Jul eller Kristmesse Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvad kaldte man vikingerne?
Ifølge Nationalmuseets historikere blev datidens vikinger ifølge europæiske kilder kaldt for normannere, men de nationale betegnelser daner, svear og nordmand forekommer også (se kilder). Danske historikere har siden 1873 opereret med begrebet 'vikingetid' til at beskrive den sidste del af jernalderen.
Hvad hed jul i gamle dage?
I middelalderen blev julen til en kristen fest. Julen skulle holdes til ære for Jesus' fødsel, mente kirkens folk. De arbejdede også hårdt på at afskaffe det gamle, hedenske ord 'jul'. I stedet skulle julen hedde 'kristmesse', mente præsterne.
Hvad drak og spiste vikingerne?
Vikingerne drak mælk fra både køer, geder og får. Vi ved ikke, om dyrene har givet mælk hele året. Men vikingerne sørgede i det mindste for at konservere noget af mælken ved at lave det til ost og smør. Smør kunne laves ved at piske fløden længe nok til, at den delte sig i smør og kærnemælk.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
How Did the Vikings Celebrate YULE?
Hvad spiste vikingerne til aftensmad?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad fik vikingerne til morgenmad?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Vikingerne dyrkede også grøntsager som kål, løg og hvidløg i deres køkkenhaver. Det var afgrøder, som kunne holde sig længe og høstedes senere end de fleste frugter, og som derfor var gode til vinterforrådet. Vi ved fra flere af sagaerne, at løg havde noget magisk over sig; fra sen jernalder er der bl.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad er den ældste juletradition?
Den ældste juletradition stammer helt fra hedensk tid inden kristendommen. I historiebøgerne kan man læse om løsslupne drikkegilder, og den norske konge Harald Hårfager, der foretrak at ”drikke jul”. Julefrokoster og store gilder med mad og drikke er derfor en af de ældste juletraditioner.
Hvem fandt på navnet jul?
I midten af 900-tallet skal den norske kong Håkon 1. Adalsteinsfostre have besluttet, at julen for fremtiden skulle begynde på samme tid, som de kristne fejrede Jesu fødsel; tidligere var den begyndt midvinternatten, mellem 13. og 14. januar.
I hvilket land holder man jul den 7 januar?
Kirken i landet er adskilt fra staten; kirken bruger en gammel kalender kaldet den julianske kalender, som i øjeblikket er 13 dage efter den nye (gregorianske) kalender. Derfor fejrer den ortodokse kirke jul 13 dage senere – den 7. januar. Dette er netop tilfældet i Nordmakedonien.
Hvad blev nisser kaldt i vikingetiden i Danmark?
I vikingetiden blev nissen kaldt for gårdboen. Han var som regel en god fyr, der hjalp med at passe kvæg og heste. Hans belønning var et stort fad grød med smørklat til jul. Nissen lavede sjov med gårdens folk.
Hvad kaldte vikingerne Istanbul?
Istanbul, som dengang hed Konstantinopel, var hovedstaden i Byzans – en af stormagterne i 900-tallet. Vi har beretninger, der fortæller om vikingernes togter til Konstantinopel, hvor de plyndrede. Men det fortælles også, at de var ansat som livvagter for den byzantinske kejser.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.
Hvad spiste vikingerne mest?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvilket land kommer vikingerne fra?
Hvor levede vikingerne? Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvor stor var vikingerne?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvilke dyr havde vikingerne?
Vikingerne havde mange af de husdyr, vi kender i dag. En almindelig vikingehusholdning i et landbrugsområde havde kvæg, heste, svin, får og geder. Dertil kom høns, gæs og ænder, hvor både æg og dyr kunne spises. Der blev også samlet muslinger og østers, fanget fisk og jaget hjorte- og fuglevildt.
Hvordan fik vikingerne mad?
Den typiske viking var selvforsynende. Det var bonden, som havde sine husdyr og afgrøder på marken. Der var dog også mennesker, der ikke producerede al deres mad selv, men som i stedet købte fra andre. Det kunne være håndværkeren eller stormanden, der fik sit behov for mad dækket ved at købe råvarerne hos bønderne.
Hvilke tal brugte vikingerne?
Men vikingerne havde ikke noget talsystem og har formentlig brugt småsten til at lægge sammen og trække fra – som bl. a. romerne havde gjort langt tidligere. Mængdeangivelsen blev skrevet ned med tegn, der mindede om romertal, hvor hvert tegn stod for et bestemt antal.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Hvem var den største danske viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.