Flere undersøgelser viser, at mørk chokolade er rig på antioxidanterne polyfenol, flavanol, catechin og andre naturlige stoffer, som forhindrer eller svækker ødelæggende iltning. Antioxidanter har mange biologiske egenskaber, der balancerer iltningsprocesser i kroppen og bibeholder et sundt stofskifte.
Hvordan påvirker chokolade kroppen?
Flavonoiderne i mørk chokolade har vist sig at have en hjertevenlig effekt, da disse stoffer er med til at nedbryde og forebygge det dårlige (LDL) kolesterol og sænker blodtrykket. Samtidigt virker kakao blodfortyndende, hvilket kan modvirke blodpropper, betændelse i blodårerne og åreforkalkning.
Er det sundt at spise chokolade?
Ja, mørk chokolade kan betegnes som værende sundt i små mængder. Chokolades ernæringsmæssige kvaliteter ligger på højde med nødder, dadler og andre sunde snacks – og hvis du vel at mærke vælger en mørk én af slagsen og nyder den i moderate mængder, så har den mørke variant mange gavnlige effekter.
Hvor sætter chokolade sig på kroppen?
Hvor sætter chokolade sig på kroppen? Chokolade (i begrænsede mængder) er godt for dit hjerte, da det styrker indersiden af dine blodårer, så der ikke så let kommer åreforkalkning og blodpropper.
Er chokolade godt for hjernen?
Mørk chokolade stimulerer produktionen af både endorfin og serotonin i hjernen – hormoner, der booster humøret, beskytter mod stress og øger følelsen af lyst og velvære.
Sandheden om chokolade og dit helbred
Kan man spise chokolade hver dag?
Læs også: Sandheden om sukker
Det betyder at en plade 70% chokolade på 100 g typisk indeholder 20 mikrogram cadmium – altså i omegnen af den mængde som en voksen person kan tåle at indtage på en dag. Derfor anbefaler fødevarestyrelsen at man ikke spiser for meget mørk chokolade.
Hvor meget chokolade må man spise?
Enkelte ernæringsfysiologer siger, at man ikke skal spise mere end ni gram om dagen. Det svarer til ét til to stykker chokolade. Andre anbefaler op mod 20 til 30 gram dagligt. I tillæg findes der forskning, som viser, at den positive effekt aftager, hvis man spiser mere end 6,7 gram chokolade.
Er det sundt at spise chokolade hver dag?
Sørger man for at spise chokolade med en høj kakaoprocent, er man automatisk sikret det mest optimale indhold af fibre og mineraler. Selvfølgelig er 100 gram chokolade ikke sundt at indtage hver dag, men små doser på omkring 20 gram en gang imellem kan sikre et optimalt indtag af afgørende jernformer og fibre.
Er chokolade godt for kolesterol?
Kan jeg spise mørk chokolade, når mit kolesteroltal er højt? Ja – lidt, men godt. Chokolade med en høj kakaoprocent på 70 procent har gode egenskaber. Det skyldes, at den har et højt indhold af stofferne flavonoider, samt en overvægt af en bestemt slags mættet fedt (stearinsyre).
Hvornår er chokolade sundt?
Jo højere kakaoindhold der er i mørk chokolade, desto sundere er chokoladen som udgangspunkt. Det er værd at være opmærksom på mængden af sukker og mælkefedt, når man vil finde den sundeste mørke chokolade. Her gælder det om, at mængden er så lav som muligt.
Er 85 mørk chokolade sundt?
1) Mørk chokolade er ekstremt næringsrigt
Hvis du vælger mørk chokolade med en høj koncentration af kakao kan du roligt spise løs (alt med måde altså!): det er nemlig rigt på næringsstoffer. Mørk chokolade med ca. 70-85% kakao indeholder blandt andet jern, magnesium, kobber, fibre og en række andre mineraler.
Hvilke vitaminer er der i chokolade?
Hvis du skal have de sunde stoffer fra kakaoen, så køb en chokolade med et kakaoindhold på minimum 70 procent. Det er i kakaoen, de sunde stoffer findes, så jo mere af den, jo bedre. Fra kakaoen får du blandt andet A og B vitamin, de sunde antioxidanter og mineraler som zink og selen.
