Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding.
Hvad hed Sønderjylland før?
Landsdelen var fra begyndelsen af 1200-tallet adskilt fra det danske kongerige. Fra 1326 til 1867 var Sønderjylland (eller Slesvig, som det ligeledes blev kaldt) et selvstændigt hertugdømme, der dog fra midten af 1400-tallet hovedsageligt var under den danske konges myndighed.
Hvad hedder Sønderjylland på tysk?
Det tyske mindretal i Sønderjylland kalder landsdelen Nordslesvig (tysk: Nordschleswig).
Hvornår blev Slesvig dansk igen?
Den dansk-tyske grænse har sin helt særlige begrundelse, idet den blev fastlagt ved to folkeafstemninger i Slesvig (henholdsvis Nordslesvig og Mellemslesvig), den 10. februar og den 14. marts 1920.
Hvornår blev Slesvig tysk?
Sydslesvig har igennem mange århundreder været del af det danske kongerige. Først efter tabet ved den dansk-tyske krig i 1864 er det sammen med Sønderjylland (Nordslesvig) blevet del af det tyske kongerige Prøjsen og Det tyske Kejserrige.
Opgøret med det tyske mindretal
Hvorfor mistede vi Sønderjylland?
Baggrund. Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding.
Hvilken del af Tyskland har været dansk?
Kongeåen var fastslået som en vigtig statsretslig grænse. Kulturelt lå grænsen mellem dansk og tysk dog sydligere end Kongeåen. Dansk kultur og sprog dominerede således den nordlige del af delstaten Slesvig-Holsten, fra Kongeåen til Dannevirke, mens tysk dominerede den sydlige del.
Hvorfor ville Slesvig ikke være en del af Danmark?
I Danmark betragtedes Slesvig som gammelt dansk land, mens de tysksindede i Holsten og Slesvig mente, at der var en særlig historisk forbindelse mellem de to områder, som derfor ikke måtte adskilles. Da Danmark fik sin første grundlov i 1848/49, forsøgte man fra dansk side at indlemme Slesvig i den nye grundlov.
Hvorfor hedder det Sønderjylland og ikke Sydjylland?
Sydjylland forveksles ofte fejlagtigt med Sønderjylland, fordi navnene ligger tæt op ad hinanden. En indbygger i denne del af Jylland kaldes en sydjyde og er ligesom betegnelsen midtjyde (men i modsætning til sønderjyde) ikke en egentlig sproglig og kulturel identitet.
Hvad hedder Slesvig i dag?
Slesvig-Holsten er det danske navn på forbundsstaten Schleswig-Holstein.
Hvornår var Danmark tysk?
Som led i besættelsen af Norge blev Danmark om morgenen den 9. april 1940 besat af det nazistiske Tyskland. Aktionen var et overraskelsesangreb, og Danmark kapitulerede efter få timer.
Hvad hedder Alsace på tysk?
Alsace (tysk Elsass) var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Lorraine og Champagne-Ardenne, for at danne den nye region Grand Est. Den ligger ved Frankrigs østlige grænse til Tyskland og Schweiz i Rhindalen mellem bjergkæderne Vogeserne og Schwarzwald.
Hvor mange tyskere bor der i Sønderjylland?
Det tyske mindretal i Sønderjylland omfatter ca. 15.000 personer. Mindretallet har et rigt foreningsliv og driver for eksempel egne skoler og biblioteker. et tyske mindretal omfatter ca. 15.000 personer i Sønderjylland, hvilket svarer til cirka seks procent af befolkningen i området.
Hvor længe var Sønderjylland tysk?
Sønderjylland var siden 1864 tysk, og sønderjyder måtte som tyske soldater deltage i krigen. I hele perioden indtil 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark, spillede kampen mellem dansk og tysk kultur en vigtig rolle i hverdagen.
Hvad hed Danmarks sydgrænse før 1000 år siden?
Ved vikingetidens begyndelse omkring år 800 løb det danske riges grænse mod syd langs Ejderen. Sydgrænsen for dansk bebyggelse og sprog var linjen fra Slesvig by til Husum. På det midterste stykke fulgte den grænsevolden Danevirke, hvis ældste del er dateret til 737.
Hvornår var Slesvig dansk?
Genforeningen 1920 og det danske mindretal
Ved genforeningen i 1920 blev Slesvig efter to folkeafstemninger delt mellem Danmark og Tyskland. I den første afstemningszone i områdets nordlige del var der flertal for tilslutning til Danmark. Dette område blev derfor genforenet med Danmark som Sønderjylland.
Hvad hed Sønderjylland før 1920?
Genforeningen er den i Danmark anvendte betegnelse for Sønderjyllands (Nordslesvigs) overgang fra tysk til dansk herredømme 15. juni 1920.
Hvor skiller Midtjylland og Sønderjylland?
Jylland kan også opdeles i mindre dele som Sydvestjylland, Nordvestjylland, Djursland, Vendsyssel osv. De jyske landsdele har ingen præcis afgrænsning, bortset fra Nørrejylland og Sønderjylland, hvor grænsen går ved Kongeåen.
Hvad betegnes som Sønderjylland?
Herefter og indtil ca. 1920 blev navnet brugt synonymt med Slesvig. I dag bruges navnet Sønderjylland mest kun som betegnelse for området mellem Kongeåen og den nuværende grænse til Tyskland.
Hvilket sprog talte befolkningen i Holstein?
Befolkningen i Holsten var tysk, og mange så det som naturligt, at holstenerne gerne ville rive sig løs fra Danmark. Men i Slesvig var der både dansktalende og tysktalende indbyggere.
Hvornår var Norge ikke en del af Danmark?
Ved Freden i Kiel 14. januar 1814 måtte Frederik 6. nødtvungent afstå Norge til den svenske konge efter nederlaget i Napoleonskrigene. Den såkaldte 'dansk-norske skilsmisse' i 1814 afsluttede et 434-års politisk statsfællesskab mellem de to kongeriger Norge og Danmark (1380-1814).
Hvorfor fik Danmark Slesvig tilbage?
I 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark. Baggrunden for genforeningen var nederlaget i 1864. Her måtte Danmark overdrage hertugdømmerne Lauenburg, Holsten og Slesvig til Preussen (senere Tyskland) og Østrig.
Er Sydslesvig dansk eller tysk?
Det danske mindretal i Sydslesvig
50.000 mennesker. Her i den gamle danske landsdel Sydslesvig, der har været tysk siden 1864, holder vi stadig fast i dansk sprog og kultur. Vi lever et liv, der er så dansk som muligt mellem Flensborg i nord og Rendsborg i syd.
Hvorfor skulle Danmark gå til Ejderen?
Målet var at adskille Danmark fra den tyske stat, og floden Ejderen blev set som en naturlig grænsedragning. Den national-liberale politik førte til et endeligt opgør i form af krigen i 1864, hvor Danmark tabte alle tre hertugdømmer, Slesvig, Holsten og Lauenborg.
Hvilken del af Tyskland var DDR?
DDR (Deutsche Demokratische Republik) var en tysk stat, der i oktober 1949 blev oprettet i den sovjetiske besættelseszone. Staten blev opløst i oktober 1990, da DDR-området blev lagt sammen med Vesttyskland.