I nogle kommuner kaldes kommunalbestyrelsen byråd, hvilket før kommunalreformen i 1970 var betegnelsen for kommunalbestyrelsen i købstadskommuner. I Københavns Kommune kaldes kommunalbestyrelsen for borgerrepræsentationen. Kommunalbestyrelsens formand, der vælges af kommunalbestyrelsen, kaldes borgmester.
Hvad er forskellen på et byråd og en kommunalbestyrelse?
En kommunalbestyrelse er den forsamling af folkevalgte politikere, som har det overordnede ansvar i en kommune. I nogle kommuner bruges betegnelsen byråd i stedet, mens kommunalbestyrelsen i Københavns Kommune hedder borgerrepræsentationen.
Hvad består et byråd af?
På det konstituerende møde vælger kommunalbestyrelsen en borgmester og en viceborgmester. Det er også på det konstituerende møde, at kommunalbestyrelsen bl. a. vælger, hvordan pladserne i udvalgene under kommunalbestyrelsen skal fordeles mellem kommunalbestyrelsens medlemmer.
Hvad bestemmer et byråd?
Kommunalbestyrelsen er kommunens øverste organ, og det er her og i de politiske udvalg, forskellige holdninger mødes. Det er her, man finder frem til løsninger og træffer beslutninger, som ofte er af stor betydning for borgerne og udviklingen af kommunen.
Hvad laver en borgmester?
Borgmesteren er udover at være leder af kommunalbestyrelsen/byrådet også født formand for kommunens økonomiudvalg, der træffer de overordnede økonomiske dispositioner i kommunen. I København hedder den øverste politiske leder imidlertid overborgmester, mens en borgmester er leder af et bestemt forvaltningsområde, f.
"Hvad er byrådet?"
Hvad er en viceborgmester?
En viceborgmester er et i øvrigt menigt medlem af en kommunalbestyrelse, der er udpeget til at være borgmesterens stedfortræder i dennes fravær. I tilfælde af, at også viceborgmesteren skulle være fraværende, udpeges som regel også en 2. viceborgmester.
Hvad gør en rådmand?
En rådmand er politisk leder af en magistratsafdeling eller forvaltning i en kommune. Det er kun de større kommuner: Århus, Odense, og Aalborg, der bruger rådmandstitlen. Lederen af magistraten (magistratsafdelingerne under ét) og byrådet er borgmesteren. Rådmandshvervet er lønnet.
Kan man afsætte en borgmester?
Hvis et flertal på 90 procent af kommunalbestyrelsen har mistet tilliden til borgmesteren, kan de afsætte borgmesteren. Det forudsætter, at mistilliden beror på forhold, som betyder, at borgmesteren ikke er ”værdig til den agtelse og tillid, som hvervet forudsætter”.
Hvad er en kommunal direktør?
En kommunaldirektør (dog benævnt stadsdirektør i Aarhus og Odense kommuner) er den øverste embedsmand i en dansk kommune.
Hvornår bliver en kommune sat under administration?
Kommunen kan komme under administration
Hvis kommunen ved udløbet af genopretningsperioden, eller den forlængede genopretningsperiode, ikke formår at leve op til begge fokusmål, bliver kommunen sat under administration.
Hvem bestemmer over kommunerne?
Det kommunale selvstyre finder sted inden for nogle politiske rammer, der bestemmes på landsplan. I sidste ende er det altså staten, styret af regeringen og Folketinget, der overordnet set bestemmer over landets kommuner.
Hvad betyder ordet kommune?
En kommune er en lokal administrativ enhed, der normalt helt eller delvis ledes af de beboere i lokalområdet, der er valgt til det styrende organ.
Hvordan er en kommune bygget op?
Efter kommunalreformen i 2007 er kommunernes opgaver fastsat som de såkaldte 'borgerrettede opgaver', der alle består af velfærdsforvaltning: sundhed, beskæftigelse, det sociale område, børnepasning, folkeskolen, ældreplejen, erhvervsservice, kollektiv trafik og veje, natur, miljø og planlægning og kultur.
Er byrådsmøder offentlige?
Byrådsmøderne er offentlige og kan - med undtagelse af den lukkede del - overværes af alle. Mød op på rådhuset, hvis du har interesse i en bestemt sag på dagsordenen, eller du har lyst til at overvære et byrådsmøde. Rådhusvagten viser dig vej til tilhørerpladserne.
Er kommunalbestyrelsens møder offentlige?
Kommunalbestyrelsens møder er som hovedregel offentlige.
Hvor mange kommuner er der i Danmark?
I denne liste over kommuner i Danmark er Danmarks 98 kommuner anført under den region, de er en del af.
Hvad er forskellen på en direktør og en administrerende direktør?
Titlen 'administrerende direktør' bør kun anvendes, hvis der er flere direktører i en virksomhed, eksempelvis en salgsdirektør og en økonomidirektør. Nogle vælger dog alligevel at anvende titlen som administrerende direktør, selvom der kun er én direktør i virksomheden.
Hvad er forskellen på chef og direktør?
I større virksomheder kan der være klare forskelle mellem disse titler, hvor en chef typisk har ansvar for en specifik afdeling eller et team, en leder har et bredere ansvar for flere afdelinger eller teams, og en direktør har det overordnede ansvar for hele virksomheden.
Hvad kræver det at blive kommunaldirektør?
Man kommer sjældent direkte fra en privat organisation ind og får jobbet som kommunaldirektør. Akademikere bliver oplært og socialiseret i nogle år i kommunerne, inden de får stillingen som kommunaldirektør. Omvendt har kommunaldirektører med en kommunal baggrund sjældent kunnet nøjes med det.
Hvor mange medlemmer skal der være i en kommunalbestyrelse?
Antallet af medlemmer i den enkelte kommunalbestyrelse fastsættes i kommunens styrelsesvedtægt og skal være et ulige tal mellem 9 og 31. For kommuner med flere end 20.000 indbyggere skal der mindst være 19 medlemmer i kommunalbestyrelsen.
Hvem er den længst siddende borgmester?
Kjeld Rasmussen er stadig indehaver af rekorden som Danmarks længst siddende borgmester.
Hvad er et Magistrat?
Magistrat (fra lat. magistratus) betyder (Stads)øvrighed og er en betegnelse for den forsamling, der udgør ledelsen i et magistratsstyre. Oprindelig afledt af magister, den der magter mere end flertallet.
Hvad kaldes en leder af en magistratsafdeling?
Magistraten
Magistratsstyre betyder, at kommunen i det daglige arbejde ledes af Magistraten, som består af borgmesteren og fem rådmænd, der har ansvaret for hvert sit område og leder hver sin magistratsafdeling.
Hvilke kommuner har magistratsstyre?
Aarhus Kommune har som den eneste kommune i landet magistratsstyre. Magistratsstyre betyder, at kommunen i det daglige arbejde ledes af Magistraten, som består af borgmesteren og fem rådmænd, der har ansvaret for hvert deres område.