Der blev engang fejret Jól i hele Europa Ordet 'Jól' var tidligere udbredt i hele Europa, men ordet er næsten helt forsvundet andre steder end i Norden. I England lykkedes det at indføre Kristmesse-ordet, hvor det nu hedder Christmas - men de bruger faktisk indimellem de gamle ord 'Yule' og 'Yuletide'.
Hvad spiste man i gamle dage til jul?
I middelalderen var gæs en del af den afgift - landgilden - som bønderne skulle betale herre-manden. Dermed begyndte traditionen med at spise gås hos de fine folk på herregårdene. Juleaften stod den altid på gås.
Hvad var julen oprindeligt?
Hvad er jul? Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født.
Hvor gammelt er ordet jul?
Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden. Ordet er et flertalsord. Det betyder 'festerne'.
Hvor hedder det jul?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Pyrus Alletiders Jul (1994) - Jul i Gamle Dage
Kan man hedde jul?
Men også ordet jul er endnu i dag velkendt som personnavn i Danmark – ofte i varierende stavemåder. I dag er der således omkring 8.000 danskere der hedder Juul, Juhl, Juel eller andre mindre frekvente stavemåder af navnet som efternavn.
Hvad hed en nisse i vikingetiden?
Vikingetiden: Den tidligste nisse
Man har kendt til et nisse-lignende væsen siden vikingetiden. Dengang blev nissen kaldt for vætten. Det var en venlig husgud, som man skulle være på god fod med, ellers ville den bringe ulykke over gården, som den boede på.
Er jul kristen?
Jul er en årlig højtid for fejringen af Kristi fødsel. Datoen er traditionelt fastsat til den 25. december, som er en helligdag. Selve navnet jul stammer fra den førkristne festperiode.
Hvor fejrer man ikke jul?
Det er både muslimer, jøder, hinduer, Jehovas Vidner og andre trosretninger. Og så er der få ateister, der ikke tror på nogen gud, der også fravælger at fejre jul.
Hvornår lå julen i vikingetiden?
Det oldnordiske ord for jul var “jól”, som nogle sprogforskere oversætter til “genfødsel” eller “drejning”. Begivenheden fandt nemlig sted ved midvinter i januar, hvor den kolde tid var halvvejs overstået, og dagene blev længere. Ved jul fejrede vikingerne det nye års komme.
Hvad forbinder man med jul?
De fleste forbinder nok julen med god mad, ønskelister og gaver. Og det er der sådan set ikke noget ukristent i. For selv gaverne har en kristen symbolik, siger Mikael Byrial Jensen. - Allerede før kristendommen kom til Danmark, fejrede man vintersolhvervet med en stor fest.
Hvorfor holder jul den 25?
I år 336, under den romerske kejser Constantine, blev julen fejret for første gang den 25. december. Nogle år senere deklarerede Pave Julius officielt, at Jesu fødsel skulle fejres den 25. december.
Hvilke traditioner hører julen til?
- give hinanden julegaver.
- bage småkager.
- pynte op med julepynt. ...
- holde julefrokoster hvor man spiser og drikker sammen.
- lave en julekalender med små pakker fra 1. ...
- hænge en mistelten op, og hvis du står under den, må andre give dig et kys.
Hvad spiste man i Danmark i gamle dage?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvad spiste man i 1800 tallet til jul?
Som decideret julemad kom gåsen først på bordet i første halvdel af 1800-tallet, da den fortrænge flæskestegen fra borgerskabets højbord. Kun det bedre borgerskab havde råd til at spise gås juleaften. Resten af befolkningen ville spise and (kaldet fattigmandsgås) eller flæskesteg.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvordan holder Jehovas Vidner jul?
Jehovas Vidner tror på Kristus, men ikke som en del af treenigheden, og de mener ikke, at der er belæg i Bibelen for at holde jul. For det første er tidspunktet for Jesu fødsel efter deres opfattelse tilfældigt valgt. For det andet er der ingen grund til at fejre den begyndelse, som en fødsel markerer.
Hvad spiser man i Norge til jul?
- Pinnekjøtt. Pinnekjøtt – eller Lammeribben – er den mest almindelige julemad i Vestlandet og har taget konkurrencen op som den mest populære julemad i hele Norge. ...
- Lutefisk. ...
- Ribbe.
Hvad spiser man den 23 december?
Flæskesteg, rødkål og risalamande
24. december. Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu.
Hvem blev født juleaften?
Eftersom traditionen siger at Jesus blev født om natten, holdes midnatsmesse juleaften, traditionelt til midnat, for at ære hans fødsel.
Hvad er det vigtigste i julen?
For kristne er julen en tid, hvor vi fejrer Jesu Kristi fødsel. Jesus blev født for over 2000 år siden i Betlehem, og vi fejrer hans fødsel den 25. december. Kristne tror, at Jesus er Guds søn, og at hans fødsel var en vigtig begivenhed i menneskehedens historie.
Hvorfor er der et juletræ til jul?
Juletræets kristne betydning
Juletræet sættes ind i hjemmet for at fejre, at Livets træ blev født julenat. Jesus Kristus er Livets træ i vores verden. Det evige liv er frugten fra Livets træ i Eden og fra Jesus Kristus i vores verden. Gaverne under træet symboliserer frugten fra Livets træ.
Hvad kaldte man nisser i gamle dage?
Nissen har sit navn fra det gamle danske navn Nis eller Niels. Tidligere blev nissen kaldt lille Niels, Niels Gårdbo eller bare Gårdbo, Gårdbukken eller Puge.
Hvad kan en nisse hedde i Tyskland?
I det nordlige Tyskland kender man da også ofte nissen under navnet Heinz, en udbredt form af Heinrich, eller nogle steder under navnene Chim (af Joachim), Hann Peiter (af Johann Peter) eller Wolterchen (af Walther). På fransk kan han hedde Maître Jean eller Thomas, og på engelsk kan man finde ham omtalt som Robin.
Er nissen En dansk opfindelse?
Ikke mindst hans kravlenisser. Frederik Bramming (1911-1991) er nemlig en af de store nissetegnere i dansk julehistorie, og den særlige danske juletradition kravlenisserne er hans opfindelse. I 1947 fandt han på at tilføje en lille ombøjelig flap til nisserne på sine udklipsark i karton.