Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag i 2004 som en årlig mærkedag. I 2010 tog Friluftsrådet dagen til sig, og de to organisationer har siden afholdt dagen sammen. I 2021 ændrede vi projektet til nu at omfatte hele ugen, så vi kan få mange flere ud i naturen til sjove og eventyrlige oplevelser.
Hvornår er det Naturens Dag?
Historien bag Naturens Uge
Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004, men siden har vi udvidet til Naturens Uge og sætter nu fokus på at komme ud i naturen i hele uge 36. Årsagen er, at børn i dag er langt mindre ude i naturen end deres forældre og bedsteforældres var, da de var børn.
Hvornår er naturens uge?
Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdelinger, Friluftsrådets medlemsorganisationer og andre grupper afholder Naturens Uge for familier og andre søndag den 11. september 2022.
Hvad bruger vi naturen til?
Vi bliver mindet om, at naturen er vores livsgrundlag, som forsyner os med frisk luft, rent vand, sunde fødevarer og muligheden for at leve og overleve sammen med millioner af andre arter og organismer. Børn med mange naturoplevelser vokser op som brugere og beskyttere af naturen.
Hvad giver naturen os?
Naturen giver os mulighed for at lægge afstand til de situationer, hvor vores problemer og bekymringer opstår. Den giver plads og rum til at se på os selv og hverdagen med klarhed og nye øjne.
Naturens Dag 2011: Kampagnefilm
Hvordan hjælper man naturen?
- Undlade at bruge kemiske pesticider og gødning.
- Lad plænen – eller bare dele af den – vokse sig lang, før du slår den, så flere urter kan blomstre og der opstår bedre levesteder for insekter.
Hvad gør naturen for børn?
Natur inviterer til fordybelse, er beroligende og inspirerer til aktiviteter. Derfor er udelivet med til at mindske børns stressniveau. Ude-aktiviteter som hulebygning og klatring kræver observationer, vurderinger og beslutninger. Derfor styrkes børns evner til observation, problemløsning og koncentra- tion.
Hvad sker der i naturen i juni?
- Valmuer i juni. Juni er årets lyseste tid – med midsommerfest og Sankt Hans.
- Mængder af gåsebiller.
- Græsspinder-larve i græsset.
- Skum fra skumcikade – også kaldet gøgespyt.
Hvad sker der i naturen i september?
September er starten på efteråret – selvom den heldigvis ofte er mild med lune temperaturer. Først på måneden er dagen stadig længere end natten, men sidst på måneden har antallet af mørke timer overvundet de lyse. Der er dog stadig masser af lyspunkter i naturen. Nu er det højsæsonen for svampeplukkere.
Hvad kendetegner naturen?
Den naturlige verden
Den omfatter alt, som er dyr, planter, svampe, bakterier eller mineralske genstande; alle naturlige ressourcer og hændelser (hvirvelvinde, tornadoer, jordskælv, laviner og oversvømmelser). Den omfatter også levende væsners adfærd, og de processer, som er forbundet med døde genstande.
Hvad påvirker naturen?
Befolkningstilvækst, intensivt landbrug og skovdrift, voksende byer og udvidet infrastruktur efterlader kun lidt plads til naturen og den biologiske mangfoldighed. Vi er blevet mange flere mennesker på kloden, og alene i Danmark er befolkningen femdoblet i løbet af de sidste 200 år.
Hvem kæmper for naturen?
WWF er verdens største naturbevarende organisation. Vi er mere end 6.000 medarbejdere på verdensplan. Vi arbejder i mere end 100 lande og på mere end 1.000 projekter. Og så støtter mere end 5 millioner mennesker over hele verden vores arbejde og kæmper sammen med os.
Hvad sker der i naturen i oktober?
- De farverige silkehaler kommer fra nord. ...
- Pindsvinet søger ly for vinteren. ...
- Årets måske sidste hugorm? ...
- Myrerne søger ned i tuens indre. ...
