Hvad er HV reglen?

I ledsætninger med et hv-ord (hvor, hvad, hvem, hvilken, hvorfor osv.), eventuelt efterfulgt af et der, skal et startkomma stå foran hv-leddet, idet ledsætningen begynder med hv-ordet eller den præpositionsforbindelse, der rummer hv-ordet. Husk, at en ledsætning er en sætning, der ikke kan stå alene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Hvornår skal der komma foran hv ord?

Spørgeord. Ved spørgeord, også kendt som hv-ord, skal der oftest sættes komma før. Her skal man kigge efter ord som: hvem, hvor, hvad, hvornår, hvordan og hvorfor. Jeg ved godt, hvem hun er.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mentordanmark.dk

Er hvis et HV ord?

Der er ofte komma før “HV-ord”: Hvis, hvad, hvem, hvorfor, hvornår. Eksempel: Jeg har et hus, hvor jeg bor med min kone. Der er ofte komma før disse småord: Fordi, da, så, når, mens.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på indidansk.dk

Hvad er de nye kommaregler?

Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan ved man hvor man skal sætte komma?

Komma — det korte overblik
  1. Der sættes komma i opremsninger. ...
  2. Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser) ...
  3. Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger. ...
  4. Der kan sættes komma foran ledsætninger. ...
  5. Der sættes komma efter ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Komma: hv-reglen



Hvornår skal der ikke komma foran hv-ord?

I ledsætninger med et hv-ord (hvor, hvad, hvem, hvilken, hvorfor osv.), eventuelt efterfulgt af et der, skal et startkomma stå foran hv-leddet, idet ledsætningen begynder med hv-ordet eller den præpositionsforbindelse, der rummer hv-ordet. Husk, at en ledsætning er en sætning, der ikke kan stå alene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Er der altid komma foran hv-ord?

Der sættes altid komma foran hv-ord, f. eks. Ingen ved, hvad udfaldet af afstemningen bliver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Hvilke ord skal man sætte komma efter?

Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge". Vi overnatter ofte i telt på vores ferier, især om sommeren.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvornår skal man sætte startkomma?

Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Kan man sætte komma foran for?

Man sætter komma i opremsninger for at erstatte et og, et eller eller et men.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvilke HV ord?

Eksempler hv-ord:
  • Hvem?
  • Hvad?
  • Hvilke?
  • Hvorledes?
  • Hvor?
  • Hvornår?
  • Hvordan?
  • Hvorfor?

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vgt.dk

Hvad er et godt HV spørgsmål?

Åbne spørgsmål

Åbne spørgsmål er også spørgsmål der starter med 'hv' – ord som hvordan, hvornår, hvilke, hvem osv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på frivillighed.dk

Hvor mange hv ord findes der?

Hvad, hvordan, hvorfor, hvor, hvornår, hvor meget, hvor længe, hvem, hvad så og hvorhen? Disse spørgeord danner tilsammen “De 10 H'er”. De 10 H'er fungerer som et slags styresystem, der hjælper med at tydeliggøre krav og forventninger til aktiviteter og situationer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilize-me.com

Hvorfor komma er vigtigt?

Kommaet fremmer forståelsen

Det startede egentlig som en skråstreg ( / ) tilbage i 1200-tallet. Den (stregen) blev gradvist forkortet, så tegnet til sidst blev til det komma, vi kender og bruger i dag –> ( , ). Uanset, så er kommaet en vigtig del af det skrevne sprog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på storyloft.dk

Er der komma før om?

Der skal være komma foran om, hvis ordet starter en ledsætning. Om er et af de ord, der typisk indleder en ledsætning, og når det er tilfældet, skal der derfor komma foran om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvornår skal der sættes punktum?

Punktum bruges til at adskille og afslutte selvstændige dele af en tekst, som oftest helsætninger, fx Situationen er uholdbar. Nu må der handles., men også dele af sætninger, fx Mandag igen. Ulideligt. Efter punktum skrives første ord med stort begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er forskellen på start og ikke startkomma?

En tekst uden startkomma vil sige, at du ikke sætter komma foran ledsætninger. På dansk er der et' kommasystem med to muligheder. Den ene mulighed er at undlade komma foran alle ledsætninger, hvilket kaldes uden startkomma. Den anden mulighed er netop at sætte komma foran ledsætninger, hvilket kaldes med startkomma.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvad er mest normalt med eller uden startkomma?

(1) Hovedregel: fast slutkomma, valgfrit startkomma

Der skal normalt altid sættes slutkomma efter en ledsætning (se dog punkt 2. b og punkt 6 nedenfor), hvorimod det som hovedregel er valgfrit om man også vil sætte startkomma foran ledsætningen (se dog § 47.5 og punkt 3 nedenfor).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er forskellen på med eller uden startkomma?

Startkomma er den type komma man sætter fordi der begynder en ledsætning. Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skriveraadet.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Er der komma før eller?

Sæt ikke komma foran 'eller', hvis der kun er én sætning

Hvis der kun er én sætning og altså kun ét udsagnsled og ét grundled, skal der ikke sættes komma: Jeg kan hverken tirsdag eller onsdag. eller tage på en lang rejse. mandag, tirsdag eller onsdag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på korrekturbureauet.dk

Hvornår sætter man kryds og bolle?

Man sætter kryds under grundleddet i sin sætning. Grundleddet er den eller det, der handler/gør noget i sætningen. Man sætter bolle under udsagnsleddet i sin sætning. Udsagnsleddet er det, der bliver gjort i sætningen, fx "liste", "hoppe", "synge" og "løfte."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aroskurser.dk

Hvad er Danmarks længste ord?

Ordet er: speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode og indeholder hele 51 bogstaver. Det er det længste danske ord, der er brugt i officiel sammenhæng. Til sammenligning kan man kigge på vores naboer i Norden, da deres sprog og alfabet i høj grad ligner vores.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkdigitalt.dk

Hvad er det længste ord i hele verden?

Det længste ord, der findes i den engelske ordbog, Oxford English Dictionary, er derimod pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, der er den tekniske betegnelse for lungesygdommen silikose. Ordet er på 43 bogstaver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvor mange ord kan en dansker?

Mange voksne danskere har et ordforråd på mellem 50.000 og 75.000 ord, mens børn i første klasse har et ordforråd på mellem 5.000 og 10.000 ord. Hvis man søger på nettet, kan man finde forskellige opgørelser over antallet af danske ord, og finder man listen med de 360 mest almindelige ord, bliver man let overrasket.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på taldansk.nu