund til at mistænke en bestemt person for at have begået en forbrydelse, sigter politiet ham eller hende for forbrydelsen. Bliver du sigtet, fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for.
Hvad vil det sige at blive anholdt?
Politiet kan anholde dig, hvis du med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse. Politiet kan anholde dig for at sikre din tilstedeværelse, forhindre at du begår flere forbrydelser eller for at forhindre, at du påvirker efterforskningen. Anholdelsen skal altså være nødvendig.
Kan man blive sigtet uden anholdelse?
Du kan godt blive sigtet uden at blive anholdt. Dette har betydning, da man som hovedregel ikke får erstatning for en uberettiget sigtelse uden anholdelse.
Kan man se sin sigtelse?
a. sigtedes/tiltaltes og dennes forsvarers ret til aktindsigt, og forurettedes, journalisters og forskeres adgang til aktindsigt. Aktindsigten kan være begrænset til visse dokumenter og oplysninger.
Hvad er forskellen mellem at blive sigtet og dømt?
Hvad er forskellen på en sigtelse og tiltale?
Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.
Hvad kommer efter sigtelse?
En straffesag starter med, at du bliver sigtet og måske anholdt af politiet. Politiet laver et anklageskrift, hvor tiltalen mod dig er beskrevet. Du kan risikere at blive varetægtsfængslet, mens politiet efterforsker sagen. Nogle gange indtil sagen bliver behandlet i retten.
Kan man blive sigtet over telefonen?
Der kan også være tekniske spor, som politiet skal undersøge. Det kan være fingeraftryk, DNA-spor, teleoplysninger eller optagelser fra en videoovervågning. Politiet kan i nogle tilfælde under efterforskningen foretage legemsindgreb mod en sigtet eller andre.
Hvor lang tid kan der gå hvis man er sigtet?
Der er i princippet ikke noget loft for, hvor længe en person kan være sigtet i Danmark. Men ifølge Retsplejeloven skal politiet gøre, hvad det kan for at fremme en sag, og politiet kan opgive en påtale, hvis det ventes, at efterforskningen ikke fører til, at den sigtede findes skyldig.
Hvad må man ikke sige til politiet?
Du har altid pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato, og du risikerer bøde eller anholdelse, hvis du ikke oplyser dette. Du har dog aldrig pligt til at oplyse politiet om andre oplysninger: heller ikke cpr-nr., eller telefonnummer m.v.
Hvor lang tid kan man være anholdt?
Politiet kan maksimalt tilbageholde en anholdt i 24 timer. Hvis politiet ønsker at tilbageholde en anholdt i længere tid end 24 timer, skal politiet forelægge sagen for en dommer og i den forbindelse begrunde, hvorfor det er nødvendigt at opretholde anholdelsen i et længere tidsrum.
Hvornår må politiet tage din telefon?
Fremover må politiet overvåge folks mobiltelefoner uden at give dem besked om det i jagten på kriminelle som for eksempel drabsmænd og grove narko-kriminelle i sager, der har en straframme på seks år eller derover.
Hvornår må politiet visitere dig?
Politiet må kropsvisitere dig hvis de har mistanke om at du er i besiddelse af noget ulovligt (så som våben eller stoffer).
Hvordan modtager man en sigtelse?
Du modtager en kvittering for anmeldelsen i din e-Boks og på borger.dk. Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. På kvitteringen kan du se politiets journalnummer på sagen. Det kan du altid henvise til, hvis du skal i kontakt med politiet om sagen.
Hvad skal der til for en sigtelse?
Hvis politiet vurderer, at der er rimelig grund til at mistænke dig for at have begået en forbrydelse, så kan de sigte dig. Politiet skal altid fortælle dig, hvad det er, at de sigter dig for. Når du er sigtet, så har du nogle rettigheder, som politiet skal fortælle dig om.
Hvad skal en sigtelse indeholde?
En sigtelse er en erklæring til den mistænkte om, at denne mistænkes for at have begået en strafbar overtrædelse. Det skal fremgå af sigtelsen hvilken bestemmelse, der anses for overtrådt samt på hvilken måde.
Hvornår må politiet gå ind i dit hjem?
Som hovedregel må ransagning kun ske efter dommerkendelse. Hvis øjemedet vil forspildes ved at afvente dommerkendelse, må ransagning foretages uden. I så fald skal sagen dog indbringes for retten inden 24 timer, hvis der anmodes herom. Der er mange detailregler om ransagning.
Hvornår sigtet?
Du bliver sigtet, hvis politiet mener, de har en god grund til at tro, du har gjort noget ulovligt. Du går fra at være mistænkt til at være sigtet, når politiet fortæller dig, at du er sigtet i sagen, og politiet vil afhøre dig.
Kan man se om man er blevet politianmeldt?
Du modtager en kvittering for anmeldelsen i din e-Boks og på borger.dk. Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. journalnummer på sagen. Det kan du altid henvise til, hvis du skal i kontakt med politiet om sagen.
Er det ulovligt at lyve i retten?
Dommeren fortæller dig også, at det er strafbart at afgive falsk forklaring (at lyve) i retten. Det betyder ikke, at dommeren tror, du vil lyve. Det skyldes, at dommeren har vejledningspligt, og dommeren siger det til alle vidner, der afhøres i retten. Afhøringen foregår i en formel, men absolut venlig tone.
Hvad er den sigtedes rettigheder?
Hvis du bliver sigtet i en straffesag, får du automatisk visse rettigheder. Du har f. eks. ret til ikke at udtale dig til politiet, eller til at vente med at udtale dig, indtil du er repræsenteret af en forsvarer.
Hvornår skal man stilles for en dommer?
Stk. 3. Hvis man bliver anholdt af politiet, skal man stilles for en dommer, inden der er gået 24 timer. Det kaldes for et grundlovsforhør.
Kan en sigtelse forældes?
Straffen for mord forældes aldrig, idet forbrydelser hvor der kan idømmes fængsel på livstid aldrig forældes. Hvis den maksimale straf derimod er 1 år er forældelsesfristen 2 år, og hvis strafferammen eksempelvis er 10 år, bliver sagen forældet efter 10 år. Der er flere undtagelser til reglerne om forældelse.
Hvor hurtigt kommer en sag for retten?
Civile sager
Forældreansvarssager: telefonmøde indenfor 6 uger, retsmøde indenfor 1-4 måneder. Familieretstvister behandlet på skriftligt grundlag: 2 måneder. Retsmægling: indenfor 4 uger. Tvangsfuldbyrdelse i sager om børn: 2-3 uger.
Kan man skrive en besked til politiet?
Hvordan anmelder jeg? Mange kriminalitetsformer kan du anmelde digitalt her på hjemmesiden under Anmeld kriminalitet. Andre skal du anmelde ved at ringe, skrive (også via e-mail) eller ved at møde personligt op på en politistation.