Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Hvornår skiftede Århus navn til Aarhus?
Kommunen skiftede 1. januar 2011 officielt navn tilbage til Aarhus, som også var byens navn før indførelsen af bolle-å med retskrivningsreformen i 1948.
Hvordan opstod Aarhus?
Aarhus, Danmarks næstældste by, opstod ved mundingen af Århus Å i slutningen af jernalderen. Den udviklede sig i løbet af vikingetiden til en vigtig bydannelse, som havde både kongens og kirkens bevågenhed.
Hvem grundlagde Aarhus?
Vikingerne grundlagde Aarhus for mere end 1200 år siden. Dengang hed byen Aros. Nogle af vikingetidens store slag fandt sted i Aarhus Bugt, og dengang sejlede vikingeskibene hele vejen op ad Aarhus Å. Siden dengang er Aarhus Å blevet lukket og forvandlet til en boulevard.
Hvorfor hedder det Aros?
Dette er stedet, som har givet Aarhus (her altså: Árós) sit navn, nemlig åmundingen mod Kattegat. I dag er her en småskibshavn. Navnet kommer af ár, en gammel genitiv til ordet å, og det ikke længere brugte os "munding", dvs. "Åens Munding".
VLOG: byen i Aarhus, nye negle, fodboldkamp, veninde hygge og mere
Hvad hed Århus i vikingetiden?
Århus, eller Aros som byen hed i vikingetiden, er opstået omkring 900 tallet. Navnet betyder ”åens munding”, og byen lå også lige ved udmundingen af Århus Å. Beliggenheden ved Århus ådal gjorde byen til et nøglepunkt i Jylland.
Hvorfor hedder Århus Århus?
Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Hvad er Aarhus mest kendt for?
Aarhus byder på et omfattende udvalg af seværdigheder og museer, mange inden for gåafstand. Af nogle af de mest populære attraktioner kan nævnes Den Gamle By, ARoS, Moesgaard Museum, forlystelsesparken Tivoli Friheden og det internationalt anerkendte koncerthus, Musikhuset Aarhus.
Hvorfor kalder man Århus for Smilets by?
Aarhus blev første gang kaldt 'Smilets by' efter et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening d. 17. marts 1938, hvor man planlagde et fremstød for byens turistbranche med en splinterny kampagne, der skulle tiltrække både danske og udenlandske gæster.
Hvad hedder havet ud for Aarhus?
Aarhus Bugt eller Aarhusbugten er et dansk farvand ud for Aarhus i Østjylland. Bugten afgrænses af Kalø Vig mod nord, Sletterhage og Helgenæs i øst, Samsø og Tunø i syd og den østjyske kyst omkring Norsminde mod vest.
Hvornår blev Aarhus større end Odense?
I 1840 blev Aarhus større end Randers, i 1850 blev Aalborg overhalet som Jyllands største by, og i 1870 var byen også blevet større end Odense. Aarhus var således blevet Danmarks næststørste by, kun overgået af København.
Hvordan fik Aarhus sit navn?
Men oprindelsen gemte sig på en 1.000 år gammel mønt, som var blevet slået i byen, hvor der står 'Arosei'. Sprogforskere endte med at konkludere, at 'Arosei' var en sammensætning af det gammeldanske ord 'ār', som betyder 'åens', og 'ōs', som betød 'udmunding'. Altså kom Aarhus af 'Åens udmunding'.
Kan man stave Aarhus med å?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn. Det er dog stadig korrekt for alle andre end kommunens ansatte at bruge bolle-å hvis de hellere vil det.
Kan man skrive Aalborg med Å?
Skrivemåde Å/Aa
Aalborg er ligesom Aabenraa en af de danske byer, hvor der har været strid om skrivemåden. Retskrivningsreglerne anbefaler Ålborg, men sideformen Aalborg er nu også tilladt (i Retskrivningsordbogen står den i parentes).
Hvad hedder Århus på engelsk?
Århus {egennavn}
Aarhus {egen.}
Hvad er størst Århus eller København?
København er ikke overraskende Danmarks suverænt største by med et befolkningstal på 653.664 pr. 1. januar 2023 - det er tallet for selve Københavns Kommune, indbyggertallet for hele hovedstadsområdet er 1.345.562. Ikke overraskende er Aarhus, Odense og Aalborg Danmarks næststørste, tredjestørste og fjerdestørste by.
Hvornår er man aarhusianer?
At kunne kalde sig en ”Aarhusianer” handler om mere end om, hvor man blev født. Det handler mere, end om hvor man bor, og det handler om mere end om hvor man føler sig hjemme. Handlinger taler højere end ord, og det er da også igennem handlinger, at man bliver en vaskeægte ”Aarhusianer”.
Hvad er en aarhusianer?
Betydninger. Mine forældre er århusianere, begge to er født og opvokset i Århus talesp1987.
Hvad siger man om Århus?
Det gastronomiske niveau er også højt, atmosfæren er livlig og caféerne fyldte. Og selv om Aarhus er ung i hjertet, er det også en by fyldt med historie, der strækker sig helt tilbage til vikingetiden. Om du er til museer, små og store attraktioner, aktivitet eller stille leg og hygge - i Aarhus finder du det hele.
Hvad hedder Aarhus på latin?
Oversættelse af "Århus" til latin
Aarhusium, Arosia er de bedste oversættelser af "Århus" til latin.
Hvad er ARoS kendt for?
ARoS er et af de store statsanerkendte kunstmuseer i Danmark. Museet er et unikt kulturelt vartegn i hjertet af Aarhus og et sted, som er kendt og værdsat for at kæmpe for modige, nye idéer.
Hvem ejer ARoS?
6.17 Bygning og areal ejes af Aarhus Kommune og er stillet til rådighed for museet ved en særskilt brugsaftale. 7. BESTYRELSENS ANSVAR OG OPGAVER 7.1 Bestyrelsen er ansvarlig for museets drift og forvaltning af Museets formue.