Hvad er mine rettigheder som patient?

Som patient er man sikret en række rettigheder i mødet med sundhedsvæsenet. Rettighederne handler om alt fra patientrådgivning, adgang til oplysninger og maksimale ventetider til tilskud til ydelser, klagemuligheder og erstatning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sum.dk

Hvilke sygdomme er omfattet af behandlingsgaranti?

Retten gælder både psykiske og somatiske sygdomme. Udredningsretten er en patientrettighed som skal sikre, at patienterne bliver udredt hurtigt, så en eventuel behandling kan blive sat i gang. De patienter der kommer ind akut eller har livstruende sygdomme som kræft, er omfattet af særlige hurtigere forløb.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regioner.dk

Hvordan gør jeg brug af behandlingsgaranti?

Hvordan bruger du behandlingsgarantien? Hvis du har brug for behandling, skal du kontakte din læge eller sygehuset og fortælle om din situation. Du vil herefter få en henvisning til undersøgelse og behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på phdanmark.dk

Hvor lang tid må man vente på behandling?

Flere valgmuligheder ved ventetid (udvidet frit sygehusvalg)

Hvis ventetiden til behandling på et offentligt sygehus overstiger 30 dage, har du ret til at vælge behandling på et privathospital. I perioden 1. juni til og med 31. december 2024 er fristen for behandling dog 2 måneder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Kan man få en second opinion?

Hvis en læge føler, hans/hendes ev- ner og muligheder for at behandle en kræftsygdom er udtømte, kan lægen søge et specielt nævn om en second opinion. Hvis ansøgningen godkendes, vil patienten blive over- ført til gratis behandling på et andet dansk eller udenlandsk hospital.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på propa.dk

Patient Rights & Responsibilities



Kan en praktiserende læge afvise en patient?

”En læge kan ved henvendelse til regionen frasige sig en patient, som ikke følger lægens anvisninger eller som har udvist en sådan uacceptabel adfærd, at tillidsforholdet mellem læge og patient må anses for brudt, eller hvor det af anden grund er urimeligt, at lægen skal fortsætte samarbejdet".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvad skal jeg spørge lægen om?

Spørgsmål om behandlingen, bivirkninger og undersøgelser

Hvad er fordele og ulemper/bivirkninger ved behandlingen? Kan jeg søge oplysninger hos en anden læge, og hvordan gør jeg? Hvor længe skal behandlingen foregå? Hvilke prøver vil der blive taget, hvorfor og hvor ofte?

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på herlevhospital.dk

Hvad gør man hvis behandlingsgarantien ikke overholdes?

Hvis hospitalet ikke kan overholde 60 dages behandlingsgaranti. Kan hospitalet, du er henvist til, ikke tilbyde dig behandlingen indenfor de 60 dage, bliver du informeret om dine muligheder for at benytte dit udvidede frie sygehusvalg og få behandling på et privathospital.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Hvornår kan man blive henvist til privathospital?

I dag er det sådan, at man som patient kan blive udredt på et privathospital, hvis man har fået en tid til udredning, som ligger mere end 1 måned ude i fremtiden. Er du henvist til sygehusbehandling og udredt i perioden fra den 1. juni 2023 til og med den 31.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regioner.dk

Hvor gælder behandlingsgarantien?

Behandlingsgarantien gælder, hvis din operation bliver udsat

Hvis privathospitalet kan behandle dig hurtigere end sygehusene i din region eller sygehuse i andre regioner, som din region har en aftale med. Hvis du skal opereres, og din operationsdato bliver ændret af sygehuset.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aeldresagen.dk

Hvad skal der til for at blive udredt?

Hvis du er syg, kan din læge vælge at henvise dig til udredning på et sygehus. Her undersøger sundhedspersonalet, hvad du fejler. Bliver du henvist, har du ret til at blive udredt inden 30 dage, hvis det er praktisk muligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aeldresagen.dk

Hvor lang tid tager en udredning i det offentlige?

