NIS2 stiller bl. a. krav om gennemførelse af cybersikkerhedsforanstaltninger, hændelsesrapportering samt giver styrkede tilsyns- og håndhævelsesbeføjelser. På denne side finder du blandt andet oplysninger om status på implementeringen af NIS2, svar på spørgsmål og krav til kritiske sektorer.
Hvornår er man underlagt NIS2?
Hvem skal efterleve kravene i NIS2? Direktivet lægger op til, at det er virksomheder med flere end 50 ansatte og en årlig omsætning på 10 mio. euro eller en årlig balance på 43 mio. euro, der skal efterleve kravene.
Hvem er omfattet af NIS2?
Virksomheder, der er omfattet af CER direktivet
Uanset størrelsen på din virksomhed eller organisation, så er du omfattet af NIS2, hvis du er defineret som en kritisk enhed i henhold til EU direktivet om kritiske enheder resiliens (EU) 2022/2257.
Hvad er nyt i NIS2?
Hvad er nyt i NIS2 i forhold til NIS? EU har med NIS2 valgt at udvide og skærpe kravene til sikkerhedsforanstaltninger, kontrol og tilsyn for at strømline sikkerhedsniveauet på tværs af EU-medlemslandene. Det sker i erkendelse af, at NIS-direktivet ikke fungerede optimalt.
Hvad koster NIS2?
Nye sikkerhedsregler koster danske virksomheder 2,5 mia. Et nyt Net- og Informationssikkerhedsdirektiv (NIS) kaldet NIS2 forventes at øge de danske virksomhedernes IT-udgifter med 10 pct eller hvad der svarer til 2,5 mia. kr. Direktivet træder i kraft fra begyndelsen af næste år.
NIS2 overholdelseskrav forklaret
Hvor finder jeg NIS2 direktiv?
Du kan læse originalversionen på startsiden . NIS2-direktivet fastlægger en fælles retlig ramme for opretholdelse af cybersikkerheden i 18 kritiske sektorer i hele EU.
Hvad er NIS1?
I 2018 trådte NIS1-direktivet i kraft, der blev lanceret som Europas første cybersikkerheds regulering, og som pålagde ”væsentlige operatører” i en række sektorer at efterleve omfattende krav til sikkerhed i net- og informationssystemer.
Hvad er NIS2 kravene?
NIS2 stiller bl. a. krav om gennemførelse af cybersikkerhedsforanstaltninger, hændelsesrapportering samt giver styrkede tilsyns- og håndhævelsesbeføjelser. På denne side finder du blandt andet oplysninger om status på implementeringen af NIS2, svar på spørgsmål og krav til kritiske sektorer.
Er NIS2 en forordning?
Reglerne gennemfører NIS 2-direktivets regler, men svarer i store træk til reglerne i DORA-forordningen. Finanstilsynet offentliggør på dets hjemmeside, hvilke virksomheder, der er udpeget som operatører af finansiel digital infrastruktur.
Hvad er CER-direktivet?
CER-direktivet (Critical Entities Resilience) er et EU-direktiv, der skal sikre modstandsdygtighed i kritisk infrastruktur.
Hvornår træder NIS2-direktivet i kraft?
NIS2 Direktivet bliver fremsat til debat i februar 2025 og træder i kraft den 1. juli 2025 som et nationalt lovkrav.
Hvem er underlagt Dora?
Alle virksomheder, der er omfattet af EU's finansielle lovgivning, er underlagt DORA – fx: Banker. Elektroniske pengeinstitutter. Pensionsselskaber.
Hvilke virksomheder er omfattet af Dora?
Virksomheder omfattet af DORA
Af DORA-forordningens artikel 2 fremgår det, at følgende virksomheder er omfattet: Kreditinstitutter, betalingsinstitutter, e-pengeinstitutter og investeringsselskaber.
Hvem rammer NIS2?
NIS2 rammer forsyningskæder
Som leverandør eller partner i forsyningskæder bestående af NIS2-omfattede organisationer kan man forvente øgede krav til produkter og tjenester.
Hvad er forskellen på Dora og NIS2?
NIS2 gælder for virksomheder på tværs af mange sektorer og har et bredt fokus på cybersikkerhed og kritisk infrastruktur. DORA gælder udelukkende for den finansielle sektor og handler primært om operationel robusthed.
Er kommunerne omfattet af NIS2?
NIS2 udvider kravene til en større gruppe organisationer, herunder nu også offentlige myndigheder som kommuner, der tidligere ikke var omfattet af direktivet. Selvom direktivet blev vedtaget på EU-niveau i 2022, har arbejdet med at implementere det i dansk lovgivning taget tid.
Er NIS2 implementeret i Danmark?
Implementeringsfristen for NIS 2-direktivet er den 17. oktober 2024, og Danmark er derfor forsinket med implementering af NIS 2- direktivet med ca. 5 måneder.
Hvad er Dora?
DORA, der står for Digital Operational Resilience Act, er en forordning fra EU, der giver myndighederne mulighed for effektivt at overvåge og håndtere cyber- og IKT-risici hos de omfattede virksomheder. DORA-forordningen finder anvendelse fra den 17. januar 2025.
Hvad er direktivet?
Direktiver. Et "direktiv" er en retsakt, der fastsætter et mål, som EU-landene skal nå. Det er dog op til de enkelte lande at lave deres egne love for, hvordan disse mål skal nås.
Hvad betyder nis?
Det hedder i daglig tale: Net- og informationssikkerhed (NIS Direktivet). Formålet med denne er at sikre et højt niveau for net- og informationssikkerhed, bl. a. inden for dele af den digitale infrastruktur og for visse digitale tjenester med henblik på at skabe mere robuste systemer.
Hvem er csirt i Danmark?
Underretningspligt. I forbindelse med NIS-direktivet blev der oprettet nationale Computer Incident Response Teams (CSIRT), som skal underrettes om væsentlige hændelser. I Danmark varetages rollen af Center for Cybersikkerhed (CFCS).
Hvorfor NIS2?
Formålet med NIS2 er at styrke cybersikkerheden og modstandsdygtigheden i kritiske sektorer på tværs af EU. Direktivet er særligt relevant for virksomheder, der opererer inden for energi, transport, bankvæsen, sundhed, vandforsyning og digital infrastruktur.
Hvem er omfattet af NIS1?
Sektorer som allerede er omfattet af NIS1 inkluderer operatører af væsentlige tjenester, herunder energi, transport, finans, sundhed og drikkevand. Hertil kommer digitale tjenestudbydere og digital infrastruktur, herunder cloud computing-tjenester, online markedspladser samt søgemaskiner.
Hvad er en sikkerhedshændelse?
En sikkerhedshændelse er enhver form for brud på datasikkerheden, som kan udgøre en risiko for de informationer, herunder personoplysninger, der arbejdes med på AAU.
Hvad er forskellen på NIS1 og NIS2?
Hvad er forskellen på NIS1 og NIS2? De største forskelle på NIS1 og NIS2 er følgende: Anvendelsesområdet: I NIS1 skulle den kompetente myndighed udpege, hvilke aktører man anså som samfundskritiske. I NIS2 er der nedskrevet objektive kriterier for, hvornår man er omfattet af direktivet.