Ferieloven skelner mellem hovedferie og restferie, fordi der er forskellige regler for, hvornår og hvordan du har krav på at holde ferien. Af de 5 ugers ferie har du ret til at holde 3 uger i sammenhæng. Denne ferie kaldes hovedferie, og de øvrige 10 dage kaldes restferie.
Hvad er rest ferie?
Restferie er et begreb der findes i Ferieloven, og som er relevant for alle arbejdsgivere og lønmodtagere. Restferie er 2 uger ud af de i alt 5 ugers ferie, som alle lønmodtagere har ret til at holde hvert år. De resterende 3 uger kaldes hovedferien.
Hvad optjenes først hovedferie eller restferie?
Den ferie som optjenes først, dvs. fra den 1. september, er restferie. Som udgangspunkt har dine medarbejdere, med mindre driftsmæssige forhold gør det ønskeligt, ret til at holde restferie i sammenhæng af mindst 5 dages varighed.
Hvad er Hovedferieperioden?
Medarbejderen har ret til at holde 3 af de 5 ugers ferie samlet i perioden fra 1. maj til 30. september (hovedferieperioden). De 3 uger medarbejderen holder i den periode, kaldes hovedferie.
Kan man varsle restferie i Hovedferieperioden?
Hovedferieperioden er fra 1. maj til 30. september. Du skal have besked mindst 1 måned, inden øvrig ferie/restferie skal holdes, hvis din arbejdsgiver vil bestemme, hvornår du skal holde den.
Hvad gik der galt..?
Hvad gør man med restferie?
Du kan overføre op til fire ugers ferie, hvis du af særlige årsager har været forhindret i at holde ferie helt frem til den 31. december, hvor ferieperioden slutter. Det er din arbejdsgiver, som skal give besked om, hvor mange feriedage, der skal overføres.
Hvad siger ferieloven om hovedferien?
Lønmodtageren har ret til at holde mindst 3 ugers optjent betalt ferie i sammenhæng (hovedferien) i ferieafholdelsesperioden. Lønmodtageren har ret til at holde hovedferien i perioden fra den 1. maj til den 30. september (hovedferieperioden).
Hvornår skal arbejdsgiver varsle hovedferie?
Er det ikke sket, og er I uenige om fordelingen af ferieuger, skal arbejdsgiver senest tre måneder før hovedferien (sommerferien) begynder, varsle dig, hvornår du skal holde din hovedferie på tre uger. Med overgangen til den ny ferielov, bliver denne bestemmelse ufravigelig.
Hvor meget ferie skal man holde i hovedferien?
Du har krav på at holde hovedferien i 15 sammenhængende feriedage. Ferien kan kun deles op i færre dage, hvis du ønsker det, og den skal mindst udgøre 10 sammenhængende feriedage.
Hvad sker der hvis man ikke bruger sin ferie?
Hvis en medarbejder ikke sørger for at afholde ferie i ferieåret og ikke har lavet en aftale om overførsel eller udbetaling af feriedagene, bortfalder feriedagene. Værdien af ikke-afholdte feriedage skal overføres til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Kan man få udbetalt sin restferie?
Har du overført ferie til gode, enten fordi du har aftalt det med din arbejdsgiver, eller fordi du har været forhindret i at holde ferien, har du krav på at få den overførte ferie udbetalt med din sidste løn.
Hvornår skal man holde sin hovedferie?
Ferien skal varsles
Vil din arbejdsgiver pålægge dig ferie på et tidspunkt, hvor du ikke ønsker at holde ferie, har du krav på et varsel. Hovedreglen er, at du skal have besked: 3 måneder før, du skal holde de 3 ugers hovedferie. 1 måned før, du skal holde de 2 ugers restferie.
Hvornår skal hovedferien være godkendt?
Hovedreglen er, at du skal have besked senest 3 måneder før, du skal holde hovedferien (3 uger), og senest 1 måned før, du skal holde restferien (2 uger). Det kan fremgå af din ansættelseskontrakt, at I fraviger ferielovens regler for at varsle din ferie.
Hvad er forskellen på Feriefri og ferie?
Feriefridage er ikke omfattet af ferieloven. Derfor optjener du dem heller ikke på samme måde, som din normale ferie. Du kan se i din ansættelseskontrakt eller overenskomst, hvilke regler for optjening af feriefridage, der gælder for dig.
Hvordan optjenes og afholdes ferie?
Som lønmodtager optjener du ret til at holde ferie med betaling fra din arbejdsgiver. For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dages ferie. Du optjener derfor 25 feriedage, hvis du er ansat et helt år.
Hvor mange ugers ferie har jeg ret til?
Ferieloven giver dig ret til 5 ugers ferie. Som offentligt ansat optjener du også ret til en 6. ferieuge, hvis du er ansat i en kommune, region eller i staten, eller hvis du er ansat som elev i det offentlige.
Kan man holde 4 ugers sommerferie?
Du har ret til mindst 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden (1. maj – 30. september), medmindre du konkret aftaler andet med din arbejdsgiver. Du kan ikke aftale med din arbejdsgiver, at du skal holde mindre end to ugers sammenhængende ferie hen over sommeren.
Kan man holde 7 ugers ferie?
Ifølge ferieloven har alle ret til 5 ugers ferie i ferieåret, uanset om man har optjent ret til betaling under ferie, og uanset om man er ansat på fuld tid, på deltid, er timelønnet eller elev. Derudover kan du have ret til 6. ferieuge eller feriefridage, afhængigt af hvilken overenskomst, du er ansat på.
Hvem har ret til den 6 ferieuge?
Som ansat i en kommune eller region har du ret til 6 ugers ferie om året. De 5 uger optjener du som samtidighedsferie. Det betyder, at du har mulighed for at afvikle din ferie umiddelbart efter, at du har optjent den.
Kan min chef tvinge mig på ferie?
Hvis du har en opsigelsesperiode på 4 måneder eller derover, som ligger i perioden 1. maj til 30. oktober, kan din arbejdsgiver altså pålægge dig at afvikle al din optjente ferie, da både hovedferie og restferie kan varsles indenfor reglerne herom.
Er man berettiget til 3 ugers sammenhængende ferie?
Du har også fortsat krav på at holde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september.
Kan man få udbetalt feriepenge uden at holde ferie?
Overført ferie fra tidligere ansættelse
december, kan du få feriepengene udbetalt uden at holde ferie. Du kan bestille feriepengene via en blanket vedrørende overskydende ferie, som du finder på www.borger.dk/feriepenge.
Er det lovligt at arbejde i sin ferie?
Du må ikke have lønnet arbejde under din ferie.
Er feriefridage lovpligtige?
Feriefridage er ikke omfattet af ferieloven, men afhænger af, hvilken aftale du har indgået med din arbejdsgiver. Aftalen kan fremgå af din kontrakt, en personalehåndbog eller en gældende overenskomst. Du vil stadig være omfattet af din aftale, og den vil beskrive, hvordan feriefridage håndteres efter den 1.
Kan man holde ferie når man er fritstillet?
Hvis du er fritstillet, kan din arbejdsgiver anse din ferie for afholdt uden at have varslet dig, så længe både varsel og ferie kan rummes i fritstillingsperioden. Også her gælder det, at du skal have optjent et tilstrækkeligt antal feriedage.