Lisbeths fem mest brugte udtryk på sønderjysk Før i tiden hed de tre hovedmåltider: morgenmad: Dawe, frokost kl. 12 hed: Unnen - men der fik man også varm mad, så derfor kalder jeg varm mad om aftenen for unnen.
Hvad hedder middagsmad på sønderjysk?
- I min barndom sagde min far, når vi skulle have morgenmad, at vi skulle have "davre". Middagsmaden (varm mad) hed "oune", og aftensmaden var "naer", vel nok en forkortelse af "nadver".
Hvad hedder de forskellige måltider?
Danskernes mest almindelige måltidsmønster består af tre hovedmåltider morgenmad, middagsmad og aftensmad med to mellemmåltider. Aftensmaden er for de fleste det største og vigtigste måltid. De fleste danskere spiser et koldt måltid midt på dagen og varmt om aftenen.
Hvad betyder davre?
Davre er et gammelt udtryk om morgenmad. På svensk dagvard, på norsk dugurd, men her tænkes på et formiddagsmåltid omkring kl 10. På oldnordisk dagverðr, sammensat af "dag" og oldnordisk verðr, "måltid" (beslægtet med "vært").
Hvad hed morgenmad i gamle dage?
Det er nu om stunder mest almindeligt at kalde dagens hovedmåltider for morgenmad, frokost og aftensmad eller måske middag, hvis det skal være lidt finere. For bare få årtier siden hed morgenmaden snarere davre og aftensmaden nadver, mens det store måltid midt på dagen hed unden.
SUZUKI TOPTUNET TIL TITELKAMP | Verdens Lækreste Superliga - Episode 10
Hvor stammer ordet frokost fra?
Ordet frokost kom fra middelnedertysk vrokost 'tidlig kost' ind i dansk sprog i 1500-tallet som betegnelse for morgenmåltidet og overgik i løbet af 1800-tallet til at blive navn for et mellemmåltid inden middag ("anden frokost"), for endelig i 1900-tallet at blive navn for måltidet midt på dagen.
Hvad spiste man i oldtiden?
Den største del af maden var planter og frugter. Man indsamlede alle mulige planter, rødder, frø, frugter og svampe samt honning fra skovens bistader. I jægerstenalderen havde jægerfolket ikke mulighed for at drikke mælk. De havde nemlig ingen husdyr, der kunne give mælk.
Hvad er unden?
a.: Unden-bord, -dags (dvs.: middagstid), -tid (ogs. Undens-(maal)tid).
Hvorfor hedder aftensmad middag?
Hvorfor hedder aftensmad middag? I løbet af 1900-t. flyttedes den varme mad fra midt på dagen til efter fyraften, men man bibeholdt betegnelsen middag, der nu kom til at gælde et måltid om aftenen, til hverdag og til fest i form af middagsselskab.
Hvad er forskellen på frokost og middag?
Frokost er et måltid midt på dagen som middagsmad. Ordet stammer fra tysk "vrokost" og betegner et tidligt måltid. Oprindeligt spiste man frokost efter nogle timers arbejde. På mange arbejdspladser er den første spisepause midt på formiddagen og kaldes stadig frokost".
Hvad hedder en blanding af frokost og aftensmad?
Brunch er et stort måltid og spises ofte i weekenden. En brunch menu på en Københavnsk café. Den består dels af brød, ost, syltetøj, pandekager, youghurt, juice og mælk. Dels af æg, bacon, pølser etc.
Hvorfor hedder morgenmad frokost på svensk?
visninger af svarene. På svensk spiser man frukost, hvad spiser man i Danmark? Frokost er egentlig et gammelt udtryk for hvad vi i dag ville kalde morgenmad eller brunch - Det var den første ret man spiste om morgenen/formiddagen efter nogle timers arbejde. Ordet "Frokost" betyder i og for sig også "tidlig mad".
Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?
