Unge fik pludselige mere tid til sig selv og flere penge på lommen. Det betød, at der kunne opstå en ny ungdomskultur som fik sit helt eget kulturelle udtryk med en særlig musiksmag, ny mode og andre (politiske) holdninger end deres forældres.
Hvad fik de ud af ungdomsoprøret?
Resultater af ungdomsoprøret
Ungdomsoprøret blev et kulturelt vendepunkt, hvor der blev introduceret nye eller glemte idéer som meditation, vegetarisme, folkemedicin, økologi, fri sex og en ny politisk virkelighed så dagens lys. Ungdomsoprøret nedbrød den gamle autoritet og skabte samtidig mere personlig frihed.
Hvornår sluttede ungdomsoprøret i Danmark?
Det danske ungdomsoprør begyndte med marcherne mod atomkraft i begyndelsen af i 1960'erne, men fik i høj grad sin storhedstid i årene 1967-1970. Ungdomsoprøret kom dels til udtryk gennem de mange politiske og sociale bevægelser, dels gennem musik, litteratur og påklædning.
Hvornår opstod begrebet ungdomskultur?
En særlig ungdomskultur opstod i 1950'erne, især efter amerikanske forbilleder. Den manifesterede sig i den første rockmusik, jitterbugdans og en ny mode, der med læderjakker, cowboybukser og brusende skørter virkede provokerende på mange i forældregenerationen.
Hvordan er ungdomskulturen i dag?
Vi ser i dag mange flere unge med selvværdslidelser, påpeger Thomas Ziehe. De skammer sig over ikke at slå til og ikke at kunne begå sig. Og de savner anerkendelse i en verden, hvor de meget er overladt til sig selv. Vi ser flere og flere unge med lidelser som selvmordstanker, cutting og spiseforstyrrelser.
Historie ungdomsoprøret
Hvordan har ungdommen ændret sig?
Ungdommen udviklede sig løbende og i takt med en stigende velstand og ny livsstil i slutningen af 1950'erne. De unge skilte sig i stigende grad ud fra den ældre generation i samfundet gennem bl. a. mode, musik, dans, holdninger og opførsel.
Hvilke udfordringer har unge i dag?
De fleste børn og unge i Danmark lever generelt et godt og trygt liv, men på nogle områder er der også udfordringer. For eksempel har covid-19-pandemien sat sine spor både fagligt og socialt, mange får for lidt søvn, unges druk er steget, flere føler sig ensomme, og glæden ved at gå i skole er faldet.
Hvad kendetegner en ungdomskultur?
Ungdomskultur er kulturelle udtryk og samfundsmæssige fænomener, som knyttes til ungdommen. Ungdomskulturen er en subkultur, som viser sig på forskellige måder og områder, men som er præget af sin egen stil og specielle aktiviteter, som skiller sig ud fra børnekulturen og det etablerede voksensamfund.
Hvilke ungdomskulturer findes der i dag?
Begrebet dækker unges søgen mod forskellige mere eller mindre klart definerede og afgrænsede subkulturer emoer, goths, punkere, bandemiljøer osv. Ungdomsperioden er en periode, hvor man afsøger muligheder og eksperimenterer med henblik på at finde og udtrykke sit personlige jeg.
Hvordan var det at være ung i gamle dage?
Før år 1900 blev børn opfattet som små voksne. De gik klædt ligesom deres foræl- dre og havde ikke megen tid til leg og fritid. De fleste børn skulle kun gå i skole i 7 år, og så snart de var færdige, skulle de ud på ar- bejdsmarkedet.
Hvad var hippiernes slogan?
Deres slogan var: 'Make love, not war'. Derfor var Vietnamkrigen et symbol for alt det onde. Netop denne antimilitarisme var en af grundene til at hippierne gik med langt hår, og dermed markerede, at de var i opposition til, borgerlige idealer og de karseklippede amerikanske soldater.
Hvordan ser en hippie ud?
Med langt, fedtet hår, peace-tegn og flagrende, kulørt tøj gjorde de såkaldte hippier eller blomsterbørn op med forældregenerationens tro på autoriteter, forstokkede sociale normer og det materialistiske samfund, som Vesten i deres øjne havde udviklet sig til.
