Europarådet arbejder til fremme af demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincippet i Europa. Europarådet har 47 medlemsstater. Danmark har været medlem af Europarådet siden oprettelsen i 1949. Det formelle grundlag for Europarådet udgøres af Statut for Det Europæiske Råd af 5.
Hvad er forskellen på Europarådet og EU?
Europarådet er ikke en EU-institution. Det er en international organisation med en bredere medlemskreds, der er baseret i Strasbourg og beskytter menneskerettighederne, demokratiet og retsstatsprincippet.
Hvordan arbejder Europarådet?
Europarådets kerneopgaver
Europarådet arbejder primært med menneskerettighederne, demokrati og retsstatprincippet. Europarådet og dens institutioner rådgiver og overvåger medlemsstaterne og sikrer, at de lever op til deres forpligtelser.
Hvilke lande er med i Europarådet?
- Belgien (stiftende medlem)
- Danmark (stiftende medlem)
- Frankrig (stiftende medlem)
- Irland (stiftende medlem)
- Italien (stiftende medlem)
- Luxembourg (stiftende medlem)
- Nederlandene (stiftende medlem)
- Norge (stiftende medlem)
Hvilke typer sager behandles af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol?
- En kort præsentation af klagen.
- En henvisning til de rettigheder og friheder, som, anklager mener, er blevet krænket.
- En oversigt over de administrative og/eller retlige afgørelser, som myndighederne har truffet i sagen.
Hvad er Europarådet
Hvordan klager man til menneskerettigheder?
For at klage til Domstolen skal du udfylde Domstolens officielle klageformular, som findes på Domstolens hjemmeside. Formularen printes og sendes pr. post til Domstolen sammen med en kopi af alle relevante bilag til sagen.
Hvordan klager man til EU-Domstolen?
Hvis du ønsker at indgive en klage pr. e-mail eller post, skal du udfylde standardklageformularen, som findes på alle EU-sprog. Følg venligst instruktionerne på formularen. Formularen hjælper dig med at strukturere din klage og sikre, at den indeholder alle relevante oplysninger.
Er Danmark med i Europarådet?
Danmark har været medlem af Europarådet siden oprettelsen i 1949. Det formelle grundlag for Europarådet udgøres af Statut for Det Europæiske Råd af 5. maj 1949. Blandt de vigtigste resultater af Europarådets arbejde er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra 1950.
Hvornår blev Danmark medlem af Europarådet?
Europarådet blev oprettet i 1949 med Danmark som en af de 10 grundlæggerstater, men er i dag vokset til 47 medlemslande inkl. Tyrkiet, Rusland og landene i Kaukasus, nemlig Armenien, Aserbajdsjan og Georgien.
Hvem er formand for Det Europæiske Råd?
Charles Michel, Det Europæiske Råds formand - Consilium. Hvis du giver tilladelse til det, vil vi anvende AT-internetcookies og Hotjar-cookies til at udarbejde aggregerede, anonyme data om vores besøgendes browsermønstre og adfærd på vores websted.
Hvad er Den Europæiske Union?
EU står for Den Europæiske Union.
Hvilken rolle spiller EU?
Formålet med det europæiske samarbejde er at sikre økonomisk velstand, stabilitet og sikkerhed i hele Europa. I en af EU-traktatens første bestemmelser beskriver EU selv sine mål. Overordnet set har EU fokus på at fremme fred, EU's værdier og befolkningernes velfærd.
Hvilke udfordringer har EU?
EU har nogle af verdens højeste miljøstandarder, som beskytter naturen og borgernes livskvalitet, bidrager til en grønnere økonomi og sikrer en forsvarlig udnyttelse af naturens ressourcer. Vi står imidlertid over for store globale udfordringer såsom klimaforandringer, tab af biodiversitet og ressourceknaphed.
Hvilken styrke er der ved Europarådets menneskerettigheder?
Europarådet arbejder for at fremme og sikre menneskerettigheder, demokrati og retsstatsprincippet. Disse tre værdier er hver for sig af grundlæggende betydning for organisationens arbejde, og de understøtter gensidigt hinanden.
Hvem finansierer EU?
Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget. Danmarks bruttorabat er på cirka 2,81 mia. kroner årligt (2021-tal), hvor nettorabatten er 1,5 mia. kr efter bidraget til de andre fire landes rabat.
Hvad hed EU tidligere?
De formaliserer dette ved at underskrive to traktater om oprettelsen af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og Det Europæiske Atomenergifællesskab (Euratom). Disse organisationer træder i kraft den 1. januar 1958.
Hvorfor meldte Danmark sig ind i EU?
Formålet med det europæiske samarbejde er at sikre økonomisk velstand, stabilitet og sikkerhed i hele Europa. En af de væsentligste styrker i EU-samarbejdet er samarbejdets evne til at hjælpe medlemsstaterne med at kunne håndtere udfordringer i en omskiftelig verden.
Hvilken betydning har det for Danmark at være medlem af EU?
Som medlem af Den Europæiske Union er det danske BNP 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor. Det viser ny analyse fra Deloitte og Kraka. Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder.
Hvornår stemte Danmark ja til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvor mange lande er med i Europarådet i dag?
Europarådet består i dag af 46 lande, som i alt tæller omkring 675 millioner europæere.
Hvem repræsentere Danmark i EU?
Danmark har udpeget Margrethe Vestager som medlem af Europa-Kommissionen.
Hvad gør EU godt for Danmark?
EU har stor betydning for dansk økonomi
Danmarks samhandel med EU er steget til et historisk højt niveau og udgør en stigende andel af BNP. Danmarks samlede handel med landene i EU og landene, der indgår i det indre marked, udgjorde i 2022 1.900 mia. kr. Det svarer til halvdelen af Danmarks samlede handel med udlandet.
Hvilke sager behandler EU-Domstolen?
Domstolen behandler sager indbragt af EU-institutionerne og medlemslandene (præjudicielle sager). Retten i Første Instans (oprettet i 1989) behandler sager vedrørende unfair konkurrence mellem virksomhederne (konkurrencesager), statsstøtte, handel, landbrug og sager om immaterielle rettigheder.
Hvilke sager kan indbringes for EU-Domstolen?
- Fortolkning af love (præjudicielle afgørelser). ...
- Håndhævelse af loven (overtrædelsesprocedurer). ...
- Ophævelse af EU-retsakt (annullationssøgsmål). ...
- Sikring af, at EU træffer foranstaltninger (passivitetssøgsmål). ...
- Sanktionering af EU-institutionerne (erstatningssøgsmål).
Hvad gør EU-Domstolen?
Domstolen er EU's dømmende magt og har det sidste ord i spørgsmål om, hvordan medlemslandene skal fortolke EU-retten – altså EU's traktater og EU-lovgivning. EU-Domstolen arbejder med forskellige typer søgsmål. Domstolen skal sikre, at EU's medlemslande overholder, fortolker og anvender EU-retten på samme måde.