En kvinde i middelalderen blev kaldt en 'dannekone', ligesom en mand blev kaldt en 'dannemand'. Men selvom begrebet dækkede bredt, var middelalderens kvinder, som det samfund de levede i, stærkt klasseinddelte. Øverst i hierarkiet var rigets mægtige fruer, dvs. dronningen og kongens døtre samt de rige adelsfruer.
Hvordan levede kvinder i vikingetiden?
Kvinders daglige liv og organisering af husholdningen
De fleste af vikingetidens mennesker var beskæftiget med landbrug og boede på gårde. Driften blev opretholdt af en husholdning med relateret medlemmer (en 'familie'), samt også trælle, landarbejdere og tjenestefolk.
Hvad måtte kvinder ikke i gamle dage?
I midten af 1800-tallet var der mange ting, som kvinder ikke måtte. De måtte ikke stemme, og de måtte ikke gå på universitetet. I det hele taget var en kvindes muligheder i høj grad begrænset til ufaglært arbejde, at føde børn og stå for husholdningen i hjemmet.
Hvordan var det at være kvinde i 1900 tallet?
1900-tallet var en periode med krige og økonomiske kriser, men også velfærdsstigning og øget demokratisering. Ny teknologi udfordrede tidligere tiders verdenssyn, kvinder fik stemmeret og majoriteten blev gjort til middelklasse. Alt dette var med til at ændre synet på kønnene.
Hvad måtte kvinder i 1800-tallet?
I 1800-tallet var alle kvinder i Danmark uden politisk indflydelse. Kvinden var afhængig af sin mand, da hun ikke kunne tjene penge eller uddanne sig. Skolen var kønsopdelt. Pigerne blev undervist i, hvordan de skulle gøre rent, lave mad og passe børn, mens drengene havde fag som historie og naturvidenskab.
Støjberg til asylansøger: Det nytter ikke noget - du skal ud - DR Nyheder
Hvornår måtte kvinder eje?
Forud var gået årtiers kamp, der mobiliserede tusindvis af kvinder fra slutningen af 1800-tallet og kulminerede med et stort demonstrationsoptog på Amalienborg Slotsplads den 5. juni 1915. Her markerede over 12.000 kvinder, at de med grundlovsændringen endeligt var blevet fuldgyldige borgere i det danske samfund.
Hvornår måtte kvinder gå i skole?
Hvornår måtte kvinder gå i skole? Med Anordning angaaende Kvinders Adgang til at erhverve akademisk Borgerret ved Kjøbenhavns Universitet af 25. juni 1875 blev det tilladt kvinder at tage studentereksamen og studere ved Københavns Universitet.
Hvordan var kvinder i middelalderen?
En kvinde i middelalderen blev kaldt en 'dannekone', ligesom en mand blev kaldt en 'dannemand'. Men selvom begrebet dækkede bredt, var middelalderens kvinder, som det samfund de levede i, stærkt klasseinddelte. Øverst i hierarkiet var rigets mægtige fruer, dvs. dronningen og kongens døtre samt de rige adelsfruer.
Hvornår fik kvinder lov til at arbejde?
1921: Lov om kvinders lige adgang til alle offentlige tjenestestillinger og erhverv, med undtagelse af gejstlige og militære poster. 1922: Gifte kvinder får sideordnet forældremyndighed over egne børn i ægteskabet, samt ret til at komme i betragtning som indehavere af forældremyndighed ved skilsmisse.
Hvornår startede kønsdebatten?
I 1960'erne og 1970'erne begyndte kvindernes rolle i samfundet at ændre sig. Flere kvinder fik arbejde, og man snakkede om ligestilling og ligeløn. Desuden var perioden præget af, at kvinder tog magten over egen krop og seksualitet.
Hvordan var det at være kvinde i 1800 tallet?
Piger fik ingen uddannelse, men skulle i stedet lære at brodere eller holde styr på alt derhjemme. Målet for borgerskabets kvinder var at blive godt gift med en mand fra en god (rig) familie. Historiebøgerne har aldrig rigtig handlet om kvinderne, som havde helt andre og dårligere vilkår end mændene.
