Regionerne har ansvaret for: Sygehusvæsenet, herunder sygehusene, psykiatrien samt sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger. Regional udvikling, blandt andet vedr. natur og miljø, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
Hvad laver en region?
Regionernes hovedopgave er at styre og administrere det danske sundhedsvæsen. Regionerne står dermed for både den somatiske og psykiatriske behandling. Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger.
Er regionerne en myndighed?
1, i regionsloven er alle regionernes opgaver opregnet. Regionerne skal løse disse opgaver og må ikke løse andre opgaver. Regionerne har derudover en såkaldt myndighedsfuldmagt, som indebærer, at regionerne kan foretage dispositioner, der er nødvendige eller hensigtsmæssige for at varetage de lovbundne opgaver.
Hvad er forskellen på kommuner og regioner?
Kommunerne varetager de fleste af de direkte borgerrettede opgaver. Regionerne varetager opgaver, som bedst løses decentralt, men som samtidig kræver et større befolkningsgrundlag end kommunerne udgør.
Hvilke ansvarsområder har hhv regioner og kommuner?
Kommuner og regioner har ansvaret for langt hovedparten af de borgernære serviceopgaver og spiller dermed en central rolle i den offentlige sektor. Med en andel på cirka 75 pct. af det offentlige forbrug har udviklingen i den kommunale og regionale økonomi afgørende betydning for indretningen af den økonomiske politik.
Typer af regioner i geografi
Hvem finansierer regionerne?
Statens bloktilskud til det regionale sundhedsvæsen finansierer ca. 80 procent af regionernes samlede udgifter til sundhedsvæsenet. Den resterende finansiering udgøres af et statsligt aktivitetsafhængigt tilskud samt et aktivitetsafhængigt bidrag fra kommunerne.
Hvem bestemmer i regionen?
Regionernes anliggender styres af regionsråd, der vælges efter reglerne om afholdelse af valg til regionsråd i lov om kommunale og regionale valg.
Hvad laver regionerne og hvor kommer deres penge fra?
Regionernes indtægter er sammensat af finansiering fra staten og finansiering fra kommunerne. Regionernes finansiering på sundhedsområdet er sammensat af fire elementer fastlagt i ”Loven om regionernes finansiering”, hvoraf det statslige bloktilskud udgør den største del: Statsligt bloktilskud. Nærhedsfinansiering.
Hvilket ministerium hører regionerne under?
Indenrigs- og Sundhedsministeriet er øverste tilsynsmyndighed for kommuner og regioner. Afdelingen Jura har ansvaret for reglerne om kommuners og regioners styrelse og inddeling.
Hvad er de 5 regioner i Danmark?
- Region Nordjylland. Region Nordjylland har hovedsæde i Ålborg. ...
- Region Syddanmark. Region Syddanmark har hovedsæde i Vejle. ...
- Region Sjælland. Region Sjælland har hovedsæde i Sorø. ...
- Region Hovedstaden. Region Hovedstanden har hovedsæde i Hillerød. ...
- Region Midtjylland. ...
- Danske Regioner.
Hvem fører tilsyn med regionerne?
Regionerne tager sig af sygehusene, den regionale udvikling og specialiserede sociale institutioner. Grundloven sikrer, at kommunerne har selvstyre. Men staten fører tilsyn med kommuner og regioner.
Hvornår lavede man regionerne?
Den 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft. Det betød markante ændringer for den organisatoriske struktur og opgavefordelingen i den offentlige sektor i Danmark. 271 kommuner blev til 98 store kommuner, og 14 amter blev nedlagt og i stedet blev der skabt fem regioner.
Hvor mange er der ansat i regionerne?
Danske Regioner er arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og de ca. 135.000 ansatte. Det er Danske Regioners arbejdsgiverpolitiske mål at skabe de bedst mulige rammer for, at regionerne kan levere højst mulig kvalitet og effektivitet.
Hvem bestemmer over kommunerne?
Det kommunale selvstyre finder sted inden for nogle politiske rammer, der bestemmes på landsplan. I sidste ende er det altså staten, styret af regeringen og Folketinget, der overordnet set bestemmer over landets kommuner.
Hvad hedder regionerne?
Danmark er inddelt i fem regioner: Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor Bornholm også falder under.
Er sundhed er en kommunal opgave?
De kommunale velfærdstilbud er med til at sikre behandling, pleje og omsorg tæt på den enkelte borger. Kommunerne har ansvaret for en lang række sundhedsydelser tæt på borgeren bl. a. forebyggelse, behandling og genoptræning.
Hvor mange sygeplejersker er der i regionerne?
Fra maj 2021 til maj 2022 er der sket et fald fra 42.637 til 40.195 sygeplejersker, der er ansat i regionerne. Det er et fald på 2.442 personer svarende til 5,7 procent. Der er både tale om sygeplejersker, der har arbejdet fuld tid og deltid. Opgjort i fuldtidsstillinger er der i perioden sket et fald på 1.622.
Hvad står staten for?
Stat, geografisk afgrænset befolkning, som udgør en selvstændig politisk enhed under en fælles regering; bruges tillige om et lands regering og centraladministration og da oftest i bestemt form, staten.
Hvor mange mennesker bor der i regionerne?
Region Midtjylland er størst arealmæssigt 13.006 kvadratkilometer, og med befolkningstallet på 1.291.643. Region Syddanmark har 12.256 kvadratkilometer og befolkningstallet på 1.210.297. Region Nordjylland er med sine 7879 kvadratkilometer væsentligt mindre end de første to regioner, og der bor 584.918 indbyggere.
Hvor meget koster regionerne?
Regionernes udgifter i 2022
Regionerne har i 2022 haft udgifter for 1,4 mia. kr.
Hvad var der før regionerne?
Strukturreformen var en reform af Danmarks administrative struktur, der som hovedpunkter sammenlagde 271 kommuner til 98 og erstattede 13 amter med 5 regioner. Desuden blev 14 statsamter og Københavns Overpræsidium erstattet af 5 statsforvaltninger (fra 2013 een statsforvaltning; nedlagt fra 1.
Hvad er en kommunes opgave?
Nogle af opgaverne er sundhed, beskæftigelse, det sociale område/udsatteområdet, børnepasning, folkeskolen, ældrepleje, kollektiv trafik, veje, natur og miljø, planlægning og kultur.
Hvem indførte regioner?
Regionerne blev oprettet den 1. januar 2007 i forbindelse med de 13 amters nedlæggelse som en del af Strukturreformen. Den daværende VK-regering indgik aftale med Dansk Folkeparti om strukturreformen i juni 2004.
Hvordan er Danmark delt op i regioner og kommuner?
Danmark er delt op i 5 regioner og 98 kommuner. Selvom staten, regionerne og kommunerne har forskellige opgaver, er de afhængige af hinanden. Det er regeringen og Folketinget, der fastsætter målene inden for de forskellige politikområder. Det er staten, der bestemmer kommuners og regioners økonomiske rammer.
Hvad dækker Region Hovedstaden?
Regionen består af de tidligere Københavns og Frederiksborg amter og derudover af Københavns og Frederiksberg kommuner samt Bornholms Regionskommune. Regionen har desuden overtaget Hovedstadens Sygehusfællesskabs opgaver.