Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.
Hvad laver en nævninge?
Det er dig som nævning, der sammen med sagens øvrige nævninge og sagens juridiske dommere afgør, om tiltalte er skyldig eller uskyldig. I nævningesager bliver skyldsspørgsmålet afgjort af nævningene og dommerne i fællesskab.
Hvad får en nævning i løn?
Man får et vederlag på 1.100 kr. for hver dag, man fungerer som domsmand eller nævning, desuden får man sin transport betalt. Nævninger og domsmænd udtages for 4 år ad gangen – næste gang fra den 1. januar 2020 til den 31.
Hvad er en nævningesag?
Nævningesager er sager, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse. Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager.
Kan man sige nej til at være nævning?
Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.
Domsmænd og nævninge | Er almindelige mennesker også dommere?
Kan man blive indkaldt som nævning?
Du skal regne med at blive indkaldt til at være lægdommer ca. fire gange årligt. Normalt er der kun tale om en enkelt dag, men der kan være sager, der tager flere dage eller uger. Du bliver indkaldt med mindst tre dages varsel som domsmand og en uge som nævning.
Kan alle blive nævning?
Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.
Hvad er forskellen på nævning og domsmand?
Hvad vil det sige at være nævning eller domsmand? Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge.
Hvad får man i løn som domsmand?
Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet.
Hvordan udnævnes nævninge?
Hvordan bliver man udvalgt? Nævninge og domsmænd bliver valgt for 4 år ad gangen. Dette sker ved lodtrækning i Landsretten fra en såkaldt grundliste, som Odense Kommunes grundlisteudvalg står for at udarbejde. Det er denne liste, du nu kan ansøge om at komme på.
Kan man sige nej til borgerligt ombud?
Medlemmerne kan i princippet takke nej til hvervet. Der er derfor ikke tale om et borgerligt ombud.
Kan man se hvilke sager der er i retten?
På en retsliste kan du læse, hvilken type retsmøde der er tale om (fx hovedforhandling eller domsafsigelse), hvornår retsmødet foregår og i hvilken retssal. Du kan også læse, hvad og hvem sagen drejer sig om, og hvem der er juridisk(e) dommer( e).
Hvad kræver det at være domsmand?
For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser. Retten undersøger alle, der udpeges som lægdommere, for at sikre sig, at de ikke står i Kriminalregistret.
Hvorfor bliver man nævning?
Domsmænd medvirker i straffesager, hvor der bliver spørgsmål om højere straf end bøde, eller som i øvrigt skønnes at være af særlig indgribende betydning for tiltalte eller af særlig offentlig interesse. Domsmænd medvirker ikke når sagen fremmes som en tilståelsessag.
Kan en nævningesag ankes?
Landsrettens domme i nævningesager kan kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse, som kan meddeles, hvis sagen er principiel eller særlige grunde i øvrigt taler derfor.
Hvordan bliver man nævning i landsretten?
- Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
- Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
- Du skal være dansk statsborger.
- Du skal kunne tale og forstå dansk.
Hvad får man i løn som dommer?
Størsteparten af Dommerarbejde får en løn mellem 30.210 kr. og 70.994 kr. pr. måned i 2024.
Hvor meget får en afdelingsleder i løn?
Bruttolønnen for en Afdelingsleder ligger imellem 44.460 - 81.904 for hele landet. Created with Highcharts 4.2.7 Timeløn Timeløn inkl. transport Minimum Gennemsnit Maksimum 0 kr. 500 kr.
Kan man melde sig som domsmand?
Landets kommuner søger nye lægdommere for perioden 2024-2027, og der er lige nu åbent for ansøgninger i mange kommuner. I Danmark er borgere med til at dømme i straffesager, der kan give frihedsstraf. De kaldes lægdommere.
Hvornår bruger man nævninge?
Nævningesager. Visse sager bliver behandlet som nævningesager. En sag er en nævningesag, når anklagemyndigheden mener, at straffen skal være fængsel i fire år eller derover. Det vil derfor ofte være større sager, hvor der er tale om meget alvorlig kriminalitet, for eksempel drabssager.
Hvordan ansøger man om at blive domsmand?
Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027.
Hvornår anvendes domsmænd?
Byretten behandler straffesager som domsmandssager, hvis den tiltalte nægter sig skyldig, og hvis anklageren kræver fængselsstraf eller frakendelse af rettigheder. I en domsmandssag er det én juridisk dommer og to domsmænd, der fungerer som sagens dommere. De tre dommere dømmer på lige fod.
Hvem udpeger domsmænd?
Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.
Hvad er en domsmand opgave?
Nævninge og domsmænd kaldes lægdommere
Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer.
Hvornår får man besked om man er udtaget til domsmand?
Hvis du har indsendt ansøgning, vil du senest primo juni 2023 få besked fra Furesø Kommune, om du er optaget på grundlisten. Hvis du bliver udtrukket til at virke som domsmand, vil du få besked herom direkte fra Østre Landsret i løbet af efteråret 2023.