Hvordan var ligestilling i gamle dage?
I Europa var kønnene ikke fysisk adskilt. Kvinder kunne bevæge sig frit uden for huset, men de måtte konkurrere på ulige vilkår med mændene om adgang til arbejde, ejendom og magt. Religionen inspirerede nogle kvinder til at skabe sig andre roller end som hustru og mor.
Hvad er de traditionelle kønsroller?
I traditionelle samfund er der tale om meget stive og faste kønsroller, hvor manden betragtes som familiens overhoved, som står for at forsørge og beskytte kone og børn, mens kvinden har ansvar for omsorg over for børn, mand og eventuelt ældre i familien.
Hvad kaldte man kvinder i vikingetiden?
Skjoldmøer var unge kvinder, som i vikingetiden bar våben og drog i krig på lige fod med mændene. Sådan lyder beskrivelsen af de kamplystne vikingekvinder i flere oldnordiske kilder – bl. a. i de islandske sagaer og krøniken Gesta danorum af Saxo (ca.
Hvor høj var en gennemsnitlig viking?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvornår måtte kvinder køre bil i Danmark?
Af [www.tohmas.dk] fremgår det, at det blev lovpligtigt med førerbevis i 1903. Der har vist aldrig været nogen bestemmelser om, at kvinder ikke kunne erhverve et sådant, men i betragtning af, hvor sjældne biler var, er det jo ikke så underligt, at der gik nogle år, før kvinder begyndte at få et.
Hvor har kvinder ingen rettigheder?
Afghanistan topper listen over verdens farligeste lande for kvinder. De følgende lande på listen er Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.
Hvornår må kvinder fri 2024?
Skuddag og skudår. Det er den 24 februar - og ikke den 29 - som er skuddagen, og dermed dagen, hvor kvinder i følge traditionen må fri.
Hvad lavede kvinder i middelalderen?
Dronningerne i den danske middelalder var mere stærke og handlekraftige, end man umiddelbart skulle tro. De var ikke blot fødemaskiner for slægten og giftefærdige skakbrikker i det storpolitiske alliancespil, men i høj grad også selvstændige aktører i både adels- og kongeslægter på linje med deres mænd.
Hvor gammel blev man i middelalderen?
Sygdom og slid gjorde gennemsnitsalderen lav i middelalderen. Ved udgravning af middelalderkirkegårde og analyse af knoglerester er forskere nået frem til, at den gennemsnitlige levealder i store dele af Europa var omkring 30-35 år. I vore dages Vesteuropa er tallet 79 år for mænd og 84 for kvinder.
Hvem startede kvindebevægelsen?
Den danske kvindebevægelse startede i 1871 med stiftelsen af Dansk Kvindesamfund. I den politisk ophedede tid under J.B.S. Estrup i 1880'erne opstod flere kvindeorganisationer, bl. a. i 1885 den mere radikale Kvindelig Fremskridtsforening med tidskriftet Hvad-Vi-Vil.
Hvor mange timer gik man i skole i gamle dage?
1900-tallet
21 og 18 ugentlige timer, som skolerne i byen og på landet var forpligtet til at give i 41 uger om året. Klassekvotienterne blev sat ned til 37 elever på landet og 35 i købstæderne. Loven udvidede fagkredsen med nye obligatoriske fag som historie, geografi, sang og for drengenes vedkommende gymnastik.
Hvornår stoppede 7 års skolegang?
Frem til 1972 var der 7 års undervisningspligt, men i løbet af 1960'erne tog langt størstedelen af eleverne frivilligt klassetrin udover 7. klasse, med henblik på videre uddannelse.
Hvornår stopper man med at gå i skole om lørdagen?
Hvornår holdt man op med at gå i skole om lørdagen? Hele landet indførte lørdagsfri i folkeskolen og gymnasiet den 1. august 1970. Undervisningsministeriet havde allerede i 1967 åbnet mulighed for at indføre en 5-dages skoleuge.