Hvorfor bliver man hippie?
populær boform i 1960'ernes Danmark, fordi der var stor boligmangel. Men udover at være en praktisk løsning på et boligproblem, var kollektiverne også en mulighed for at kunne opbygge et nærdemokratisk, bæredygtigt og selvforsynende alternativ til samfundet udenfor.
Hvad skete der i 1960 i Danmark?
I Danmark er 1960'erne ofte blevet kaldt de glade 60'ere, der bl. a. huskes for ungdomsoprøret, Femølejren, beatmusik, men de glade 60'ere henviser specielt til den kraftige økonomiske udvikling i perioden med fuld beskæftigelse og en hidtil uset levestandard i form af bolig, biler, udlandsrejser etc.
Hvad er studenteroprøret?
Studenteroprøret på Københavns Universitet var en opstand, der fandt sted 19. april 1968, hvor en gruppe studerende besatte Psykologisk Laboratorium ved Københavns Universitet i protest mod manglende medbestemmelse på undervisningen, som de opfattede som forældet og præget af professorvælde.
Hvad er studenterbevægelsen?
Elev- og studenterbevægelsen er en fællesbetegnelse for interesseorganisationer der repræsenterer danske elever og studerende. Den danske elev- og studenterbevægelse har igennem årene markeret sig gennem især udenomsparlamentariske manifestationer.
Hvad kendetegner ungdommen i 80 erne?
1980'ernes unge blev til de selvoptagne unge. Ikke nødvendigvis egoistiske, men netop optaget af alle de mange muligheder, de blev præsenteret for. De kunne være slipseklædte kontormennesker den ene dag, og dyrke et heftigt elastikspring den næste. De kunne snakke edb den ene dag, og heftig rock den næste.
Hvordan var ungdommen i 1980 erne?
80'er-ungdommen søgte indad mod andre værdier, der handlede om identitet. Der opstod stærke ungdomskulturelle grupperinger, alt afhængigt af om man var fx yuppie, rocker, punker, flipper eller BZ'er, men grupperne havde et individualistisk grundsyn til fælles.
Hvad interesserer unge sig for?
De interesserer sig for de helt store spørgsmål i livet, hvilket man ser i interessen for kristendom og religion. Når de diskuterer politik, er det også globaliseringen, krigene og verdens uretfærdigheder, som optager dem mere end det lokalpolitiske.
Hvornår er man ung i Danmark?
Bliv klogere på de ekstra fordele som unge mellem 16 år og 25 år har som medlem af "danmark".
Hvad kendetegner ungdommen i det senmoderne samfund?
I det senmoderne samfund er de unge i langt højere grad selvstændige, hvilket øger den enkeltes muligheder, men sætter også store krav til dem. De er begge enige om, at de unge er tvunget til at tage ansvar for egne valg i en globaliseret verden, hvor muligheder florerer på tværs af tid og rum.
Hvorfor opstår subkultur?
Subkulturerne sås primært som resultatet af sociale forskelle og raceulighed. Medlemmerne af subkulturerne udviklede en kollektiv identitet for at imødegå samfundets stigmatisering af dem.
Hvorfor mistrives unge i dag?
Hvad gør at unge mistrives? I bogen peger forskerne på især tre grunde til øget mistrivsel blandt unge: Højt tempo på alle livsarenaer og særligt i uddannelsessystemet. For ensidigt fokus på præstation (mange vurderende blikke i skolen såvel som i fællesskaberne og på de sociale medier).
Hvorfor er unges trivsel vigtig?
Børn og unges trivsel er vigtig for deres udvikling – personligt, socialt og fagligt. Nogle børn buldrer og brager, når de ikke trives, andre er mere stille og kan mistrives over længere tid, uden nogen opdager det. De fleste børn har perioder i løbet af opvæksten, hvor tingene ikke spiller på den rigtige måde.
Hvordan er unges trivsel?
De fleste børn og unge i Danmark lever generelt et godt og trygt liv, men på nogle områder er der også udfordringer. For eksempel har covid-19-pandemien sat sine spor både fagligt og socialt, mange får for lidt søvn, unges druk er steget, flere føler sig ensomme, og glæden ved at gå i skole er faldet.