Vikingerne er kendt som vilde krigere, der levede af at plyndre og røve folk rundt om i Europa. Men i virkeligheden levede vikingerne som fredelige mennesker det meste af tiden. De fleste var bønder, fiskere eller købmænd.
Hvad lavede man i vikingetiden?
Vikingerne sejlede ud med skibe og flåder for at handle, plyndre, skaffe indtægter og erobre nyt land. De mange sølvskatte, som de kom tilbage med, kan du studere her. Vikingetiden var også den periode, hvor den gamle asatro og de nordiske guder blev afløst af kristendommen.
Hvad lavede vikingerne i deres fritid?
Vikingerne vilde med sport og brætspil
Ofte fremstilles det, som om vikingernes eneste interesse var at plyndre og voldtage. Men det er langtfra tilfældet. Vikingerne slog lige så gerne tiden ihjel med sport og brætspil. Udover styrkeprøver som brydning dyrkede vikingerne også boldspil.
Hvad arbejdede de fleste vikinger som?
Når vi hører ordet vikinger, tænker vi mest på dem, der hærgede og plyndrede i fjerne egne. Men faktisk var de fleste vikinger helt almindelige bønder, husmødre, markarbejdere og tjenestefolk.
Hvad lavede børnene i vikingetiden?
Børnenes opgaver i vikingetiden
Omfanget af arbejdet var dog større end i dag. Børnene hjalp deres forældre med indendørs sysler som pasning af ildstedet og madlavning. De var også ude, hvor de hjalp til med dyrene, knoklede i marken, og i skoven samlede de brænde, bær og frugter.
A Day In The Life Of A Viking
Hvad bruger man vikingetiden til i dag?
Vikinger er efterhånden lige så meget et globalt fænomen, som det er et nationalt, og er blevet brugt i alt fra kunst og undervisning over reklamer og logoer, tv-serier og populærkultur, til politik og propaganda.
Hvordan levede man i vikingetiden?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvad spiser man i vikingetiden?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvem er den mest kendte viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Hvad kaldte man vikingerne sig selv?
Ifølge Nationalmuseets historikere blev datidens vikinger ifølge europæiske kilder kaldt for normannere, men de nationale betegnelser daner, svear og nordmand forekommer også (se kilder). Danske historikere har siden 1873 opereret med begrebet 'vikingetid' til at beskrive den sidste del af jernalderen.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad drikker vikingerne?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Vikingerne dyrkede også grøntsager som kål, løg og hvidløg i deres køkkenhaver. Det var afgrøder, som kunne holde sig længe og høstedes senere end de fleste frugter, og som derfor var gode til vinterforrådet. Vi ved fra flere af sagaerne, at løg havde noget magisk over sig; fra sen jernalder er der bl.
Hvad hed man i vikingetiden?
Hvad hed vikingerne? I vikingetiden fik mange drenge navn efter guden Thor med navne som Toke og Thorsten. Dyrenavne var også populære. Det var ikke ualmindeligt at møde vikinger med navne som Ulf og Bjørn, men det mest almindelige mandsnavn i vikingetidens Danmark var Toke.
Hvor høj var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvordan fik man mad i vikingetiden?
Vikingerne tilberedte deres mad over ildsteder inde i husene; nogle stormandsgårde havde et helt køkkenhus/kogehus for sig selv. Gryder af ler eller metal kunne hænges over ildstedet i et stativ og varmes op af ilden eller gløderne. Heri kunne laves suppe eller grød og koges kød.
Hvem opfandt vikingetiden?
Vikingetiden blev i Danmark indført af J.J.A. Worsaae (1821-1885).
Hvordan så Danmark ud i vikingetiden?
I vikingetiden var Danmark større end i dag. I Jylland gik landets grænse helt ned til floden Ejderen. Grænsen blev markeret af voldanlægget Dannevirke, hvis jordvolde og grave strakte sig over 30 kilometer tværs over Jylland fra marskområderne omkring Treene og Ejderen i vest til fjorden Slien i øst.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvad vil det sige at være viking?
Begrebet viking forsvandt fra det danske sprog, men kom igen i 1800-tallet og blev da også benyttet til at betegne en hel periode, vikingetiden. I moderne litteratur anvendes ordet dels snævert om krigere og ransmænd i vikingetiden, dels bredt om skandinaver i almindelighed i perioden.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.