Er chokolade vanddrivende?
Kakao, et kemisk skatkammer
De udgør omkring 3% af kakaobønnens vægt og består af to tredjedele theobromin og en tredjedel coffein. Theobromin stimulerer hjertemuskulaturen, virker vanddrivende, udvider kranspulsårerne og afslapper den glatte muskulatur.
Er chokolade inflammatorisk?
Bestemte stoffer i mørk chokolade er et festmåltid for de bakterier, du ønsker dig i din tarm. Stofferne indgår i kakao, og tarmens bakterier omdanner dem til andre stoffer, som hæmmer hjertekarsygdomme. De er dermed såkaldte anti-inflammatoriske stoffer eller antioxidanter.
Er mørk chokolade godt for hjertet?
Man mente førhen, at det var fedende og usundt, men nyere forskning viser, at kakao og mørk chokolade sænker kolesterol og blodtryk, forebygger blodpropper, forbedrer arteriefunktionen og øger insulinfølsomheden. Dette menes at skyldes indholdet af flavonoider, som man også får fra frugt, grønt, te og rødvin.
Er mørk chokolade godt for vægttab?
Du opnår altså ikke nogen vægttabsmæssig effekt af at spise en chokolade over 70%. Der kan dog være en idé i at spise den mørke chokolade, fordi du smagsmæssigt bliver hurtigere ”mæt”, end hvis du spiser en lys chokolade. Dette er individuelt, men kan være et argument for at spise den mørke chokolade frem for den lyse.
Er chokolade godt for blodtrykket?
Mørk chokolade har i flere undersøgelser vist en effekt på både raske og personer med forhøjet blodtryk. Det tyder dog på, at den største effekt findes hos dem med et forhøjet blodtryk.
Kan mørk chokolade sænke blodtrykket?
Det er især mørk chokolade og kakao, der er rig på stoffet flavanoler, der har den gode effekt på blodtrykket. - Du behøver ikke altid tage medicin for at sænke blodtrykket. Der findes mad, der har samme effekt, siger Karin Reid, læge, ph. d.
Hvad må man ikke spise når man har for højt kolesteroltal?
Groft sagt kan man sige, at fødevarer med højt indhold af mættet fedt øger kolesteroltallet og derfor skal begrænses. Det handler om at begrænse indtaget af kød, pålæg, bacon, fløde, smør, ost, sødmælk og kokos, der alle indeholder mættet fedt. Mættet fedt findes også i en lang række andre fødevarer.
Er chokolade opkvikkende?
Chokolade er meget næringsrig og velsmagende, og den har en opkvikkende og stimulerende virkning. Chokoladen kan inddeles i mørk, mælkechokolade eller lyschokolade, hvid og rød fra Ruby kakaobønner.
Hvad er bedst mørk eller lys chokolade?
Mørk chokolade har et højt kakaoindhold, og det er her, de mange sunde antioxidanter findes. Derfor gælder det helt generelt, at jo mørkere chokoladen er, desto sundere vil den være. Den lyse chokolade er fattig på kakaopulver, og i stedet er den typisk proppet med en masse sukker.
Er kakao antiinflammatorisk?
Kakao er rig på plantefenoler (farvestoffer), især flavonoider, der virker som antioxidanter og antiinflammatoriske.
Er mørk chokolade sundere end lys?
Men er den mørke chokolade egentlig sundere end den lyse? ”Spørgsmålet er, hvad vi mener med sund. Sund betyder for mange færre kalorier, og mange tror, at mørk chokolade har færre kalorier end lys. Men sådan er det ikke,” siger Tine Sundfør, der er ernæringsekspert, til kk.no.
Er mørk chokolade godt for huden?
Mørk chokolade er rig på antioxidanter, fedtsyrer og flavonoider, der fremmer glødende hud, så du både udtrykker sundhed og glæde. Der findes også en masse antioxidanter i mørk chokolade, der vil medvirke til at reducere og forebygge ru hud og beskytter den mod solskader.
Hvad er den bedste chokolade?
Lindt er den bedste chokolade
Og vinderen er Lindt Excellence med 70 procent kakao, der får bedømmelsen god. Både forbrugerne og eksperterne i testen var glade for chokoladen, og den løber af med prisen som den bedste chokolade.