Hvad kræver det at være lægdommer?

Lægdommere er den samlede betegnelse for domsmænd og nævninge. Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind, sund fornuft og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad kræver det at blive lægdommer?

Hvem kan blive lægdommer?
  1. er dansk statsborger.
  2. har valgret til Folketinget.
  3. bor i Odense kommune.
  4. har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.
  5. har en ren straffeattest.
  6. ikke fylder 80 år inden udløbet af perioden 1. januar 2024 – 31. december 2027.
  7. ikke har helbredsproblemer som forhindrer arbejdet som lægdommer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på odense.dk

Hvilken uddannelse skal man have for at blive lægdommer?

Hvilken uddannelse skal jeg have? Der er ingen krav til din uddannelsesbaggrund – faktisk behøver du slet ikke have en uddannelse. Nogle uddannelser forhindre dig derimod i at være lægdommer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegdommer.dk

Hvem må ikke være lægdommer?

Personer med visse stillinger kan ikke være lægdommere: Herunder advokater, politibetjente, præster, imamer og andre gejstlige for anerkendte trossamfund (§ 70 i Retsplejeloven).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aarhus.dk

Hvornår er der lægdommer?

Lægdommere er den samlede betegnelse for domsmænd og nævninger. Du er lægdommer i en periode på fire år, og den næste periode er fra 2024-2027. Det kræver ikke en særlig viden eller erfaring at være lægdommer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Explainer - Hvad er en lægdommer?



Kan man blive tvunget til at være lægdommer?

En lægdommer bliver udpeget for en periode på fire år og medvirker i gennemsnit i fire retssager om året. Hvis du er blevet udtaget som lægdommer, kan du som udgangspunkt ikke frasige dig hvervet. Det er en borgerpligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad får en lægdommer i løn?

Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvorfor skal man være lægdommer?

Formålet med lægdommere er at embedsmænd ikke skal få for stor magt og at enhver borger med en almindelig juridisk sans skal kunne vurdere i straffesager samt for at lade den almindelige retsfølelse få indflydelse på retten. Domsmandsordningen blev i det egentlige Danmark indført den 1. juli 1937.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Kan man sige nej til at være domsmand?

Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på via.ritzau.dk

Hvad er forskellen på en lægdommer og en domsmand?

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fmk.dk

Hvordan ansøger man om at blive domsmand?

Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvem udpeger domsmænd?

Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Er domsmænd anonyme?

Det er anført på "sedlen", at den ikke må fjernes fra retslokalet, men tiltalte kan evt. huske eller skrive ned hvem der er domsmand. I byretten er der ikke en sådan "seddel", men hvis en tiltalt mener, at en domsmand er inhabil, skal den pågældendes navn frem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familieadvokaten.dk

Hvad kaldes en lægdommer?

I en domsmandssag er det én juridisk dommer og to domsmænd, der fungerer som sagens dommere. De tre dommere dømmer på lige fod. Domsmænd kaldes også for lægdommere, der er en samlebetegnelse for domsmænd og nævninge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man blive indkaldt som jury?

For at blive domsmand eller nævning skal man være under 80 år og have valgret til Folketinget. Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk

Hvad er en Lægdommers opgave?

Lægdommere er almindelige borgere, der deltager i afgørelsen af straffesager på lige fod med de juridiske dommere. Det er således lægdommernes opgave at være med til at afgøre, om den tiltalte er skyldig eller ej, og hvilken straf den tiltalte i givet fald skal have.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Hvordan aflønnes domsmænd?

Som domsmand får du 700 kr. for en halv dag, og for en hel dag får du 1.100 kr. I weekenden får du 1.050 kr. for en halv dag, og for en hel dag får du 1.650 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvornår får man besked om man er udtaget til domsmand?

Hvis du bliver udtrukket til at virke som domsmand, vil du få besked herom direkte fra Østre Landsret i løbet af efteråret 2023.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på furesoe.dk

Hvilken rolle har lægdommere i en sag?

Lægdommer er inden for dansk retspleje en person, som ikke er juridisk dommer, men medvirker ved pådømmelsen af straffesager enten som nævning eller som domsmand. I alle kommuner udarbejdes en liste, ud fra hvilken nævninge og domsmænd vælges ved lodtrækning i den enkelte retskreds, se grundliste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvor kan man finde afsagte domme?

Danmarks Domstole har offentliggjort en database med afgørelser fra domstolene. Og du kan se med nu. Danmarks Domstole har åbnet Domsdatabasen, hvor du kan søge og finde domme afsagt ved domstolene. Databasen er åben for alle og har været et ønske fra både politisk side og aktører med interesse i domme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Er domme offentlige?

Enhver kan som udgangspunkt få aktindsigt i domme og kendelser. Her kan du læse om hovedreglerne for aktindsigt, og om hvordan du konkret søger om aktindsigt. Aktindsigt betyder bl. a., at man i både straffesager og civile sager har mulighed for at gennemse en doms konklusion, hvis man anmoder om det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor lang tid tager det at uddanne sig som dommer?

Grunduddannelsen for dommerfuldmægtige tager typisk tre år, men kan for nyansatte med mindst tre års forudgående relevant erhvervserfaring efter en konkret vurdering afkortes af retspræsidenten. Grunduddannelsen består af en praktisk og en teoretisk oplæring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvornår bruger man domsmænd?

Byretten behandler straffesager som domsmandssager, hvis den tiltalte nægter sig skyldig, og anklageren kræver fængselsstraf eller frakendelse af rettigheder, for eksempel frakendelse af retten til at drive en bestemt slags virksomhed. Byretten består da af den juridiske dommer og to domsmænd.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Kan man nægte at blive nævning?

Hvis du fylder 80 år inden for de kommende fire år, kan du ikke blive lægdommer. Det samme gælder, hvis du på grund af åndelig eller legemlig svagelighed, herunder tunghørhed eller utilstrækkeligt kendskab til det danske sprog er ude af stand til at følge med i, hvad der bliver sagt i retten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hillerod.dk

Hvad får en højesteretsdommer i løn?

Den gennemsnitlige løn for en dommer ligger på cirka 61.111 kroner, hvor gennemsnitsalderen er 48 og år i erfaring er 19,7 år. Så det er ikke en klækkelig løn man bare får.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk