Nordsøen omtales i samme opslagsværk som »Vesterhavet, et ca. 572.000 kvadratkilometer stort randhav til det nordlige Atlanterhav beliggende mellem Jylland og Storbritannien«.
Hvad hedder havet ved Danmark?
Vest for Danmark ligger Nordsøen, mens Østersøen ligger i sydøst. Mellem Danmark og Sverige ligger Øresund og Kattegat, mens Skagerrak skiller Danmark fra Norge.
Hvad er forskellen på Nordsøen og Vesterhavet?
Kun i Danmark bruges betegnelsen ”Vesterhavet” om, hvad der ellers har en anden og mere korrekt betegnelse. Dette hænger sammen med, at det generelt kun er den kystnære del af havet, som kaldes Vesterhavet, hvor resten af havet går under navnet, ”Nordsøen”.
Hvorfor hedder det Nordsøen?
Navnet Nordsøen er af frisisk oprindelse og Nordsøen danner sprogligt par med Zuidersøen, som i dag er stærkt reduceret og kaldes IJsselmeer. I forbindelse med kort fra Hansaen blev navnet udbredt over hele Europa. Andre betegnelser, som tidligere var i brug, er Mare Frisicum, Oceanum Frisicum eller Mare Germanicum.
Hvad hedder havene omkring Danmark?
Kattegat (svensk: Kattegatt) er et farvand imellem Danmark og Sverige med et areal på ca. 21.000 km². I nord står det via Skagerrak i forbindelse med Nordsøen og i syd med Østersøen gennem Lillebælt, Storebælt og Øresund. Mod vest har det desuden forbindelse med Nordsøen gennem Limfjorden.
SVERIGE & DANMARK: Øresundsbro og tunnel
Hvad hedder havet ved England?
Nordsøen, Vesterhavet, er et ca. 572.000 km2 stort randhav til det nordlige Atlanterhav beliggende mellem Jylland og Storbritannien. Dybden varierer mellem 50 m og 100 m med undtagelse af Norske Rende, der er ca. 700 m dyb.
Hvad hedder de 5 farvande i Danmark?
Det største farvand omkring Danmark er Nordsøen, som i Danmark også kaldes for Vesterhavet. Nord for Danmark ligger Skagerrak. Sydøst for Skagerrak og nord for Sjælland og Fyn ligger Kattegat. Farvandet mellem Jylland og Fyn hedder Lillebælt, mens farvandet mellem Fyn og Sjælland hedder Storebælt.
Hvad hedder havet mellem Sverige og Finland?
Ålandshavet (svensk: Ålands hav) er et sund, der forbinder Bottenhavet (Den Botniske Bugt) med den egentlige Østersø. Sundet adskiller også det svenske landskab Uppland fra det selvstyrede finske landskab Ålandsøerne.
Hvad hedder Vesterhavet også?
Vesterhavet, dansk betegnelse for Nordsøen, især den del, der ligger langs den jyske vestkyst. Vesterhavet er det nærmeste, man i Danmark kommer på egentligt oceaniske forhold, og store dele af baglandet er yndede turistområder. Se også Nordsøen.
Er Nordsøen dansk farvand?
Danmark ligger mellem to store havområder: Nordsøen og Østersøen. Derfor ligger de danske kyster udsat for stormflod fra stort set alle de vindretninger, da der næsten altid er en kyst, der har pålandsvind.
Hvem ejer Nordsøen?
Nordsøfonden ejes af den danske stat, og erhvervsministeren er eneejer af virksomheden. Nordsøfonden administreres af Nordsøenheden. Det er vedtaget ved lov, at Nordsøfonden skal varetage den statslige deltagelse i licenser til efterforskning og indvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Hvad hedder det dybeste sted i Nordsøen?
Nordsøens dyb
Forestil dig 7 fodboldbaner på højkant. Så dyb er Nordsøen på det dybeste sted, der hedder Norske Rende. Det er langt over en halv kilometer! Her er altid mørkt og et kæmpe vandtryk, som kun jomfruhummeren, dybhavsrejen og de andre bunddyr kan overleve.
Hvorfor er Vesterhavet farligt?
Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
Hvad hedder havet mellem Danmark og Tyskland?
Østersøen, også kaldet det Baltiske Hav, er et indhav i Nordeuropa som omgives af Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Letland, Estland, Rusland, Finland og Sverige, der ved Øresund, Storebælt og Lillebælt forbindes med Kattegat.
Hvilken by ligger længst fra havet i Danmark?
Frederikshavn Kommunes kystlinje på ca. 163 km er blandt de længste i landet. Kommunen har kyster mod både Skagerrak og Kattegat, hvilket giver en meget varieret kystlinje.
Hvad hedder havet mellem Danmark og Norge?
Skagerrak, farvand mellem Sydnorge og Nordjylland afgrænset af Hanstholm-Lindesnes mod vest og Skagen-Pater Noster (ved Göteborg) mod øst.
Er Vesterhavet et hav?
Ordet Vesterhavet er almindelig brugt i Danmark, og forstået af de fleste som havet vest for Jylland. Dermed kan det opfattes som en samlebetegnelse for Nordsøen inklusiv Vadehavet og den vestlige del af Skagerrak, og er dermed på en vis måde et dækkende fællesnavn for det hav, der ligger ud for den jyske vestkyst.
Er Skagerak en del af Nordsøen?
Skagerrak er navnet på den del af Nordsøen, som ligger mellem Jylland, svenske Bohuslän og det sydlige Norge. Skagerrak har gennem Kattegat og sundene Øresund, Storebælt og Lillebælt forbindelse med Østersøen.
Hvad hedder tangen mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet?
Holmsland Klit, den 40 km lange og 1-2 km brede klittange, der afskærer Ringkøbing Fjord fra Vesterhavet. Midt på Holmsland Klit ligger byen Hvide Sande på det sted, hvor tangen 1909-10 blev gennemgravet.
Hvad hedder vandet omkring Bornholm?
Østersøen er verdens største brakvandsområde med et areal på 412.590 km2. Østersøen kan inddeles i nogle mindre områder: Botniske Bugt, Botniske Hav, Finske Bugt, Riga Bugten og Den Centrale Østersø, der er den indre del af Østersøen dækkende området omkring Bornholm samt Øland og Gotland.
Hvad hedder havet som ligger nord for Norge?
Barentshavet er et hav, der ligger umiddelbart nord for Norge og Kolahalvøen. Havet er opkaldt efter den hollandske søfarer Willem Barents.
Hvad hedder havet nord for Rusland?
Barentshavet, farvandet nord for Den Fennoskandiske Halvø og Europæisk Rusland og øst for Norskehavet; afgrænses af Kolahalvøen, Novaja Zemlja og Svalbard; 1,4 mio. km2.
Hvad hedder farvandet mellem Jylland og Sverige?
Kattegat er et farvand mellem Jylland, Sjælland og Sverige; ca. 30.000 km2.
Hvad hedder farvandet i Øresund mellem Saltholm og Sverige?
Flinterenden, farvand mellem Saltholm og Skåne, naturlig sejlrende. Farvandet, med dybder på 5-7 m, fører over den tærskel af kalksten der skiller Øresund fra Østersøen.
Hvad hedder farvandet mellem København og Sverige?
Øresund er et km langt farvand, der forbinder den brakke Østersø med det mere saltholdige Kattegat. Øresund var indtil et indre dansk farvand og har således i århundreder været den vigtigste dansk-kon- trollerede forbindelsesvej mellem Nordsøen og Øster- søen. Efter blev Øresund delt imellem Sverige og Danmark.