Syltetøj er tyndere end marmelade og indeholder mindre frugt. Marmelade er udkogt frugt, som koges til en tykkere konsistens end syltetøjet. Man kan tilsætte lidt vand og noget pektin (Melatin) – det danner gelé, som gør marmeladen tykkere.
Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?
Syltetøj består af hele frugter
En væsentlig forskel på marmelade og syltetøj er indholdet af hele frugter/frugtstykker. Marmelade laves på ren frugtpuré, hvilket betyder, at det ikke indeholder hele frugter, hvorimod syltetøj skal indeholde hele frugtstykker.
Hvad er forskellen på syltetøj og kompot?
Kompot er hurtigere, nemmere og knap så sødt som syltetøj og marmelade, hvor der skal mere sukker til for at konservere marmelade og syltetøj til efteråret og vinteren – så er jordbærkompot noget man spiser relativt kort efter det er tilberedt. Holdbarheden er ca 3-4 dage i køleskab.
Hvornår stivner marmelade?
Hvornår stivner marmelade? Jo mere moden den frugt, du bruger, er, desto mindre naturligt pektin er der i frugten. Har frugten været frosset ned, er der intet naturligt pektin tilbage, og du kan derfor være nødt til at tilføre geleringsmiddel. Ordet pektin kommer af det græske ord pektos og betyder ”stivne”.
Hvad er der i syltesukker?
Syltesukker er et produkt til dig som ikke sylter så meget i dag. Ved hjælp af Syltesukker kan du lave syltetøj og marmelade på nogle få minutter. Pakken indeholder alle de ingredienser der behøves til at lave syltetøj; sukker, pektin fra citrusfrugter, citronsyre og kaliumsorbat.
Forskellen mellem konserves, syltetøj og gelé | Mine opskrifter
Hvorfor skal man bruge syltesukker?
Syltesukker. Hindbær og blåbær indeholder ikke meget pektin og derfor er det bedst at bruge syltesukker, som er sukker med tilsat pektin og citronsyre. På den måde kan du nedsætte sukker mængden samt kogetiden, og stadig få en god konsistens til dit syltetøj. Syltetøj skal være flydende, men ikke sjasket.
Hvad er forskellen mellem sukker og syltesukker?
Hvidt sukker tilsat pektin kaldes syltesukker. Pektin er en slags naturlig stivelse fra æbler, visse bær og citrusfrugter, som tilsat syltesukkeret stiver marmelade og syltetøj. Almindeligt syltesukker er desuden tilsat citronsyre og kaliumsorbat, som konserverer marmelade og andet sylt.
Hvordan får jeg min marmelade tyk?
Pektin og sukker sørger for, at syltetøjet og marmeladen stivner. Hvis syltetøjet (eller marmeladen) bliver meget tyndt, kan noget af saften hældes fra. Det kan også koges igen med mere sukker eller koges op og tilsættes et fortykningsmiddel.
Hvorfor bliver min marmelade ikke tyk?
Hvorfor er min marmelade eller syltetøj tynd og hvad gør jeg? Du kan have brugt for lidt sukker eller for lidt geleringsmiddel. Jo mere saftholdige bær og frugter er, desto mere geleringsmiddel skal der bruges for at gøre marmeladen tyk.
Hvordan laver man marmelade tykkere?
Man kan undlade pektin og lade marmeladen simre uden låg eller hælde lidt af væden fra og bruge til fx en hindbærsirup i stedet. Hvis du gerne vil have en mere tyk marmelade, så kom evt. lidt ekstra gelerings-pektinpulver i under kogning – det kan købes i de fleste supermarkeder.
Hvis syltetøjet er for tykt?
Er din marmelade for tyk? Hvis din marmelade er blevet for tyk, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan nemlig sagtens koge din marmelade op og tilsætte en passende mængde vand lidt efter lidt, til du opnår den ønskede konsistens.
