De dage vi i dag kalder fastelavnssøndag og fastelavnsmandag, var tidligere de to sidste dage hvor man havde mulighed for at spise kød inden påske, og de blev derfor kaldt flæskesøndag og flæskemandag.
Hvad er dagen i dag?
Dagen i dag er fødselsdag for nulevende og afdøde berømtheder. Dagen i dag er årsdagen for store og små begivenheder. Hvis du vil vide mere om dagen i dag, kan du klikke her!
Hvad skete der for 60 år siden?
I Danmark er 1960'erne ofte blevet kaldt de glade 60'ere, der bl. a. huskes for ungdomsoprøret, Femølejren, beatmusik, men de glade 60'ere henviser specielt til den kraftige økonomiske udvikling i perioden med fuld beskæftigelse og en hidtil uset levestandard i form af bolig, biler, udlandsrejser etc.
Hvad skete der 1 januar 1998?
1. januar − der indføres tvungne periodiske syn af person- og varebiler. Bilerne indkaldes første gang fire år efter første registreringsdato, og derefter hvert andet år.
Hvad skete der i 1983 i Danmark?
I 1983 vedtog Folketinget en ny udlændingelov, der blev kendt som Europas mest liberale. Tilstrømningen til Danmark samt integrationsproblemer fik dog Folketinget til at vedtage en række stramninger af udlændingeloven i 1980'erne.
What is today's date?
Hvor lange er dagen?
Ved ækvator er dagens længde næsten konstant lig med 12 timer. I København varierer dagens længde fra 17 timer 27 minutter ved sommersolhverv til 6 timer 56 minutter ved vintersolhverv.
Hvorfor hedder det oktober?
Oktober kommer af octo, der betyder otte på latin. Oktober var den ottende måned efter den gamle romerske kalender. Det gamle danske (nordiske) navn for måneden var sædemåned, fordi man nu såede vintersæd (rug).
Hvad hedder 4 måneder?
Sommermånederne er juni, juli, august. Efterårsmånederne er september, oktober, november. Vintermånederne er december, januar, februar. Forårsmånederne er marts, april, maj.
Hvorfor hedder det december?
December måned er opkaldt efter decem, latin for "10" (idet marts var årets første måned i den romerske kalender). Ældre dansk navn Kristmåned.
Hvad er verdens korteste dag?
Tirsdag den 21. december er årets korteste dag, og dagen markerer hermed overgangen til lysere tider. Årsagen til dagens lavpunkt i længde er, at den nordlige halvkugle netop nu vender maksimalt væk fra solen.
Hvor kort er den korteste dag?
Vintersolhverv er årets korteste dag
Onsdag den 21. december 2022 går vi lysere tider i møde, når fænomenet vintersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen kun være 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.
Hvor lang er den længste dag i Danmark?
Onsdag den 21. juni 2023 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang. Ved vintersolhverv, årets korteste dag, er dagen kun 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.
Hvad kalder man det når dag og nat er lige lange?
Jævndøgn er de dage, hvor Solen krydser himlens ækvator midtvejs mellem det sydligste og nordligste punkt i sin bane set fra Jorden (ekliptika). Det døgn, hvor dag og nat er lige lange, falder lidt før jævndøgn om foråret og lidt efter jævndøgn om efteråret.
Hvorfor hedder det solhverv?
Solhverv (af oldnordisk hverfa: vende) er de to tidspunkter på året, hvor solen når sin hhv. højeste (sommer) og laveste (vinter) højde over horisonten midt på dagen. Eller, mere astronomisk formuleret: De to tidspunkter på året, hvor solens absolutte deklination er størst. Årstider.
Hvor i Danmark er dagen længst?
Det er altså her, at den nordlige ende af Jordens omdrejningsakse hælder direkte ind mod Solen. Årets længste dag er ca. 17,5 timer lang – længst i Skagen, kortest i Gedser. Sommersolhverv falder altid på enten den 21.
Hvad kalder man den 21 december?
Den 21. december er det vintersolhverv. Så går vi atter mod lysere tider.
Hvad er årets længste dag?
Det betyder samtidigt at årets korteste nat er tirsdag nat. Sommersolhverv markerer altså årets længste dag, men dermed samtidigt at dagene fra nu af gradvist bliver kortere og kortere frem mod vintersolhverv den 21.
Hvad er den længste måned?
Vi ved alle, at årets korteste måned er februar, men de færreste tænker nok over, at oktober er årets længste måned. Februar har 28 dage og 29 dage, når det er skudår. Oktober har 31 dage lige som januar, marts, maj, juli, august og december, så hvorfor er oktober årets længste måned?
Hvilken dag er den længste 2023?
I dag onsdag 21. juni 2023 er årets længste dag. Astrofysiker ved Science Museerne Ole Eggers Bjælde har været til solhverv ved Stonehenge, hvor årets længste dag bliver fejret med en kæmpe fest.
Hvor mange mørke timer er der på et år?
I Danmark er der i gennemsnit 4.300 mørke timer (under 45 lux) årligt, hvilket svarer til et gennemsnit på 11,8 timer i døgnet (det præcise antal afhænger naturligvis af årstiden).
Hvad betyder ordet februar?
Måneden er opkaldt efter Februus, etruskernes gud for underverdenen og for renselse. Romerne regnede 23. februar for årets sidste dag, selv om måneden ikke var omme, og fejrede den dag til ære for Terminus, guden for grænsestene.
Hvor kommer ordet måned fra?
Det danske ord måned har samme stamme som ordet måne. En måned er den tid det – cirka – tager for månen at dreje én gang rundt om solen. På latin hedder måned mensis. Den ældste romerske kalender* havde 10 måneder, og årets første måned var marts.