Ledsætninger kaldes også bisætninger. Ledsætningen indeholder ligesom en hovedsætning både et grundled og et udsagnsled. Men til forskel fra hovedsætningen er ledsætningen ikke en selvstændig ytring. Det er nødvendigt at kunne skelne mellem ledsætninger og hovedsætninger for at kunne sætte komma.
Hvad gør ledsætninger?
En ledsætning (bisætning) kan ikke stå alene fordi den er led i en anden sætning. Ledsætningen kan være et sætningsled eller en del af et sætningsled, men ikke en selvstændig ytring. Ledsætninger indeholder et verballed (udsagnsled) og et subjekt (grundled). Det kan nogle gange være svært at finde ledsætningerne.
Hvad gør hovedsætninger ved en tekst?
En hovedsætning er overordnet i sætningen, en ledsætning er bare et sætningsled. Her kan du se, at hovedsætningen 'vi tager en lur' har selvstændige led, som du skal analysere, mens ledsætningen 'hvis det bliver nødvendigt' er et samlet adverbialled.
Hvilke ord udgør en ledsætning?
I en hovedsætning er ordstillingen grundled (”jeg”) + udsagnsled (”sov”) + adverbium (”ikke”), mens i en ledsætning er ordstillingen konjunktion (”da”) + grundled (”det”) + adverbium (”ikke”) + udsagnsled (”var”).
Hvad er en Ledsætningsindleder?
Bindeord til ledsætninger
Det er alle bindeord udover dem, som bruges til at indlede hovedsætninger. Bindeord der indleder til en ledsætning kunne eksempelvis være: som, der, fordi, hvorfor, derfor, da, hvad, at og om. Der findes mange flere end de nævnte.
Dansk grammatik: Helsætninger og ledsætninger – hovedsætninger og bisætninger
Hvad kendetegner en ledsætning?
Hovedsætninger kan stå for sig selv og er ikke et led. Hovedsætningen indeholder altså en masse led, og til hovedsætningen kan der være tilknyttet ledsætninger. Ledsætninger kan, i modsætning til hovedsætninger, ikke stå alene. De er, som ordet indikerer, nemlig et led i helsætningen eller en del af et andet led.
Hvorfor hedder det en ledsætning?
Ledsætninger hedder sådan, fordi de er led i en sætning. Ledsætningen kan være subjekt (grundled) i helsætningen: At jeg er universets midte, er ingen hasarderet dom.
Kan en ledsætning stå først?
Hvis en ledsætning står forrest i en sætning, vil et evt. ekko-ord typisk placere sig lige efter ledsætningen. Kan man derfor indsætte et ekko-ord, eller står der et i forvejen, så ved man nøjagtigt hvor ledsætningen stopper − og dermed hvor slutkommaet skal sættes.
Er en indskudt sætning en ledsætning?
Hvad er en indskudt sætning? Det er en ledsætning, der er skudt ind i en hovedsætning eller en anden bisætning. Den indskudte sætning adskiller grundled og udsagnsled i en anden sætning. Samtidig kan den fjernes, uden at sætningen er ødelagt.
Kan en ledsætning starte med og?
Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det.
Hvad er forskellen på en hovedsætning og en ledsætning?
Ledsætninger kaldes også bisætninger. Ledsætningen indeholder ligesom en hovedsætning både et grundled og et udsagnsled. Men til forskel fra hovedsætningen er ledsætningen ikke en selvstændig ytring. Det er nødvendigt at kunne skelne mellem ledsætninger og hovedsætninger for at kunne sætte komma.
Er bisætning og ledsætning det samme?
betegnelserne "hovedsætning" og "bisætning": Hovedsætning - kan bruges i samme betydning som Helsætning. Men: "hovedsætningen" bruges også om den overordnede del af helsætningen, som vil være tilbage, når man trækker ledsætningen - eller ledsætningerne - fra. Bisætning er en anden betegnelse for ledsætning.
Er helsætning og hovedsætning det samme?
En helsætning
– (også kaldet hovedsætning) er den sætning der kan stå mellem to punktummer. En helsætning kan stå alene.
Hvad er komma foran ledsætninger?
Hvad er startkomma? Startkomma er det komma, man sætter foran ledsætninger. Når startkommaet har fået sit eget navn, skyldes det, at det blev valgfrit at sætte i 2004. Dansk Sprognævn, der står fadder til den nye regel om valgfrit startkomma, anbefaler, at man ikke sætter startkomma.
Hvad er en selvstændig ledsætning?
Komma og selvstændige sætningsdele
selvstændige ledsætninger. Komma er her et fremhævelsesmiddel som en parentes og tankestreg og afgrænser hvad der i talt sprog ofte markeres ved rytme, tonegang, pauser, tempo osv.
Hvilke ord indleder en ledsætning?
Hvis man kan sætte et ikke mellem subjektet og verbet (mellem kryds og bolle), så er sætningen en ledsætning. En ledsætning kan kendes på det ord, der indleder den. Det kan være: bindeord, for eksempel at, fordi, når, og.
Hvilke typer ledsætninger er der?
Generelt om ledsætninger
For hver af disse gælder følgende: substantiviske ledsætninger er enten subjekt eller direkte objekt i helsætningen. adjektiviske ledsætninger udgør sammen med et substantiv et del i helsætningen. adverbielle ledsætninger udgør et adverbielt led i helsætningen.
Hvilke tyske ord indleder en ledsætning?
- dass.
- weil (fordi)
- wenn (hvis, når)
- als (da - om tid)
- obwohl (selvom)
- ob (om, fx spørge om)
Hvornår skal man sætte startkomma?
Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Hvor skal man sætte komma henne?
Man sætter startkomma foran ledsætninger. Slutkomma: Der skal altid et komma efter en ledsætning, hvis ikke et andet tegn afslutter sætningen. I øvrigt skal der altid komma mellem helsætninger. Komma foran men: Det er altid tilladt at sætte komma foran men.
Hvad er en helsætning eksempel?
En helsætning er en hel sætning "fra punktum (semikolon/komma) til punktum (semikolon/komma)". To eksempler på helsætninger: Hun sagde tak. Hun sagde, at hun var taknemmelig.
Hvad er et led i dansk?
Led, sætningsled, grammatisk betegnelse for ord eller ordgruppe, der udfylder en funktion i sætningen som subjekt, objekt, verbal mv. Se grammatik, syntagme og syntaks.
Hvor mange sætningsled er der?
I en sætning, der består af grundled, udsagnsled og genstandsled, skal rækkefølgen være grundled-udsagnsled-genstandsled.
Hvad er en spørgende ledsætning?
Interrogative ledsætninger gengiver et spørgsmål: Jeg ved ikke om han gør det. (Gør han det?) Jeg ved hvem han elsker.
Hvor skal ikke stå i en sætning?
Generelt siger man, at man i en hovedsætning ikke kan sætte ordet ”ikke” mellem udsagnsleddet og grundleddet. En ledsætning skal altså altid ”hægtes på” en hovedsætning. En ledsætning kan både stå før en hovedsætning, efter en hovedsætning og som en indskudt sætning inden i hovedsætningen.