- Danmarks fugleedderkop er på frierfødder i oktober. ...
- Dåhjortene er i brunst. ...
- Jupiter – solsystemets største planet ses natten igennem.
Hvad sker der i naturen i august?
- I august blomstrer lyngen – og der er mange svampe i skoven.
- I august trækker mursejleren mod syd.
- Vortebideren er en af vores store græshopper. ...
- I august slutter de lyse nætter.
- I løbet af august ses ofte mange brandmænd ved kysten.
Hvad sker der i naturen i november?
Skovskader, egern og mus er flittige skovarbejdere, der flytter og gemme på træernes frø i depoter, så de senere kan spises. Af og til glemmer dyrene dog depoterne, eller de dør, inden de bliver spist. Det betyder, at nye træer vokser op på stedet, hvor dyrene har gemt dem. Måske du kender betegnelsen ”musebøg”.
Hvad sker der i naturen i maj?
I maj blomstrer træerne. På mange træer kan vi med det blotte øje sagtens se, at træerne blomster – det gælder bl. a. kastanjetræerne, som har store hvide blomster, såvel som japanske kirsebærtræer og vores frugttræer.
Hvad sker der i naturen i februar?
Februar er den sidste vintermåned og kan være fyldt med frost, sne og slud. Er der tale om en mild vinter, kan du også opleve, at naturen så småt begynder at forberede sig på foråret sidst på måneden.
Hvad sker der i naturen om foråret?
Forår er blomstrende anemoner, grene der springer ud, myretuens liv, fuglesang og alle de grønne spiselige spirer og blade. Luften bliver varmere, lyset varer længere, og børnene skal ud og sanse og sætte ord på foråret. Det er fascinerende hvor travlt naturen har om foråret.
Hvordan bruger danskerne naturen?
Det gælder på tværs af køn, alder, geografi og brugsmønster. De fleste bruger naturen mindst en gang om ugen, mens et stort mindretal kun bruger naturen en gang om måneden eller sjældnere. Danskerne efterspørger naturen både til rekreative oplevelser, til fysisk udfoldelse og til socialt samvær.
Hvordan passer vi på naturen?
Saml grene og brænde i skovbunden. Brug ikke friske grene til at snitte eller lave snobrødspinde og fæld ikke træer ved bålpladsen til brænde eller til at bygge en hule. Fredede planter må aldrig graves op eller plukkes – det gælder eksempelvis alle arter af orkideer.
Hvad må man i naturen?
Alle må færdes i naturen, men adgangen til naturen kan somme tider være begrænset, f. eks. i forbindelse med jagt. Husk, at al færdsel i naturen sker på eget ansvar.
Hvorfor vild med vilje?
Vild Med Vilje skaber levesteder for planter, svampe og dyr, samt øger vores fælles kendskab til naturen. Vild Med Vilje indgår partnerskaber med virksomheder, kommuner, foreninger og institutioner. Gennem partnerskaberne hjælper Vild Med Vilje sine partnere med at øge biodiversiteten og formidle deres indsats.
Hvorfor det er godt at komme ud i naturen?
Penge gror som bekendt ikke på træerne, men det gør sundhed og energi. Vi mennesker har utroligt godt af at komme ud i det grønne eller blå og nyde naturen, alene i ro og fred eller sammen med familien, så alle får et skud energi.
Hvordan gør jeg min have mere vild?
Lad visne blade ligge på jorden, og lad være med at rive dem op. Vandhuller med padder, masser af vildt, pindsvin, svampe på træstubbe og det høje græs er altsammen kendetegn ved en vildere have. Lad naturen gå sin gang, og du vil snart have en smuk vild have.
Hvor må man gå i naturen?
Du må færdes og opholde dig i både offentligt- og privatejede skove, hvis du lovligt kan komme frem til skoven ad stier og veje uden at passere skilte, der (lovligt) forbyder adgang. Når du skal ind i skoven, må du kun passere stengærde, jordvolde eller hegn, hvis der er en åbning.