Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født.
Hvor stammer ordet jul fra?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Hvem fandt på julen?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvornår lå julen i vikingetiden?
Skriftlige kilder fortæller, at vikingerne omkring den 13. januar havde en fest, hvor der blev holdt gilde og ofret til guderne. De fejrede, at midten af vinterperioden var nået, og man gik lysere tider i møde. I 900-tallet blev midvinterfesten slået sammen med de kristnes fejring af Jesu fødsel.
Hvad er jul et symbol for?
Jul, den kristne fejring af Jesu fødsel. Historisk set indgår blandede elementer dog i denne højtid. Selve ordet jul er gammelnordisk, betyder måske “drejning”, dvs. årsskifte og vintersolhverv, eller “leg”, jævnfør betegnelser som julestue og legestue.
7 Dec - Jul i Kebaben - Hvor kommer ordet Jul fra
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvorfor holder vi jul den 24?
Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
Hvem blev født juleaften?
Eftersom traditionen siger at Jesus blev født om natten, holdes midnatsmesse juleaften, traditionelt til midnat, for at ære hans fødsel.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvorfor hedder det Weihnachten?
Tyskernes ord Weihnacht er sammensat af navneordet Nacht 'nat' og en afledt form af udsagnsordet weihen 'indvie'. Ordet betyder altså 'den indviede, helliggjorte nat'. Franskmændenes betegnelse er, ligesom de øvrige romansktalendes, knyttet til selve fødslen.
Hvornår lå julen i førkristen tid?
Nogle mener, at den førkristne jul lå ved vintersolhvervet (21. eller 22. december), andre at den lå ved midvinternatten (mellem 19. -21.
Hvor kommer vores juletraditioner fra?
Mange af vores juletraditioner i Danmark stammer heller ikke fra Danmark, men derimod fra blandt andet Tyskland, England og Italien. Eksempelvis er adventskransen og juletræet fra Tyskland. Der er dog en række madtraditioner, der kendetegner de danske juletraditioner.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvor høj var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Er vikinger norske eller danske?
Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvor længe levede man i vikingetiden?
Vikingetiden (800-1050) Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal.
Hvorfor har man et juletræ til jul?
Juletræets kristne betydning
Juletræet sættes ind i hjemmet for at fejre, at Livets træ blev født julenat. Jesus Kristus er Livets træ i vores verden. Det evige liv er frugten fra Livets træ i Eden og fra Jesus Kristus i vores verden. Gaverne under træet symboliserer frugten fra Livets træ.
Hvorfor går vi i kirke til jul?
Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.