Livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer, men de mest almindelige symptomer er blødning efter samleje eller anden unormal blødning eller øget udflåd fra skeden. Tidlig livmoderhalskræft og forstadier til livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer.
Hvordan starter livmoderhalskræft?
Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv. Der er også risiko for, at kræftcellerne spreder sig til de nærliggende lymfekirtler og videre til de øvrige indre kønsorganer livmoderhulen og skeden.
Hvad er symptomer på underlivskræft?
Symptomer på kræft i skeden kan være:
Smerter under samleje. Ildelugtende udflåd eller blodigt udflåd. En knude i skeden. Vedvarende kløe eller svie i skeden.
Kan livmoderhalskræft mærkes?
Symptomerne afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet. Andre symptomer kan være udflåd fra skeden, der er brunligt, blodigt eller ildelugtende.
Hvor lang tid kan man leve med livmoderhalskræft?
Hvis man ser samlet på alle sygdomsstadier, vil cirka 68 procent af livmoderhalskræftpatienter være i live efter fem år. For patienter med stadium 1 sygdom er 5-års overlevelsen cirka 90–95 procent, men for patienter med stadium 4 sygdom er den omkring 10–20 procent.
What are the Symptoms of Cervical Cancer?
Hvordan finder man ud af om man har livmoderhalskræft?
En celleprøve fra livmoderhalsen kan give mistanke om livmoderhalskræft. Den egentlig diagnose stilles på vævsprøver fra livmoderhalsen.
Hvornår skal man tjekkes for livmoderkræft?
Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.
Hvor hurtigt udvikler livmoderhalskræft sig?
Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over 10 - 15 år. Hvis sygdomme opdages og behandles i tide, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode. Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv.
Hvad er chancen for at få livmoderhalskræft?
Prognosen ved livmoderhalskræft afhænger af, hvor meget sygdommen har spredt sig. Jo mindre kræften har bredt sig, desto større er chancerne for at blive helbredt. Hvis man ser samlet på alle sygdomsstadier, vil cirka 68 procent af livmoderhalskræftpatienter være i live efter fem år.
Hvem er i risiko for livmoderhalskræft?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Hvordan opdager man kræft i skeden?
Symptomer på kræft i skeden er blandt andet blødning, smerter ved samleje og kløe. Kronisk infektion med HPV (human papillomavirus i skedens slimhinde øger risikoen for at få kræft i skeden.
Kan man have kræft uden at føle sig syg?
Uvirkeligt at få at vide, man har kræft
Måske har man slet ikke følt sig syg inden diagnosen (f. eks. hvis sygdommen er opdaget ved screening), måske ser man på ingen måde syg ud og har masser af energi. Det kan tage tid at forstå, at man har fået stillet en kræftdiagnose.
Kan mærke noget i min skede?
Der kan være en fornemmelse af fremmedlegeme i skeden, som generer ved bevægelse samt tyngdefornemmelse eller trykkende og pressende fornemmelse i skede eller endetarm. Rygsmerter er også et typisk symptom. Derudover kan der være en frembuling, som er mest udtalt ved stående stilling og bevægelse.
Kan livmoderhalskræft gøre ondt?
Symptomer. Forstadierne til kræft giver ingen symptomer. Hvis du har kræft i livmoderhalsen, kan du få pletblødninger mellem menstruationerne, blodigt udflåd eller blødning, når du har samleje. Smerter kommer der først, når sygdommen er meget udbredt.
Kan en gynækolog Se kræft?
Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Kan man se livmoderhalskræft ved scanning?
Livmoderhalskræft kan inddeles i forskellige stadier vha. CT, men endnu bedre med MR-skanning. MR-skanning giver svar på, om svulsten er begrænset til livmoderhalsen, om den strækker sig ud i omkringliggende væv, og om den eventuelt findes i lymfeknuderne.
Hvem får kræft i livmoderen?
Kræft i livmoderen
De fleste tilfælde (ca. 85 %) opstår hos kvinder efter overgangsalderen. Kvinder under 45 år bliver sjældent ramt af sygdommen. Hos mange kvinder bliver sygdommen opdaget tidligt, og det giver gode muligheder for helbredelse.
Kan kræft gå væk af sig selv?
De kan forsvinde af sig selv eller blive siddende, der hvor de er opstået. Men de kan også blive så store, at de giver gener i hverdagen.
Hvor tidligt kan man få livmoderhalskræft?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Hvad kan give livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft skyldes i 99% af tilfældene en infektion med Humant Papillomavirus (HPV). Der findes cirka 200 slags HPV. Nogle af dem kan fremkalde kræft hos mennesker. HPV- typerne 16 og 18 er ansvarlige for 70 % af alle tilfælde af kræft i livmoderhalsen.
Kan man blive helbredt for livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 400 kvinder om året i Danmark. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt. Der forskes hele tiden i at gøre behandlingen bedre.
Er livmoderkræft en kritisk sygdom?
Kræftsygdomme – bortset fra forstadier til kræft, HIV-relaterede svulster og hudkræft – er for det meste omfattet af forsikringsdækningen ved kritisk sygdom.
Hvor farlig er livmoderkræft?
Langt de fleste med livmoderkræft i et tidligt stadium bliver helbredt (80-90 %). Hvis sygdommen vokser ud gennem livmoderen, og operation ikke er muligt, eller der er opstået metastaser til andre organer (dattersvulster), er chancen for at blive helbredt meget lille.
Hvad skyldes livmoderkræft?
Årsagen er oftest ukendt, men nogle kendte faktorer øger risikoen. Østrogen har betydning for udvikling af kræft i livmoderen. Højt glykæmisk load i kosten, overvægt, polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og type 1 sukkersyge øger også risikoen.
Hvor spreder livmoderkræft sig til?
Når svulsten vokser, kan den brede sig ned i livmoderens muskulatur og eventuelt vokse ud gennem livmoderen. Sygdommen kan også brede sig via lymfekarrene til bækkenets lymfeknuder eller via blodbanen til leveren og lungerne. Langt de fleste med livmoderkræft i et tidligt stadium bliver helbredt (80-90 %).