EØF omdøbes til "Det Europæiske Fællesskab" (EF). Traktaten om Den Europæiske Union underskrives i Maastricht. Den træder i kraft 1. november 1993.
Hvad hed EU tidligere?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvorfor skiftede EF navn til EU?
Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene. EF's traktatsgrundlag var Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (EF-traktaten). Med Maastrichtaftalen i 1993 skiftede EF navn til EU.
Hvornår gik det fra EF til EU?
Traktaten om Den Europæiske Union (også kaldet Maastricht-traktaten) fra 1993 udbyggede og styrkede samarbejdet yderligere. Traktaten betød også at EF skiftede navn til EU.
Hvornår kom EF?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Grundlæggelsen af EU
Hvad er forskellen på EU og EF?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom -traktaten.
Hvornår stemte Danmark ja til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvilke lande var med i EF?
Danmark var ikke med i EF fra dets begyndelse. EF-samarbejdet begyndte den 1. januar 1958, da Rom-traktaten trådte i kraft og Det Europæiske Økonomiske Fællesskab var etableret med seks medlemslande: Vesttyskland, Italien, Frankrig, Belgien, Nederlandene og Luxembourg.
Hvornår opstod unionen?
"Den Europæiske Union" oprettes officielt ved den traktat, som træder i kraft den 1. november 1993.
Hvornår kom vi ind i EU?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark og Storbritannien
Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.
Hvem startede EF?
Kul- og Stålunionen skulle sikre fred i Europa
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien.
Hvad førte til at Danmark blev medlem af EF?
Ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 stemte et flertal af dansker- ne ja til medlemskab af EF, hvorefter Danmark blev medlem af EF fra den 1. januar 1973.
Hvad er formålet med EF?
Den Europæiske Fælles Akt blev undertegnet i februar 1986 og trådte i kraft den 1. juli 1987. Hovedformålet var at etablere et indre marked, der ville gøre den europæiske industri mere konkurrencedygtig.
Er Grønland en del af EU?
Grønland havde i den forudgående budgetperiode (2014-2020) mulighed for opnåelse af budgetstøtte på ca. 1,6 mia. kroner. Grønland valgte at træde ud af det europæiske samarbejde i 1985, men har siden være tilknyttet EU som såkaldt ”oversøisk land og territorie” (OLT).
Hvad skete der i EU i 1989?
Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande.
Hvilken organisation blev Danmark medlem af i 1973?
I dag er det 50 år siden, at folkeafstemningen om Danmarks tiltrædelse af EF blev afholdt. Afstemningen endte med, der var 63,3 pct. af danskerne, som satte kryds ved et ja, og den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark i De europæiske Fællesskaber.
Hvornår ophørte unionen mellem Danmark og Norge?
Ved Freden i Kiel 14. januar 1814 måtte Frederik 6. nødtvungent afstå Norge til den svenske konge efter nederlaget i Napoleonskrigene. Den såkaldte 'dansk-norske skilsmisse' i 1814 afsluttede et 434-års politisk statsfællesskab mellem de to kongeriger Norge og Danmark (1380-1814).
Hvornår trådte Maastricht i kraft?
Maastrichttraktaten. Traktaten om Den Europæiske Union[1], der blev undertegnet i Maastricht den 7. februar 1992, trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Er Egypten en del af EU?
Den europæiske naboskabspolitik (ENP) omfatter Algeriet, Egypten, Israel, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Palæstina, Syrien og Tunesien. Den består af bilaterale politikker mellem EU og de ti enkelte partnerlande samt en regional samarbejdsramme, Middelhavsunionen.
Er Irland med i EU?
Irland er medlem af EU, OECD og FN. Irlands politik om neutralitet betyder, at landet ikke er medlem af NATO.
Hvad står EFTA for?
EFTA (Den Europæiske Frihandelssammenslutning, på engelsk European Free Trade Association) er en international frihandelsorganisation, der består af Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. EFTA begyndte i 1960 som et frihandelssamarbejde mellem Storbritannien, Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Østrig og Portugal.
Hvem blev sammen med Danmark medlem af EF?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.