Hvis syltetøjet er for tyndt?
Hvis dit syltetøj eller gelé er blevet for tyndt, kan du koge det op igen og tilsætte Melatin.
Hvordan stivner man syltetøj?
Lad syltetøjet koge ved stærk varme i et par minutter mere for at koge lidt af væsken bort, eller giv syltetøjet et opkog under tilsætning af Melatin (et pektinpulver, som sælges i små poser i almindelige supermarkeder) ifølge anvisningerne på emballagen.
Er pektin og Melatin det samme?
Gul melatin indeholder frugt-pektiner, som gelerer sammen med sukker. Den er rigtig god i geléer eller marmelader med frugter, der har lavt pektin-indhold. Det kunne for eksempel være æblegelé. Rød melatin er god at bruge til at jævne og tykne en marmelade eller syltetøj som for eksempel en jordbær marmelade.
Hvad betyder marmelade?
Marmelade, puré eller gelé er betegnelsen for en madvare af typisk frugt, der er sødet, pureret eller kogt ud, konserveret og hældt på glas; det anvendes som pålæg og til desserter. Marmelade har eksisteret i århundreder.
Hvor lang tid kan hjemmelavet marmelade holde sig?
Opbevar dine glas mørkt og køligt, så kan dit syltetøj holde i et år, eller mere. Du kan godt opbevare dit syltetøj ved stuetemperatur, for eksempel i et køkkenskab, men hvis det står lidt køligt, holder det længere. Smagen og farven kan godt ændre sig lidt med tiden, hvis du har det stående i lang tid.
Er Atamon nødvendigt?
Hvorfor skal man bruge Atamon? Atamon bruges til konservering af syltede produkter. Mange ønsker i dag at bruge mindre sukker, når der skal syltes, og derfor er det særligt nødvendigt at tilsætte et konserveringsmiddel for at sikre en lang holdbarhed.
Hvor meget melatin til marmelade?
SYLTETØJ: tynd syltetøj. 1 kg frugt eller bær (inkl. vand), ½-1 tsk. Rød Melatin, ca 500 g sukker.
Kan syltesukker blive for gammel?
Syltesukkeret kan bruges i op til et år efter udløbsdatoen.
Hvor meget atamon til marmelade?
Syltetøj og marmelade: 1 tsk. flydende Atamon konserverer 1 liter syltetøj eller marmelade. Saft: 1 tsk. flydende Atamon konserverer 2 liter saft.
Kan man bruge gelatine til marmelade?
Sådan gør du
Rør sukkeret i lidt ad gangen og når al sukkeret er rørt i, skal marmeladen koge i 2 minutter under omrøring. I mellemtiden røres 2 spiseskefuld sukker sammen med 1-2 teskefuld gelatinepulver i en lille skål. Rør nu sukker/gelatinen sammen med hindbærrene og lad det koges i yderlige 2 minutter.
Hvad gør man hvis gelé ikke bliver stiv?
Hvad gør man? - Bland 1 tsk. Pektinpulver (Melatin) med 1 spsk. sukker, og lad det simre i et par minutter. Hvis det stadig ikke stivner, kan du spæde til med vand og lave saft i stedet.
Er der Atamon i syltesukker?
Både geleringsmiddel og syltesukker indeholder også desuden konserveringsmiddel. Bruger du hverken geleringsmiddel eller syltesukker kan Atamon anvendes til konservering.
Hvorfor skal man skumme syltetøj?
Mens du koger bær eller det, du vil sylte, skal du sørge for at skumme grundigt med en hulske. Skummet kan indeholde bakterier og skimmelsvampe, som gør dit syltetøj dårligt. Brug helt rene, skoldede glas til dit syltetøj.
Kan man bruge syltesukker som almindeligt sukker?
TIP: Du kan sagtens erstatte syltesukker med almindeligt sukker – det tykner bare ikke lige så hurtigt, og måske skal der lidt mere i.