Brunsviger er specielt kendt på Fyn, hvor den sammen med rundstykker hører søndagsmorgenerne til, og udfærdiget som kagemand er den fast bestanddel til børnefødselsdage. På Fyn kaldes en brunsviger også en brunner, og sammenklappet med et rundstykke, en runder, kalder de denne specialitet en runder med brunner.
Hvordan spiser man brunsviger på Fyn?
Fynboerne spiser den gerne om søndagen som tilbehør til rundstykkerne. Nogle lægger endda et stykke ovenpå et smurt rundstykke. Det er selvfølgelig den særligt søde brunsviger, vi taler om. Eller skulle vi kalde den en "brunner", som mange gør på Fyn.
Hvordan siger man brunsviger på fynsk?
Ifølge Den Danske Ordbog er ordet 'brunsviger' en fordanskning af det tyske bynavn Braunschweig. Ordbogen nævner også to forskellige udtaler: De fleste fynboer vil pege på “brånsvir” som den korrekte udtale, men ordbogen nævner også den mere ufynske udtale “bruun-sviger” som en mulig, korrekt udtale.
Hvor spiser man brunsviger med creme?
Brunsviger - fynboernes favoritkage
Fynboerne elsker deres brunsviger og betragter kagen som en form for fynsk nationalret. Kagen er ganske enkel og består af en lys gærdej overhældt af et lag af smeltet brun farin og smør. Den vinder ingen priser for sit udseende, men har du en sød tand, vil du uden tvivl elske den.
Hvorfor hedder det brunsvigerens dag?
Brunsvigeren fik i 2017 sin egen dag, da P4 Fyn udnævnte den 11. oktober til Brunsvigerens Dag. Siden er dagen blevet fejret hvert år torsdag i uge 41. Mængden af farin, der bliver brugt på dagen, er en anden indikation på, hvor meget snasket kage, der bliver solgt torsdag i ugen inden skolernes efterårsferie.
Rundstykke bliver til brunsviger
Hvad hedder brunsviger i Jylland?
På grund af ligheden kaldes kanelkagen oftest brunsviger, selvom opskriften afviger betragteligt. I Vendsyssel har bagerne ofte smørkager, som er brunsvigere bagt i et lille aflangt stykke; også kendt som futsko.
Hvad er historien bag brunsviger?
Brunsvigerens historie
december 1830 tilbyder både brunsvigere og bagværk til at pynte på juletræet. Herfra kan brunsvigeren være blevet udbredt af de sælgekoner eller kurvekoner, som solgte brød for bagere på faste stadepladser på byernes torve eller af høkerne, der i landområderne solgte brød for lokale bagere.
Hvor spiser man brunsviger med flødeskum?
Nu ligger kornets hus i Vendsyssel og i Vendsyssel er der fløde på brunsviger, så ja det skal der. Selvfølgelig skal der flødeskum og ribsgele på. ...
Hvor er Danmarks bedste brunsviger?
På en delt førsteplads er brunsvigeren fra Brenderup Bageri og brunsvigeren fra Vesterports Bageri i Faaborg, der begge fik 5/5 point.
Hvad hedder brunsviger på engelsk?
Andre tog til Salem i USA, hvor brunsviger den dag i dag kaldes “Moravian sugar cake” (Moravian Brethren er det engelske navn for Brødremenigheden) og er meget populær i hele regionen.
Hvorfor siger fynboer mølle?
Du kan have en ren mølle, en bleg mølle, og du kan falde lige på din mølle. I hvert fald på Fyn. Her er "mølle" nemlig også synonym for vi menneskers bagdel. (Og bare for at komme tvivlen i forkøbet, så ja, vi kalder også bygningen, hvor melproduktion foregår, for en mølle.
Hvad betyder klotte?
At klotte
Du har helt sikkert prøvet at klotte før, hvis ikke op til flere gange. Udtrykket betyder blot at falde.
Hvad betyder leifig?
Når noget er leifig, er det godt, rart eller fint. 'Ikk' oss' da' eller 'iggå' bruges ligesom 'ikke' eller 'ikke også'. Man sidder på sin mølle, som på fynsk betyder numse.
Hvor får man den bedste brunsviger på Fyn?
Vesterports Bageri i Faaborg er et yderst populært bageri på Fyn, som folk kører langt efter. Specialiteten hedder brunsviger, men spørger du kunderne, er det alt mellem brød og kager, de kører efter.
Hvad spiser man til brunsviger?
Den helt klassiske brunsviger består af gærdej og remonce. Men alt efter, hvor i landet man bevæger sig, kan kagen tage alt fra små til skelsættende forandringer. I Nordjylland topper man den gerne med flødeskum, og på Sjælland byttes remoncen ud med kanel og creme.
Kan man lave brunsviger dagen før?
Tip til opskriften
Det er ikke en kage der egner sig til at blive bagt dagen før servering! Hvis der, mod alle forventninger, skulle være en rest tilbage til dagen efter, så rist den lidt på brødristeren. Brunsviger er en herligt nem kage at bage.
Hvad betyder sinne gas?
Navnet 'Sinne gas' er et sønderjysk udtryk for 'tag det lige roligt', og det er også lidt et mantra i bageriet. Søndag, der normalt ellers er en travl dag for de fleste bagerier, er en fast lukkedag, for her prioriterer Martin at holde fri med familien.
Hvad koster en brunsviger kagemand?
249,00 kr. Bestil en kagemand/kone af brunsviger, toppet med slik og marcipanovertræk – og med din egen selvvalgte tekst.
Hvornår er der brunsviger dag?
Hvert år bliver Brunsvigerens Dag fejret den sidste torsdag inden efterårsferien. Særligt blandt fynboerne er denne dag en vigtig markering af den traditionelle fynske kage.
Hvordan siger man brunsviger på Fyn?
En brunsviger bliver ofte kaldt brunner på Fyn.
Er brunsviger nordjysk eller fynsk?
NORDJYLLAND: Det er muligt den snaskede klassiker brunsvigeren er en fynsk specialitet, men det skal ikke forhindre os nordjyder i at tage del i fejringen, når der i dag, torsdag, er Brunsvigerens Dag.
Hvor kommer flødeskum fra?
Flødeskum. Den mest brugte fløde, piskefløden, bliver ofte brugt til at piske flødeskum. Ved at piske kommer der luft ned i fløden, der giver et cremet og luftigt skum, som øger volumen af fløden til omtrent det dobbelte. Flødeskummet bruges typisk i lagkager, kager, frugtsalat og en lang række andre desserter.
Hvor stammer kagemanden fra?
Wienerbrød som kagemand er en stolt, dansk tradition, men bagværket stammer faktisk fra Wien i Østrig.
Er brunsviger dansk?
Brunsviger (ordet er afledt af den tyske by Braunschweig, men sammenhængen er usikker) er specielt kendt på Fyn, hvor den sammen med rundstykker hører søndagsmorgenerne til, og udfærdiget som kagemand er den fast bestanddel i børnefødselsdagene, ligesom den er på Sjælland."
Hvornår begyndte man at bage småkager?
Engang kogte man småkager
Arbejdet med bogen har sendt madhistorikeren helt tilbage til 1600-tallet, hvor den ældste opskrift stammer fra.