De mest populære fødevarer til morgenmaden er brød, smør, ost og yoghurt, hvilket spises af omtrent en fjerdedel. Også havregryn er populært og spises af 19 pct. af danskerne til morgenmad. Rugbrødet spises af 16 pct.
Hvad hedder morgenmad på sønderjysk?
Lisbeths fem mest brugte udtryk på sønderjysk
Før i tiden hed de tre hovedmåltider: morgenmad: Dawe, frokost kl. 12 hed: Unnen - men der fik man også varm mad, så derfor kalder jeg varm mad om aftenen for unnen. Aftensmad dengang hed: Naarre (aftenmad).
Hvad hedder småkage på sønderjysk?
Kache. Vigtigt ord at kunne, for her er der lækre kager fx i form af et sønderjysk kaffebord med bl. a. 'kræm snit' (Napoleons kage), 'ingenting' (en småkage), 'goed raj' (gode råd) og 'striftort' (lagkage) og måske endda kaffe i sigte.
Hvad hedder Fugleskramsel på sønderjysk?
Der er ord, der bare kun fungerer på dialekt, ét af dem er det sønderjyske ”fissemand”. Der er, tro det eller ej, intet vulgært i ordet. De første stavelser henviser ifølge Jysk Ordbog på uskyldig vis til en lille, sært udseende person. En fissemand er i realiteten et slags fugleskræmsel lavet ud af et kornneg.
Hvad tid er der frokost?
I Danmark spiser de flest frokost mellem kl. 12 og 13. Det varierer selvfølgelig fra person til person, men når der inviteres til frokost, er det typisk et sted mellem kl. 12 og 13.
Hvilket måltid er middag?
Middag er hovedmåltidet – oprindeligt midt på dagen. I dag kan det både indtages ved middagstid eller om aftenen. Det er oftest varm mad.
Er det sundt at spise aftensmad sent?
Er det sundt at spise efter kl 18? Det er en skrøne, at du tager det hele på, hvis du spiser aftensmad efter klokken 18. Som altid gælder det, at hvis vi forbrænder kalorierne, vi spiser, sker der ingenting. Hvis du forbrænder mere, taber du dig, og hvis du forbrænder mindre, tager du på.
Hvad spiser syge børn?
Det syge barn spiser ofte mindre og måske mere ensidigt end normalt, og derfor anbefaler vi, at alle børn får en børne-vitamin-mineralpille dagligt. På den måde sikres det, at barnet får alle de livsvigtige vitaminer og mineraler, selvom de ikke tilfører noget energi. Pillen skal knuses, hvis barnet er under 1 ½ år.
Er det godt at spise chips når man er syg?
Salt mad og snacks kan virke kvalmedæmpende
Spis for eksempel salte kiks, chips, popcorn, saltede peanuts, saltstænger.
Hvad er nemt at spise når man er syg?
- KYLLINGEBOUILLON. Måske har du et minde om, at din mor eller mormor kom med hønsekødssuppe, når du var syg. ...
- KYLLINGESUPPE. Hvis jeg har appetit til at spise er kyllingesuppe rart. ...
- VARM INGEFÆRDRIK. ...
- SMOOTHIE à la “vitaminbomben” ...
- CHIAGRØD.
Hvad spiste man i Danmark før kartoflen?
Brød og grød
Rug og byg var danskernes foretrukne korn. Rug blev brugt til brød, der blev bagt med surdej. Byggen blev brugt til grød og især øl. Hvede kunne kun dyrkes i det sydlige Danmark og var derfor dyr.
Hvilken mad spiste Stenaldermenneskene?
Stenalderkost, også kendt som palæo, bygger på princippet om, at man skal spise, som man gjorde i stenalderen. Kort sagt, hvis hulemanden ikke kunne spise det, så kan du heller ikke. Kosten består primært af kød, grønt (uden stivelse), fisk, æg, frugt, bær og nødder.
Hvad spiste man i 1500 tallet?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.