Hvorfor er biomasse et problem for klimaet? Forudsætningen for, at nogen kalder biomasse for CO2-neutralt, er, at man går ud fra, at CO2´en optages igen i nye eller stående træer. Men hvis vi brænder meget tykke gamle stammer af, så tager det potentielt over 100 år før samme mængde CO2 er optaget igen.
Hvilke ulemper er der ved biomasse?
Ulemper. Når biomasse brændes af, sker der en udledning af CO2 til atmosfæren, som påvirker klimaet negativt. Dog vil CO2'en optages igen, når planterne vokser, hvilket neutraliserer udledningen. Bæredygtig biomasse er en begrænset ressource.
Kan biomasse lagres?
Biomasse kan lagres, hvilket ikke er en kommerciel mulighed endnu for vind- og solenergi. Derfor kan bioenergi få en vigtig rolle i forhold til at sikre forsyningssikkerheden i et fremtidigt energisystem med en meget høj andel vedvarende energi.
Hvor meget CO2 udleder biomasse?
Emissionsregnskab 2022
I 2022 blev der udledt 20,2 mio. ton CO2 fra afbrænding af biomasse i Danmark, hvilket udgjorde 31 pct. af den samlede udledning af drivhusgasser fra aktiviteter i Danmark.
Hvad er afbrænding af biomasse?
Biomasse til afbrænding kan enten være affaldstræ, halm eller andre restprodukter. Det kan også være træ eller andre planter, som bliver dyrket direkte med det formål at blive brændt af, f. eks. elefantgræs eller pil.
Den globale biomasse-svindel.
Er biomasse klimavenligt?
Uanset hvilken type biomasse, der anvendes, efterlader det et klimaaftryk. Klimaaftrykket afhænger af typen af biomasse, dens anvendelse og genplantning. Biomasse bør derfor ikke betragtes som en vedvarende energikilde, men som en fornybar energikilde.
Hvad sker der når biomasse nedbrydes?
Når biomassen kommer til et biogasanlæg bliver den findelt og opblandet med vand, så den kan løbe gennem rør til selve rådnetanken: I rådnetanken tager det omkring en måned før bakterier har omdannet dele af biomassen til biogas.
Hvad udleder biomasse?
Når biomasse afbrændes, udledes CO2. Alligevel anses biomasse for CO2-neutral i Danmarks klimaregnskab. Dette skyldes de internationale regler for bogføring af CO2-udledning. Ifølge EU og FN's bogføringsregler skal CO2-udledningen fra biomasse sættes til 0, når den anvendes til energiformål.
Hvad er biomasse lavet af?
Biomasse er en fælles betegnelse for al det organiske stof, som dannes ved planternes fotosyntese med solen som energikilde. Biomasse i form af træ var menneskets oprindelige energikilde til lys, varme og madlavning, og biomasse er stadig den vigtigste kilde til vedvarende energi i DK.
Hvor får vi biomasse fra?
Fast biomasse i form af brænde, skovflis og træpiller kommer fra træer. Halm kommer fra landbruget. Bionedbrydeligt affald er det organiske materiale i affald.
Hvilke lande bruger biomasse?
Danmark er således en af de største forbrugere af biomasse i hele EU, kun overgået af Finland og Sverige. Men hvor Finland og Sverige primært benytter indenlandsk biomasse, så importerer Danmark omtrent en tredjedel af biomassen, hvilket gør Danmark til det EU-land, der benytter mest importeret biomasse per indbygger.
Er biomasse godt?
Biomasse kan være god og bæredygtig, men biomasse kan også være problematisk. I Danmark bruger vi kun den gode, nemlig den bæredygtige biomasse, som kommer fra bæredygtigt forvaltede produktionsskove.
Er biomasse en bæredygtig energikilde?
Når man benytter bæredygtig biomasse, vil CO2-udledningen være en del af træernes livscyklus, og der vil ikke blive tilføjet nye mængder. Når biomassen er certificeret, som den danske brancheaftale stiller krav om, er biomassen en af de mest bæredygtige energikilder, vi har.
Hvad er ulemper ved biogas?
Men der er også ulemper; for biogas bruger energi, når der transporteres materialer, men også til pumper, omrørere, opgraderingsanlæg og opvarmning af biomasse. Sidst men ikke mindst er der risiko for, at der siver metan, som er en kraftig drivhusgas, ud fra anlæggene.
Er biomasse og biogas det samme?
Biogas fremstilles ved at afgasse biomasse, f. eks. gylle og andet organisk affald, under iltfrie forhold. Husdyrgødning, spildevand og vådt organisk affald fra industri og husholdninger kan bruges i produktionen, der sam- tidig fungerer som affaldsbehandling.
Hvilke udfordringer er der ved biogas?
- Ikke fuld udnyttelse af det organiske stof til energi.
- Relativt store transportomkostninger ved produktion af biogas på store fællesanlæg.
- Lugt omkring anlæggene kan være en udfordring.
Hvordan bliver biomasse dannet?
Biomasse er en fælles betegnelse for al det organiske stof, der dannes ved planternes fotosyntese med solen. Biomasse i form at træ var menneskets oprindelige og første kilde til lys, varme og madlavning, og biomasse er stadig den vigtigste form for vedvarende energi.
Er træpiller biomasse?
Biomasse i form af træpiller og træflis står for 48% af Danmarks samlede vedvarende energiforsyning - træbiomasse er dermed langt vores største fornybare energikilde.
Hvad er blå biomasse?
Blå biomasse kan i princippet defineres som alt organisk materiale, der udvindes af havet. Imidlertid medfører det klima- og miljømæssige fodaftryk af klassisk fiskeri og akvakultur, at denne del af den blå biomasse aktuelt set i Danmark er mindre egnet til ny eller øget produktion.
Hvilke energikilder udleder mest CO2?
Afbrænding af de fossile brændstoffer olie og naturgas står for den største udledning af CO2. Og især afbrænding til el-produktionen udleder meget CO2. Men transport, industri, rydning af regnskove og andre menneskeskabte aktiviteter spiller også en stor rolle udledningen af CO2.
Hvad er forskellen på fossile brændsler og biomasse?
Overalt i verden er brugen af biobrændsler i de forskellige sektorer i vækst. Alle biobrændsler er lavet af nyligt dødt biologisk materiale. Derved adskiller de sig fra fossile brændstoffer, der er lavet af biologisk materiale, der døde for millioner af år siden.
Hvad udleder mest CO2 kul eller træ?
Træ frigiver mere CO2 end kul og naturgas
Sammenlignet med naturgas (metan) frigiver afbrænding af træ mere end dobbelt så meget CO2 per produceret kilowatttime.
Er affald biomasse?
Hvad er biomasse? Biomasse er alle former for organisk materiale, som dannes ved planters fotosyntese. Det kan være halm fra landbruget, brænde fra skovbrug, træflis eller bionedbrydeligt affald.
Hvor meget biomasse bruger vi i Danmark?
Danmarks forbrug af fast biomasse til energiformål er steget fra knap 40 PJ i 1990 til 157 PJ i 2018. Hovedparten (75 pct.) af den faste biomasse er træbiomasse, og hovedparten heraf er træpiller. Der blev i 2018 brugt 3,2 millioner ton træpiller til energi i Danmark.
Hvad er mest klimavenligt?
Det er en god tommelfingerregel, at de fleste kød og mejeriprodukter hører til i den tungeste ende, mens frugt, grønt, nødder, kerner og bælgfrugter er den mest klimavenlige mad.