Hvad er forskellen på startkomma og Slutkomma?

Startkomma sætter man der hvor ledsætningen starter, og slutkommaet sætter man der hvor ledsætningen slutter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på komma.edutasia.com

Hvad er start og Slutkomma?

Ifølge kommareglerne skelnes der mellem to forskellige slags kommaer. Det ene er startkomma, og det andet er slutkomma. Slutkommaet skal man altid sætte, hvorimod man selv må vælge, om man vil sætte startkomma eller ej. Det er bare vigtigt, at man er konsekvent og enten altid sætter startkomma eller lader helt være.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på portals.clio.me

Hvad er forskellen på startkomma og ikke startkomma?

En tekst uden startkomma vil sige, at du ikke sætter komma foran ledsætninger. På dansk er der et' kommasystem med to muligheder. Den ene mulighed er at undlade komma foran alle ledsætninger, hvilket kaldes uden startkomma. Den anden mulighed er netop at sætte komma foran ledsætninger, hvilket kaldes med startkomma.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvornår skal jeg sætte startkomma?

Startkomma adskiller sætninger, der hører sammen

"Hvis man ikke sætter startkomma, hænger en sætning bedre sammen rent meningsmæssigt. For eksempel sætningen: Kender du ham som går der. Et startkomma her vil bryde genstandsleddet op. Man hører det også når man siger sætningen højt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dm.dk

Hvad er det modsatte af startkomma?

Man sætter startkomma foran ledsætninger. Slutkomma: Der skal altid et komma efter en ledsætning, hvis ikke et andet tegn afslutter sætningen. I øvrigt skal der altid komma mellem helsætninger. Komma foran men: Det er altid tilladt at sætte komma foran men.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på freelancetekstforfatter.dk

Startkomma 1 - mellem helsætninger og ledsætninger



Hvad er et Slutkomma?

Slutkomma er komma efter en ledsætning, fx "hvis du kommer med, bliver jeg glad", "når svalerne flyver lavt, bliver det regnvejr", "at han er fra Fyn, høres tydeligt". Der skal altid sættes slutkomma, mens det som hovedregel er valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er startkomma eksempel?

Foran som om, fordi, som og end

Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig. Dengang var jeg næsten lige så høj, som jeg er nu.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvorfor bruger man startkomma?

Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvorfor sætter man startkomma?

Startkomma er den type komma man sætter fordi der begynder en ledsætning. Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skriveraadet.dk

Hvad er mest normalt med eller uden startkomma?

(1) Hovedregel: fast slutkomma, valgfrit startkomma

Der skal normalt altid sættes slutkomma efter en ledsætning (se dog punkt 2. b og punkt 6 nedenfor), hvorimod det som hovedregel er valgfrit om man også vil sætte startkomma foran ledsætningen (se dog § 47.5 og punkt 3 nedenfor).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvordan ved man hvor man skal sætte komma?

Komma — det korte overblik
  1. Der sættes komma i opremsninger. ...
  2. Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser) ...
  3. Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger. ...
  4. Der kan sættes komma foran ledsætninger. ...
  5. Der sættes komma efter ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er de nye kommaregler?

Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår skal der komma om et navn?

Der sættes komma ved tiltale da navnet på den der tiltales, ikke er en del af den sætning der skrives. Navnet står således selvstændigt, hvilket markeres med komma for at sætningen ikke skal få en (helt) anden betydning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår må man ikke sætte komma?

Strengt taget er det valgfrit at sætte komma foran 'men', når 'men' indleder en sætningsdel med en vis selvstændighed, fx de første to eksempler herover. Kommaet foran 'men' i den sidste sætning er dog ikke valgfrit. Her gælder reglen om komma mellem helsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opgavekorrektur.dk

Kan man sætte komma før og?

Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på a1kommunikation.dk

Hvad sætter man bolle under?

Man sætter kryds under grundleddet i sin sætning. Grundleddet er den eller det, der handler/gør noget i sætningen. Man sætter bolle under udsagnsleddet i sin sætning. Udsagnsleddet er det, der bliver gjort i sætningen, fx "liste", "hoppe", "synge" og "løfte."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aroskurser.dk

Hvornår sætter man kryds og bolle?

Kryds og bolle

Bollen sætter du under udsagnsleddet (verbalet), krydset under grundleddet (subjektet): Forfatteren (X) leger (O) med ordene. Hun (X) besluttede (O), at hun (X) ville (O) skrive en stor samtidsroman. Hun (X) besluttede (O) at skrive en stor samtidsroman.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogvaskeriet.dk

Hvor begynder ledsætningen?

Ledsætninger kan ofte genkendes på det ord de indledes med

Han fortalte at han skulle ud at rejse (at han skulle ud at rejse er ledsætning). Hun nåede at komme inden timen gik i gang (inden timen gik i gang er ledsætning). Ved du hvor kantinen ligger? (hvor kantinen ligger er ledsætning).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår skal der ikke være komma foran men?

Havde der været tale om to helsætninger, skulle der have været komma. Se følgende fra sproget.dk: "Hvis et men indleder en helsætning, skal der altid sættes komma foran, fx: Du kommer for sent, men det gør ikke noget."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Kan man sætte komma efter fordi?

Bindeord. Bindeord (konjunktioner), som for eksempel: men, eller, fordi, og, selv om, at, da og når, er typiske hoved- eller ledsætningsindledere. Det betyder, at hvis en af disse ord står mellem to neksus, så skal der sættes komma foran ordet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mentordanmark.dk

Hvad er en Opremsningskomma?

Der sættes komma (opremsningskomma) mellem sideordnede led som ikke er forbundet med konjunktion. I praksis vil det sige at der sættes komma hvor der kunne have stået et og, et men eller et eller: Han købte kartofler, gulerødder og blomkål. (Men: Han købte kartofler og gulerødder og blomkål).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvorfor bruger man semikolon?

Semikolon er et sætningstegn, der afgrænser ret selvstændige, men indholdsmæssigt tæt forbundne udsagn, fx chefen kom for sent; hans tog var forsinket. Efter semikolon skrives lille begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Kan man sætte komma efter et spørgsmålstegn?

Hvem der kommer til kurset, ved vi ikke. Hvis du sætter det traditionelle komma, skal du altså sætte komma før og efter ledsætningerne, medmindre der står et andet større tegn som punktum, spørgsmålstegn eller udråbstegn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogkontoret.dk

Kan man sætte komma efter punktum?

Både komma, punktum og udråbstegn kan bruges. Man kan evt. sætte et valgfrit komma mellem sluthilsen og afsendernavn, men ikke, hvis man har brugt en forkortelse med punktum, fx. Mvh., Vh.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kommaer.dk

Er der komma efter hej?

Du skal derfor ikke indsætte komma - eller punktum, for den sags skyld - efter den indledende hilsen, uanset om du bruger 'hej', 'kære' eller ''allo 'allo'. Linjeskiftet efter den indledende hilsen gør det ud for et tegn. Start derfor det efterfølgende afsnit med stort begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk