Denne konsoliderede version af retssikkerhedsloven (det sociale område) er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.
Hvad handler retssikkerhedsloven om?
Loven indeholder regler for, hvordan kommunen (kommunalbestyrelsen) og statslige myndigheder på det sociale område (de sociale nævn, beskæftigelsesankenævnene, Sikringsstyrelsen og Ankestyrelsen) skal behandle sager efter lovgivningen. Stk. 2. Der kan i anden lovgivning være fastsat regler, der fraviger denne lov.
Hvilken paragraf er oplysningspligt?
Reglerne om oplysningspligt findes blandt andet i § 8 i forbrugeraftaleloven, § 6 i markedsføringsloven og § 7 i e-handelsloven. Der findes også et fællesnordisk standpunkt til handel og markedsføring på internettet, som indeholder punkter om oplysningspligter.
Hvad går Dialogprincippet ud på?
Princippet, som er indeholdt i retssikkerhedslovens § 4, siger direk- te, at en borger skal have mulighed for at medvirke ved behandlingen af sin sag. Som det vil blive uddybet i kapitlet, er indførelsen af dialogprincippet i retssikkerhedsloven udtryk for en stærk betoning af ønsket om dialog.
Hvordan står det til med retssikkerheden på det sociale område?
Borgeren skal opleve sig inddraget
Retssikkerhed på det sociale område er ensbetydende med, at borgeren inddrages i sagens behandling. Vellykket socialt arbejde og samarbejde mellem offentlige myndigheder og borgere kræver, at borgeren også oplever sig inddraget i sagens behandling.
Gumball | Hvad hedder han? | 🇩🇰 Dansk Cartoon Network
Hvilke rettigheder sikrer retssikkerheden?
Det kan fx være partshøring, aktindsigt og begrundelse, der er med til at sikre, at borgerens rettigheder og pligter bliver fastslået på en betryggende måde. Man taler om retssikkerhedsgarantier. Det er en væsentlig opgave, når juridisk metode anvendes, at sikre borgerne sådanne garantier.
Hvem gælder retssikkerhedsloven for?
Loven indeholder regler for, hvordan kommunen (kommunalbestyrelsen) og statslige myndigheder på det sociale område (Familieretshuset og Ankestyrelsen) skal behandle sager efter lovgivningen. Stk. 2. Der kan i anden lovgivning være fastsat regler, der fraviger denne lov.
Hvad er Helhedsprincippet?
Helhedsprincippet skal forstås derhen, at lempelse for betalt udenlandsk skat kan indrømmes i den danske skatteberegning i det indkomstår, hvor der er erhvervet endelig ret til betalingerne i overensstemmelse med faktureringskriteriet og uanset hvornår i entreprisens forløb, den lokale skat er blevet pålignet og betalt ...
Hvad er retssikkerhedsprincippet?
Retssikkerhedsprincippet skal overholdes af enhver national myndighed, når denne myndighed skal anvende EU-retten. EU-Domstolen fastslog derfor først, at en efterprøvelse som den i sagerne omhandlende er omfattet af EU-retten.
Hvad er Hurtighedsprincippet?
Hurtighedsprincippet. Efter retssikkerhedslovens §§ 3 og 3a, skal en kommune behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt. Efter hurtighedsprincippet skal der ses på, hvad der kan være borgerens rimelige forventning til sagsbehandlingstiden.
Hvad er paragraf 264?
Efter straffelovens § 264 a kan den, som uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder den, der ved hjælp af kikkert eller andet apparat uberettiget iagttager sådanne personer.
Hvad er paragraf 144?
Den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.
Hvad er paragraf 153?
Serviceloven §153 og skærpet underretningspligt
Hvis du har mistanke eller viden om, at et barn udsættes for vold eller seksuelle overgreb i hjemmet, skal du underrette med det samme – uden først at kontakte forældrene.
Hvad indeholder forvaltningsloven?
