Udover moderrollen havde kvinden ansvar for husholdet, herunder madlavning, vask, produktion af tøj m.m. Andre sysler kunne være brodering, og der er fundet fingerbøl fra middelalderen netop til dette formål. Inden for samfundets øverste lag samarbejdede det adelige ægtepar om administrationen af godser.
Hvad levede folk af i stenalderen?
I jægerstenalderen levede mennesket af at jage dyr. Dyrene var først og fremmest mad, men samtidig brugte man også alt det, man ikke kunne spise fra de dyr, man fangede.
Hvordan boede de i stenalderen?
I stenalderen boede man for eksempel tæt på kysten, og ofte rejste man efter maden. Kommer man længere op i tiden til middelalderen, begyndte man at bygge bindingsværkshuse samt stalde til dyrene, som man ellers før delte stue med.
Hvornår fik man børn i stenalderen?
40.000-50.000 år siden, mødte neandertalerne, parrede sig og fik børn. De betragtes som en underart til det moderne menneske, Homo sapiens.
Hvordan gik man klædt i stenalderen?
Jægerne i den ældste del af stenalderen gik sandsynligvis klædt i tøj fremstillet af dyreskind. Blandt affaldet på jægerstenalderens bopladser findes ofte knogler af mår, vildkat og andre mindre pelsdyr, hvor snitspor på kranierne afslører, at man pelsede dem for at bruge deres skind.
Kvinders roller i stenalderen
Hvad kendetegner mennesker fra stenalderen?
Jægerstenalderens mennesker var lavere, end vi er i dag. Kvindernes gennemsnitshøjde var 154 cm og mændenes var 166 cm. De blev gennemsnitligt 35 år, og de var mere robuste, end vi er i dag – på deres knogler ses spor af kraftige muskler.
Hvilket sprog talte man i stenalderen?
Hvilket sprog talte man i stenalderen? I Europa menes baskisk at være det ældste sprog. Baskisk er formentlig en direkte efterkommer af det sprog, som blev brugt under stenalderen i Europa og dermed det eneste sprog i Europa, der ikke er kommet hertil fra Asien.
Hvordan blev man begravet i stenalderen?
Der var mange forskellige måder at begrave sine døde på i jægerstenalderen. Alene ved Gøngehusvej var der gravlagt brændte og ubrændte mennesker i både enkelt og dobbeltgrave. Der var barnegrave, og der var en hundegrav.
Hvor gammel var man i stenalderen?
I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år. Skeletter med skader såsom slag, hugsår og pileskud vidner om, at livet var farefyldt. Når døden kom på besøg, tog den ofte flere med sig ad gangen.
Hvad lavede børnene i stenalderen?
Ældre stenalder (år 5400 - 4000 f.v.t.): Anskuelsesbilledet viser en stenalderboplads, som T. Sillasen forestillede sig, at den har set ud. Mændene fremstiller redskaber, udhugger stammebåde, fisker og går på jagt, kvinderne laver mad, og børnene leger eller øver sig på at skyde med bue og pil.
Hvad troede man på i stenalderen?
I Jægerstenalderen troede man på at alt havde en sjæl, altså at alt var besjælet og ikke kun mennesker og dyr, men man troede også, at der var ånder i træer og sten og i Page 7 vand, og på den måde... Altså man kunne se, træer voksede, og man kunne se, at der var liv overalt og forandring overalt.
Hvorfor hedder det stenalderen?
For mange tusinde år siden var der en tid i Danmark, som vi kalder stenalderen. Stenalderen er opkaldt efter flintestenen, som de første mennesker i Danmark brugte til at lave våben og redskaber af.
Hvad er det ældste sprog i verden?
Næst efter sumerisk og egyptisk er akkadisk det ældste kendte sprog i verden; de tidligste vidnesbyrd stammer fra ca. 2600 f.v.t. Næsten alle tekster på sproget er skrevet med kileskrift, hovedsagelig på lertavler. Akkadisk fortrængte langsomt sumerisk og var efter ca.
Hvor lang tid var stenalderen?
Jægerstenalderen i Danmark strakte sig over tidsrummet 12.500 – 4000 f.Kr. Stigninger i temperaturen betød at istidens gletsjere trak sig tilbage og tundraen rykkede ind på det golde landskab. Rensdyr fulgte efter, og det samme gjorde jægerne – de første mennesker slog sig ned i landet.
Hvad brugte stenaldermennesket til at lave våben?
Derfor var det allervigtigste materiale i stenalderen flintesten, som man brugte til at lave våben og værktøj med, f. eks. pilespidser og økser. Det er derfor, at det hedder stenalderen.
Hvordan så Danmark ud i stenalderen?
I den ældre stenalder (år 12500-4000 f.Kr.) var Danmark i de første flere tusinde år et goldt og øde tundraland, dvs. et stort moseområde, hvor jorden er bundfrossen hele året. Det var omkring 8000 f.Kr., at landet blev delvist dækket af en skov.
Hvornår sluttede stenalderen i Danmark?
Landbruget nåede til Danmark ca. 4000. år f.Kr. Da bronzen nåede til Danmark ca 1700 f.Kr., ophørte stenalderen.
Hvad er det nemmeste sprog i verden?
De nemmeste sprog, målt i hvor lang tid det tager at lære, er: Dansk, hollandsk, italiensk, norsk, portugisisk, rumænsk, spansk og svensk. Disse sprog tager alle ca. 24 ugers træning.
Hvad er det første ord i verden?
Det første ord, det ene barn ytrede, var bekos, der betød "brød" på frygisk. Deraf sluttede man, at frygisk var det ældste af alle sprog.
Hvilket nordisk sprog er ældst?
Urnordisk er det ældste trin af de nordiske sprog.
Hvilke husdyr havde man i stenalderen?
De forskellige husdyr som kvæg, hest, hund, kat, svin, får og ged kom til Danmark i løbet af oldtiden, og spillede en vigtig rolle for vore forfædre. Dyrene gav kød, pels, uld og mælk, ja endog deres knogler kunne bruges, fx til redskaber.
Hvordan startede stenalderen?
For 14.500 år siden flyttede de første mennesker til Danmark. Det blev begyndelsen på stenalderen. Stenaldermenneskene var jægere, men blev senere bønder, da man begyndte at dyrke jorden.
Hvor lang tid siden var der stenalder i Danmark?
Jægerstenalderen i Danmark strakte sig over tidsrummet 12.500 – 4000 f.Kr. Stigninger i temperaturen betød at istidens gletsjere trak sig tilbage og tundraen rykkede ind på det golde landskab. Rensdyr fulgte efter, og det samme gjorde jægerne – de første mennesker slog sig ned i landet.
Hvad brugte man flintesten til i stenalderen?
I stenalderen brugte man flintesten til redskaber og våben - knive, økser, pilespidser.
Hvad kommer efter stenalderen?
Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.