Udredning inden for 30 kalenderdage

Hvis du er henvist til udredning på et sygehus i din bopælsregion - eller på et af regionens samarbejdssygehuse - skal regionen udrede dig inden for 30 kalenderdage, hvis det er fagligt muligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk

Hvor lang ventetid på udredning?

Udredningsretten betyder, at hvis du er henvist til udredning på et hospital, skal du være udredt inden for 30 dage fra det tidspunkt, hvor du er henvist. Hvis det offentlige hospital ikke har kapacitet til at udrede dig inden for 30 dage, kan du udredes inden for 30 dage på et andet offentligt eller privat hospital.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på psykiatri.rn.dk

Kan sygehus nægte behandling?

En patient kan på et hvilket som helst tidspunkt standse en behandling ved at nægte yderligere medvirken eller ved at forlange sig udskrevet, fx fra sygehus, jf. lovens § 6, stk. 2. Samtykket skal være givet til en konkret behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvor længe skal man vente på en henvisning?

Hvis du er henvist til udredning på sygehus, har du ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt. Det vil sige, at sygehuset, inden for 30 dage efter du er henvist, skal informere dig om behandlingsmuligheder, hvis du har behov for behandling, eller afkræfte mistanken om sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rm.dk

Hvor længe skal man vente på MR scanning?

Hvad er ventetiden på en MR scanning? I det offentlige kan det alt efter din tilstand og den lægelige vurdering tage helt op til 46 uger for et knæ på visse klinikker til et par dage (eller timer) for meget kritiske undersøgelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kliniko.dk

Hvem betaler for behandling på privathospital?

Du vælger at betale selv

Og du kan som udgangspunkt købe alle de behandlinger, vi udfører. Privathospitalerne arbejder dog efter samme retningslinjer som i det offentlige, så en læge skal altid være med til at vurdere, hvad der er det rigtige for dig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundheddanmark.nu

Kan man blive overflyttet til et andet hospital?

Hvad er frit sygehusvalg

Når du henvises til udredning, undersøgelse eller behandling på et sygehus, kan du frit vælge hvilket af de offentlige sygehuse eller udvalgte specialsygehuse i Danmark, du ønsker at blive henvist til.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk

Hvordan klager jeg over sygehus behandling?

Du skal sende din klage ved at bruge et digitalt klageskema, som du finder på Borger.dk. Kravet om, at du skal bruge et digitalt klageskema fremgår af klage- og erstatningsloven (§ 10b). Du skal logge på med dit MitID.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stpk.dk

Kan man komme hurtigere til psykiater?

20 uger er alt for længe at vente på tid hos en psykiater, hvis man er henvist fra sin læge på grund af depression, angst eller anden psykisk sygdom. Derfor opfordrer Lægeforeningen nu alle regioner til at indgå aftaler med praktiserende psykiatere, så patienter kan blive udredt og komme hurtigere i behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Er der frit valg af øjenlæge?

Du kan frit vælge en øjenlæge i hele landet. På sundhed.dk kan du finde en oversigt over alle øjenlæger, der har en aftale med det offentlige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Hvad må en læge ikke?

En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke. Tavshedspligten omfatter for eksempel oplysninger om diagnoser, undersøgelser, indlæggelser, behandling, psykiske eller sociale problemer. Alle oplysninger er fortrolige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad siger man til lægen når man er stresset?

Afklaring: Hvad stresser dig? Typisk vil lægen spørge ind til, om der kan være en bestemt årsag til stress. Det kan fx være forhold på dit arbejde, din uddannelse, i dit privatliv eller andre forhold i din hverdag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvad skriver lægen om dig?

På www.sundhed.dk kan du se dine journaler, svar på undersøgelser og dit medicinkort. I sundhedsjournalen kan du se, hvad lægen har registreret om dig. Se blandt andet, hvornår du har været på skadestuen, dine recepter og hvilken medicin du har købt og journaler fra din læge, speciallæge, tandlæge og fysioterapeut.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fagligsenior.dk