Hvad er forvaltningsloven? Forvaltningsloven fastsætter regler om inhabilitet, vejledningspligt, repræsentation, aktindsigt til parter, parthøring, begrundelse, klagevejledning og tavshedspligt. Forvaltningslovens regler er blandt andet med til at sikre, at afgørelser bliver truffet på et oplyst og sagligt grundlag.
Hvad betyder det at vi har retssikkerhed i Danmark?
Retssikkerhedens betydning
Retssikkerhed er grundlaget for enhver retsstat. At sikre borgernes retssikkerhed betyder, at borgerne skal kunne gennemskue den lovgivning, som gælder i samfundet, og at den enkelte borger har visse rettigheder, som ikke må krænkes af myndigheder, politikere eller andre aktører.
Hvis kommunen ikke overholder tidsfrister?
Hvis en kommune generelt ikke overholder reglerne i retssikkerhedsloven § 3, kan en borger henvende sig til det kommunale tilsyn, og få dem til at tage sagen op. Ankestyrelsen fører tilsyn med kommunerne. Der er tale om et retligt tilsyn, som omfatter spørgsmål om, hvorvidt der er sket en tilsidesættelse af loven.
Hvad falder under begrebet retssikkerhed?
Retssikkerheden betyder, at borgerne kan forvente at en række hensyn og garantier opfyldes i deres møde med myndighederne – først og fremmest at der er lighed for loven. Det vil altså sige at der ikke er vilkårlighed i retshåndhævelsen, men at de samme forbrydelser også straffes ens.
Hvor står legalitetsprincippet?
Artikel 49 - Legalitetsprincippet og princippet om proportionalitet mellem lovovertrædelse og straf. Ingen kan kendes skyldig i et strafbart forhold på grund af en handling eller undladelse, som ikke udgjorde en forbrydelse efter national ret eller international ret på det tidspunkt, da den blev begået.
Hvilken lov er tavshedspligt?
Tavshedspligten efter straffelovens §§ 152 - 152d og forvaltningslovens § 27, stk. 1, påhviler den enkelte ansatte m.v. i den offentlige forvaltning. Den, der i forbindelse med sit arbejde får kendskab til fortrolige oplysninger, skal således selv påse, at oplysningerne ikke videregives til uvedkommende.
Hvad er reel borgerinddragelse?
Når der snakkes om ”borgerinddragelse” henvises der til processen, hvor borgere kommer med input og ideer eller inddrages i kommunale beslutningsprocesser. Når det kommer til borgerinddragelse, er det som regel kommunen, der afgør hvor højt borgeres meninger og bidrag vægtes.
Hvornår er der notatpligt?
En myndighed har notatpligt i afgørelsessager, når den mundtligt eller på anden måde modtager oplysninger om sagens faktiske grundlag eller eksterne faglige vurderinger, der er af betydning for sagens afgørelse. Pligten til at tage notat gælder også i forhold til væsentlige sagsekspeditionsskridt.
Hvilken kommune skal udbetale kontanthjælp?
Det er opholdskommunen, der skal udbetale kontanthjælp til en borger, der opfylder betingelserne. Efter retssikkerhedsloven er det nemlig opholdskommunen, der er handlekommune.
Hvad hedder den øverste domstol i Danmark?
Landets øverste domstol er Højesteret. Den ligger i København og er en appeldomstol, der behandler domme og kendelser fra landsretterne og Sø- og Handelsretten. I Højesteret behandles sager normalt af fem dommere.
Hvad er det danske retssystem?
Det danske retssystem er bygget op omkring tre grundlæggende domstole (instanser). Disse domstole er: byretten, landsretten og Højesteret. I denne artikel forklarer vi, hvad der karakteriserer de tre domstole hver især, og hvilke retssager de tager sig af.
Hvad er en retfærdig rettergang?
Alle har ret til en retfærdig rettergang. Det står i den europæiske menneskerettighedskonvention. Det betyder bl. a., at en retssag skal afgøres inden for en rimelig tidsperiode og ved en domstol, der er uafhængig og upartisk.