Både Dansk Sprognævn og Skriverådet (og i det hele taget et overvældende flertal af dem der kender begge praksisser til bunds) anbefaler komma uden (automatisk) startkomma.
Hvad er nemmest med eller uden startkomma?
Startkomma er nemmere at lære
Reglen med kryds og bolle og komma omkring alle sætninger er nemmere at forklare eleverne end regler for, at de nogle gange skal sætte komma foran ledsætninger og andre gange ikke.
Er der altid komma før men?
Altid komma foran 'men'. Bare følg den regel. Strengt taget er det valgfrit at sætte komma foran 'men', når 'men' indleder en sætningsdel med en vis selvstændighed, fx de første to eksempler herover. Kommaet foran 'men' i den sidste sætning er dog ikke valgfrit.
Er startkomma valgfrit?
Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Er startkomma Kryds og bolle?
Den har desuden et kryds og en bolle. Man kan vise læseren, hvad der er ledsætningen, ved at sætte komma før en ledsætning, efter en ledsætning eller begge dele. Komma efter en ledsætning kalder vi slutkomma, og komma før en ledsætning kalder vi startkomma.
Startkomma 1 - mellem helsætninger og ledsætninger
Hvad er forskellen på med og uden startkomma?
En tekst uden startkomma vil sige, at du ikke sætter komma foran ledsætninger. På dansk er der et' kommasystem med to muligheder. Den ene mulighed er at undlade komma foran alle ledsætninger, hvilket kaldes uden startkomma. Den anden mulighed er netop at sætte komma foran ledsætninger, hvilket kaldes med startkomma.
Hvad er forskellen på med eller uden startkomma?
Startkomma er den type komma man sætter fordi der begynder en ledsætning. Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger.
Hvad er Startkommaer?
Hvad er startkomma? Startkomma er det komma, man sætter foran ledsætninger. Når startkommaet har fået sit eget navn, skyldes det, at det blev valgfrit at sætte i 2004. Dansk Sprognævn, der står fadder til den nye regel om valgfrit startkomma, anbefaler, at man ikke sætter startkomma.
Er startkomma grammatisk komma?
Siden da har vi kun brugt grammatisk komma, dog er det nu valgfrit, om man vil sætte komma foran ledsætninger, dvs. startkomma. Helsætning, ledsætning, opremsning, komma før men, startkomma ... Vores kommasystem gør det nødvendigt at kende til grammatik.
Hvad er start og Slutkomma?
Startkomma sætter man der hvor ledsætningen starter, og slutkommaet sætter man der hvor ledsætningen slutter. Vælger man at bruge startkomma, betyder det altså at man ud over slutkomma også sætter komma før ledsætninger.
Kan man godt starte en sætning med men?
Ja, du må gerne starte en sætning med men. Mange tror, at det er en sprogfejl at starte sine sætninger med men, fordi ordet oftest optræder midt i en sætning og med lille begyndelsesbogstav.
Er hvis et HV ord?
Der er ofte komma før “HV-ord”: Hvis, hvad, hvem, hvorfor, hvornår. Eksempel: Jeg har et hus, hvor jeg bor med min kone. Der er ofte komma før disse småord: Fordi, da, så, når, mens.
Hvad er et Slutkomma?
Slutkomma er komma efter en ledsætning, fx "hvis du kommer med, bliver jeg glad", "når svalerne flyver lavt, bliver det regnvejr", "at han er fra Fyn, høres tydeligt". Der skal altid sættes slutkomma, mens det som hovedregel er valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej.
Hvad er det modsatte af startkomma?
Man sætter startkomma foran ledsætninger. Slutkomma: Der skal altid et komma efter en ledsætning, hvis ikke et andet tegn afslutter sætningen. I øvrigt skal der altid komma mellem helsætninger. Komma foran men: Det er altid tilladt at sætte komma foran men.
Hvordan bliver man god til at sætte komma?
- Sæt komma ved opremsninger.
- Sæt komma ved selvstændige sætningsdele.
- Sæt komma mellem helsætninger.
- Sæt komma for at tydeliggøre sætningens betydning.
- Sæt komma når en ledsætning slutter.
- Vælg om du vil sætte startkomma - og vær konsekvent.
Hvordan bliver man bedre til at sætte komma?
Der skal altid sættes komma foran udsagnsord, der er bøjet i imperativ (bydeform). I praksis vil der ofte stå et bindeord foran udsagnsordet, og så sætter man kommaet foran bindeordet. Gå ind på dit værelse, og husk at slukke lyset.
Hvad er de nye kommaregler?
Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Hvornår må man ikke sætte komma?
Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Hvor begynder ledsætningen?
Ledsætninger kan ofte genkendes på det ord de indledes med
Han fortalte at han skulle ud at rejse (at han skulle ud at rejse er ledsætning). Hun nåede at komme inden timen gik i gang (inden timen gik i gang er ledsætning). Ved du hvor kantinen ligger? (hvor kantinen ligger er ledsætning).
Hvad er en Opremsningskomma?
Der sættes komma (opremsningskomma) mellem sideordnede led som ikke er forbundet med konjunktion. I praksis vil det sige at der sættes komma hvor der kunne have stået et og, et men eller et eller: Han købte kartofler, gulerødder og blomkål. (Men: Han købte kartofler og gulerødder og blomkål).
Hvad sætter man bolle under?
Kryds og bolle
Bollen sætter du under udsagnsleddet (verbalet), krydset under grundleddet (subjektet): Forfatteren (X) leger (O) med ordene. Hun (X) besluttede (O), at hun (X) ville (O) skrive en stor samtidsroman. Hun (X) besluttede (O) at skrive en stor samtidsroman.
Hvorfor komma er vigtigt?
Kommaet fremmer forståelsen
Det startede egentlig som en skråstreg ( / ) tilbage i 1200-tallet. Den (stregen) blev gradvist forkortet, så tegnet til sidst blev til det komma, vi kender og bruger i dag –> ( , ). Uanset, så er kommaet en vigtig del af det skrevne sprog.
Kan man sætte komma foran fordi?
Foran som om, fordi, som og end
Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.
Kan man sætte Men efter komma?
Uanset om man bruger startkomma, sættes der aldrig komma mellem en konjunktion (og, eller, men, for, så, at) og en efterfølgende ledsætning.